Мелания не е била заложница на Тръмп, но може ли той да е в неин плен?

Двата имат обща цел - успех
17 ное 2022 21:02, Нели Христова
26
Мелания не е била заложница на Тръмп, но може ли той да е в неин плен?
Снимка: БГНЕС

В шумната публичност след кандидатирането на Доналд Тръмп за трети мандат, бе пренебрегнато кой друг се кандидатира отново. Неговата жена.

След като Мелания и съпругът й напуснаха Белия дом, основната резиденция на двойката беше курортът Мар-а-Лаго във Флорида, който Тръмп преди наричаше "зимния Бял дом". Обстановката там е почти като възстановка на времето им във Вашингтон: отделни апартаменти за него и нея, тя прекарва времето си с 16-годишния си син Барън и родителите си, също живеещи в сградата, в спа центъра или сама.

Но за публичното събитие, тяхната съвместна вечеря, двойката бе в единен фронт. Те чакали, според дългогодишния биограф на Тръмп Майкъл Улф в последния му том "Свлачище", докато ресторантът се напълни. След това се появили под овациите на тълпата и отишли до масата си. Там останалите ги зяпали, докато ядат. Волф, който веднъж бе поканен да седне на масата с двойката в тази придворна арена, казва, че това му създава впечатление за двойка, която се жени всяка вечер. Това или "животни в зоологическата градина".

Всички знаеха шегата. Че Мелания е държана като заложник в брака си, докато президентството на съпруга й приключи. Множество мемета си представяха предбрачния договор, който я освобождава като приказка от леговището на звяра. За разлика от всяка съвременна първа дама, тя се появяваше рядко и говореше по-малко. Веднъж, слизайки от официалния самолет в Израел, тя отхвърли ръката на Тръмп пред камерата. Когато се усмихна, ъглите на безизразното й лице останаха непроменени: ритус, тлеещ от дните й на модел, когато й плащаха да се появява и да продава продукти. Преди десетилетие Мелания публикува снимка на кит белуга. Китът има тъмни очи, почти сякаш покрити с тежък грим, и замръзнала, лъскава кожа. Няма други улики за нейния интелект. "Какво си мисли тя?", написа Мелания в Twitter тогава.

По това време изглеждаше като съзнателна закачка. Това насърчи проекцията на тази полусериозна история: Мелания беше нещо като в клетка, неволен наемник. Странна смесица от либерализъм и покровителствен сексизъм доведе до хаштаговете #freemelania. На Марша на жените във Вашингтон през 2017 г. протестиращите дори изложиха банери с лозунги като: "МЕЛАНИЯ: ПРИМИГНЕТЕ ДВА ПЪТИ, АКО ИМАТ НУЖДА ОТ ПОМОЩ". Те вярваха, че веднага след като властта на Тръмп го напусне, ще го напусне и третата му съпруга.

Тази седмица можем да видим, че шегата не е просто грешна, но е тъкмо обратното. Най-желаната награда на Доналд Тръмп, президентството на Съединените щати, е невъзможна без Мелания. Тя идва от Европа и е по-добре да си представим тази ситуация през призмата на европейския кралски феодализъм. Нейното отношение със сигурност е като на кралица - никога не се оплаква, никога не обяснява. Лозунгът, който я определи, бе изписан на якето, което избра да носи, за да посети децата мигранти: "Наистина не ме интересува, нали?". Но в двора на Мар-а-Лаго, тя като кралица държи съпруга си в патова ситуациация.

Тръмп се раздели с първите си две съпруги, докато бяха на трийсет (Марла Мейпълс) или в началото на четирийсетте (покойната Ивана Тръмп). На 52 Мелания е най-възрастната и най-дългогодишната му съпруга. Дали защото Тръмп най-накрая е намерил сродната си душа? Или защото Тръмп, а не тя, е заложник на партньора си?

В този прочит Тръмп е малко като Хенри VII - внезапно спрян по средата на своята брачна игра от жена, която държи върховната власт. Той не би могъл да стане президент за първи път без лоялното приемане от страна на Мелания на поведението му, запечатано в записи на съпруга й, който говори за "хващане на п****". Той със сигурност не би могъл да стане президент отново, особено за по-консервативната Републиканска партия, ако току-що се е развел с жена, която има килери, пълни с компромати за него, колкото и да е строго споразумението за неразкриване. Двойката има брачен договор, предбрачен договор и по-дълбок политически договор, който накланя везните в нейна полза и има по-дълъг срок от очакваното от повечето.

Така че на старта на кандидатурата му за президентския пост в Мар-а-Лаго, Мелания беше там, както е на техните вечери на същото място, махайки на поддръжници, преди да седне до Барън, за да погледне съпруга си. Сега тя е единствената жена звезда в това шоу. Изчезна дъщерята на Тръмп Иванка, която направи изявление, в което се казва: "Не планирам да участвам в политиката."

