Комисията: Тръмп е подтикнал поддръжници да щурмуват Капитолия

Дава се възможност за подвеждането му под наказателна отговорност
23 дек 2022 12:33, Елка Василева
29
Комисията: Тръмп е подтикнал поддръжници да щурмуват Капитолия
Снимка: архив, БГНЕС

Разследването на комисията в Камарата на представителите в САЩ, приковало най-голямо медийно внимание след скандала “Уотъргейт“, заключи, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп умишлено е разпространил неверни твърдения за изборите през 2020 г. и е провокирал тълпа от свои поддръжници да щурмуват Капитолия в САЩ, предаде ДПА.

Още по темата
Дългоочакваният доклад от осем глави на специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, разследваща щурма от 6 януари 2021 г., предоставя възможност за подвеждане под наказателна отговорност на Тръмп и други лица, замесени в бунта.

В понеделник комисията гласува да внесе констатациите си в министерството на правосъдието за евентуално наказателно преследване. Сред заключенията има четири възможни обвинения срещу Тръмп на федерално ниво, включително и няколко обвинения за подпомагане на участвалите в щурма. Министерството на правосъдието провежда свое собствено разследване на нападението от 6 януари, при което загинаха петима души.

Докладът, публикуван вчера, включва нови подробности, освен това, което комисията представи по време на девет публични изслушвания тази година. Той също така описва как Тръмп и неговите съюзници са планирали да анулират резултатите от президентските избори през 2020 г., използвайки щатски законодателни събрания и съдилища. Разследването, продължило 18 месеца, взе повече от 1000 показания, част от които са на хора от най-тесния кръг на Тръмп, служители на кабинета и членове на семейството му.

Председателят на анкетната комисия Бени Томпсън каза в понеделник, че по-голямата част от събрания материал, който не съдържа класифицирана информация, ще стане публичен преди края на годината. Очаква се през следващите дни комисията да публикува четири допълнителни приложения към доклада.

Докладът вероятно е последното действие на двупартийната комисия по случая.

Републиканците, които ще поемат контрола над Камарата на представителите на 3 януари, казаха, че не планират да продължат разследването на комисията. Всъщност лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти и фаворит за председател следващата година, каза, че републиканците може да разследват работата на самата комисия. По тази причина комисията опитва възможно най-бързо да направи публично достояние доклада и доказателствата по случая.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
А в какво някой го обвинява? Аз само чувах обвинения от него между Ноември и Януари. Ако за тебе и за мене НЯМА НИКАКВО значение защото живеем в страна без закони, за Америка ИМА ЗНАЧЕНИЕ защото там поне има закони.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 Защото НЯМА НИКАКВО значение кога ги е казал. Каза точно обратното на това, в което го обвиняват. Вадите от 9 кладенеца вода, за да кажете на черното бяло.
20
1
 
0
 
! Отговори
Отново до 22 и 21 преди 1 година
А иначе в речта си от Елипсата той каза: "And we fight. We fight like hell. And if you don't fight like hell, you're not going to have a country anymore. So let's walk down Pennsylvania Avenue." Това звучи ли ви като "хайде отидете си вкъщи"?
19
1
 
1
 
! Отговори
До анонимен 22 преди 1 година
Хей младеж като показваш че знаеш английски защо пропускаш да кажеш че тези думи той ги изрече от Белият Дом 2 часа след като тълпата щурмува и влезе в Капитолия. Нека да бъдем обективни в отразяването а не да подхвърляме само отделни фрази. Иначе излиза че проповядваш Голямята Лъжа също както и бившият вече президент.
18
1
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Правят също като Ердоган. Той затвори кмета на Истамбул който му е най-големия конкурент на изборите след 6 месеца.Демократите които са си абсолютни диктатори се опиват да направи същото.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста го храних Тръмпи, но е светата девица пред изкукалия Байдън :))) След Обама явно само старци със склероза ги слагат на постта :))) Там си е явно шуробаджанащина, щом не дават път на младите политици :)
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитирам Тръмп: "you have to go home now. We have to have peace, we have to have law and order." И го повтори няколко пъти. Как това е подстрекателство към бунт?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 Каза директно и буквално два пъти: "отидете си вкъщи." Явно това е подстрекателство към бунт - да кажеш на хората да не се бунтуват.
14
2
 
4
 
! Отговори
Комисията: преди 1 година
Бай Издтън е подтикнал поддръжници да направят държавен преврат в Украйна. Ще има ли последствия?
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лоша работа, русофилите обожаваха само един човек в САЩ и той ще влезе в затвора.
12
1
 
2
 
! Отговори
Тръмп е трън преди 1 година
в дир ника за много политици свързани с военните лобита в САЩ
11
4
 
1
 
! Отговори
Дон Балон преди 1 година
Нищо, сега ще накарам цялата фамилия да гласува за ПП
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също както Радев, който с вдигнат юмрук поведе *** срещу МС и законно избраното правителство на ГЕРБ. Също и у нас, този бунт бе платен от съмнителни богаташи, като черепа, Прокопиев.... Разликата е, че Тръмп ще го съдят, а Радев, не.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да щурмуват" отново се има предвид да им отворят вратите от охраната и да се разходят вътре бавно и спокойно? Даже една група беше водена от шишкав полицай, който си изпускаше палката? А баби си правеха селфита? Драматичен ЩУРМ беше. За разлика от МИРНИТЕ ПРОТЕСТИ на BLM, когато запалиха и обраха централните части на доста градове. Абе интересни времена, просто трябва да свикнем че черното е бяло и толкоз.
8
9
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
И тоя Путин го беше сложил на хранилка.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според newsbreak.gr група европейски депутати настояват за разследване на търговските дейности на семейството на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В по-голямата си част става дума за съпруга на фон дер Лайен Хайко.От депутатския въпрос следва, че Хайко фон дер Лайен е медицински директор в Orgenesis Inc. Компанията е получила 320 милиона евро от Европейската комисия, която се ръководи от съпругата му Урсула.
6
12
 
3
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Надявам се, че това е краят на политическата кариера на най-некадърният американски президент!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така ги е подстрекавал, като в БУКВАЛЕН ВИД им каза "отидете и протестирайте МИРНО", след което им каза "време е да си ходите по домовете" и после те щурмуваха Капитолия. Ако това е подтикване, то значи да викнеш на някой "стой не стреляй" и той да застреля някого това е съучастничество!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, да, познаваме до болка шарлатаните от ПП. Не, мерси.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не е казал директно "Щурмувайте!" всичко това е буря в чаша вода. Цялата работа е в това, че просто искат да го отстранят от следващите избори. Нищо друго.