Нейното примирие с мащехата й не е било леко, според Мери Джордан, носителката на Пулицър за The Washington Post, която, след като отразяваше Мелания в продължение на четири години, написа биографията й, The Art of Her Deal.

Когато Тръмп пое властта, Иванка се установявила в Западното крило, но и се оглеждала за стаи в Източното крило - домейнът на първата дама. Джордан съобщава, че Иванка искала да преименува кабинета на първата дама на "Офис на първото семейство". Мелания отказала. Псевдонимите на Тайните служби за президента Тръмп и неговия Flotus бяха ласкаво "Могулът" и "Музата".

Джордан съобщава, че Иванка, когато била по-млада, наричала Мелания "Портрета", тъй като говорела толкова малко. Междувременно Джордан твърди, че Мелания е била чута да нарича Иванка "принцесата".

Историята на годините след 2016 г. е история за скритото, почти безшумно, нарастване на влиянието на Мелания и отсъствието на потискащото присъствие на Иванка. За Тръмп това може да е трета кандидатура за президентския пост. За Мелания, със сина й, който вече е почти независим, а намесващата й доведена дъщеря е извън сцената, това може да е първа среща като първа дама.

Първоначално тяхната сделка беше груба. Тръмп беше "моделист" от Манхатън, нуждаещ се от друга съпруга, а Мелания проучи всичките му книги. В The Art of the Comeback (1997) Тръмп казва за жените: "Има висока поддръжка. Има ниска поддръжка. Не искам поддръжка." Мелания нямаше да бъде "без поддръжка" до степен на изчезване: тя усърдно затри предишните си приятелства, на сватбата й нямаше шаферки. Това се превърна в нейната най-ефективна тактика. В рядко интервю Джордан притисна първата дама за "правилното ви описание“. Мелания отговори: "Знам какво искам и нямам нужда да говоря".

През 2005 г. младоженката Мелания беше попитана дали би била със съпруга си, ако той не беше богат. "Ако не бях красива, мислиш ли, че щеше да е с мен?", отговори тя. Това беше цинична сделка. Може би това е причината толкова много хора, и особено жени, да се влюбят във фантазията за "свободната Мелания". За съвременните любовни идеалисти е неудобно, че връзките все още могат да се основават на този средновековен обмен на капитали.

Тръмп не пиеше и не употребяваше наркотици, той беше самотен. Тя също. Той беше невъздържан логореик, тя стратегически мълчалива, но двамата споделят неприязън и умение да максимизират активите. Откакто напусна Белия дом, Мелания продаде на търг дрънкулки като типично заличаваща лицето широкопола бяла шапка, която носеше за държавното посещение на френския президент през 2018 г. Това е нечувано: бившите първи дами обикновено даряват емблематични тоалети на музеи. Твърди се, че неразкрита част от приходите отиват за благотворителност. По същия начин няма индикации, че двойката е нещо различно от политическа: таен запис на Мелания, публикуван през 2020 г. от нейната бивша приятелка и съветник Стефани Уинстън Уолкоф, казва, че тя казва за мексиканските деца мигранти, че много от тях мамят системата.

"Много майки и деца са научени как да го правят", казва Мелания в записа. "Те отиват и казват, нещо от сорта на: "Ще бъдем убити от член на банда, знаете ли, това е толкова опасно", добави тя, имитирайки драматичен глас.

Но това не означаваше, че сдвояването им е без привързаност. "Тя винаги го гледаше, сякаш беше Бог, а той я гледаше, сякаш беше богиня", каза Антоан Верглас, който я снима гола в самолета на Тръмп за GQ, в книгата на Джордан. Майкъл Стрек, журналист от германското издание Stern, съобщи, че по време на интервюто им Тръмп е извикал Мелания и й е наредил да се върти, за да може Стрек да й се възхищава. Стрек каза по-късно, че "шоуто го е накарало да се извие", но Мелания се чувствала "удобно".

Книгата на Джордан описва ключовия момент през 2016 г., когато записът "хващане на п****" беше пуснат. На него Тръмп говори с Крис Кристи, губернатор на Ню Джърси. Кристи отбеляза датата на касетата, септември 2005 г., когато Мелания е била бременна в третия месец с Барън (по-късно през 2018 г. историята на Сторми Даниелс щеше да се появи, в която порнозвездата твърди, че Тръмп е имал афера с нея през 2006 г. няколко месеца след раждането).

Джордан цитира Кристи, която казва, че Мелания е единственият човек, върху който екипът на Тръмп е бил фокусиран, седейки на 30 етажа над тях в пентхауса на Тръмп Тауърс. Ако тя напусне, кампанията е приключила. Тръмп изглеждаше уплашен да се изправи срещу нея и му трябваха два часа, за да влезе в асансьора. Според Джордан никой не е виждал Мелания да плаче. Вместо това тя ставала ледена, когато е бясна. "Сега можете да загубите", казала тя на Тръмп, според източници в книгата на Джордан. След това тя се оттеглила в спалнята си.

По-специално Мелания мрази хората, които я съжаляват. "Не ме съжалявайте", каза тя в следващото си телевизионно интервю за CNN, "мога да се справя с всичко." В същото интервю тя напада жените, които обвиниха съпруга й в сексуален тормоз: "Някога проверявали ли сте миналото на тези жени?"

Вместо това тя осъзна, че отстъплението е сила. Това не беше ефективна тактика за американските избиратели: Мелания приключи мандата си през 2021 г. като най-малко популярната първа дама досега, според проучвания на CNN, SRSS и Gallup. Но това беше ефективно за нейния съпруг. Тя остана в Ню Йорк месеци след преместването на Тръмп в Белия дом. Джордан твърди, че Мелания е използвала факта, че отсъствието й във Вашингтон е било все по-неудобно за Тръмп, за да предоговори по-добър предбрачен договор - действие, което тя описва като "грижа за Барън".

Начинът, по който тя наказва Тръмп, е да "бъде невидима", казва Джордан. Например, около времето на скандала със Сторми Даниелс, тя в последния момент не се качи в колата с Тръмп за речта на профсъюза. Ставало дума за десет минути пътуване с кола, а той мразел това срамно изоставяне.

Джордан твърди, че Мелания работи усилено, за да остане мистериозна, тъй като това е нейната валута. Сътрудниците й биха говорили само "със същите криптирани телефонни приложения, използвани от шпиони и други в разузнавателната общност. Стари снимки, които някога са били лесни за търсене в Google, вече не изскачат онлайн." Тръмп се обажда първо на Мелания след големите си речи. Той вярва, че може да й се довери като на никой друг съветник, тъй като неговият успех е нейната споделена цел. И неговият успех зависи от нейното царско присъствие.

"Най-доброто нещо, което можете да направите, е да се справяте със сила, а ливъриджът е най-голямата сила, която можете да имате", пише Тръмп в The Art of the Deal. "Ливъридж означава да имаш нещо, което другият иска. Или още по-добре, нужди."

Тръмп просто не може без Мелания. Което ни връща към въпроса на Мелания. Какво си мисли китът белуга? Вероятно нещо, свързано с оцеляването.

Коментарът е на Хелън Румбелоу за The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Ще мълчи, разбира се! Колко е *** разбра целия свят когато един от сътрудниците й я изложи, като й пробута реч произнесена от Мишел Обама.Как й се смя целия свят,след като я произнесе на едно събитие.Оттогава занемя като риба.
17
1
 
3
 
! Отговори
Дааам преди 1 година
Пик ряпи да яде, Бадемчо ли ви каза да пуснете нещичко за Тръмп?
16
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Защо пък си мислех,че това е сайт за новини.
15
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Тръмп има един мандат като президент.Кандидатира се за втори,а не за трети мандат.
14
3
 
4
 
! Отговори
Абе не е ясно преди 1 година
Караджа, аз си мисля че липсата на достъп до руски медии е всъщност фал на американците. Много лесно се заобикаля тази липса и именно руските медии, особено провинциалните и военните, сега плюят най-яко срещу Путин и приближението му. Да не говорим за информацията от военните, особено фронтовата линия.
13
6
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Ако Мелания се кандидатира за президент републиканците ще имат по-добри шансове.
12
10
 
22
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Тръмп беше чудесен президент. Говорят глупости за него наглите демократи... Пълно простотии, демократите винаги са искали войни, и доказателството е налице....
11
3
 
14
 
! Отговори
Де преди 1 година
Сантис няма да е следващият президент.
10
1
 
15
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Нищо не разбрах от тази зле преведена статия.
9
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така или иначе Де Сантис ще е следващия президент на САЩ а Тръмп отива в канала
8
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двамата са симпатяги, да са живи и здрави, а децата им са като картинки, красавци!
7
4
 
3
 
! Отговори
Fantom преди 1 година
Парекселанс артикъл с трагични нотки за чакащите Кремълския бутафорен комунизъм.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа тя на 40 и кусор, той на 76. Нормално е да го зареже. А освен това е ***. Може да си намери по-свестен. А плюещите по Украйна приличат на Мирча Кришан за краставицата въртят сучат и да поплюят. Сигур всяка плювка 10 лева.
5
8
 
16
 
! Отговори
Е,и ?! преди 1 година
Половинката на оранжевият бабуин, а и той самия са не съществени и не значими за световната общност.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооф, я по-добре нещо за Хари и Меган.
3
2
 
0
 
! Отговори
Trafikanta преди 1 година
24
2
8
 
10
 
! Отговори
АнтиЕвроЛибеРаст преди 1 година
Сълзите на Либерастите са най-сладкото нещо, всеки ден гледам, как Избирателите на Хилъри Плачеха - Зарежда ме Емоционално!
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aйge nak... A зaщo нямa nackвил нa тeмa, зaлoжниk ли e Makpoн нa бaбa cи, нanpимep?