Кристалина Георгиева: САЩ може и да избегнат рецесията тази година

Според нея Америка изпитва забавяне на икономиката
13 яну 2023 07:47, Нели Христова
49
Кристалина Георгиева: САЩ може и да избегнат рецесията тази година
Снимка: БГНЕС

Има основания да се смята, че САЩ тази година ще успеят да избегнат рецесия, а ако тя започне, това ще бъде "много лека рецесия". Това заяви пред репортери управляващата директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева .

Тя изтъкна, че пазарът на труда в САЩ остава стабилен, а потребителското търсене силно въпреки повишаването на лихвените проценти, което беше необходимо за борба с инфлацията. Освен това източниците на икономически растеж станаха по-разнообразни. "Това дава известна причина да очакваме, че САЩ ще успеят да избегнат рецесия", каза Георгиева, цитирана от агенциите. "Всъщност дори бих казала, че ако от техническа гледна точка това ще бъде рецесия, това ще бъде много лека рецесия", добави тя.

Георгиева отбеляза, че икономистите традиционно спорят за самото определение за рецесия. Според нея САЩ ще изпитат постепенно забавяне на икономическия растеж, а не преминаване в рецесия.

В своя октомврийски доклад за глобалните икономически перспективи МВФ прогнозира, че растежът на БВП на САЩ ще бъде 1% през 2023 г. На свой ред Световната банка (СБ) в доклад, публикуван на 10 януари, заяви, че ръстът на БВП на САЩ, според нейните експерти, ще бъде 0,5% през 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 година
До, 41, ти мисли какво ще правиш с газа и нефта, че с тия падащи цени...
37
2
 
0
 
! Отговори
Поздрави от Русия преди 1 година
Гледай Гледай ! Само гледай ? Може или не може?? Да видиме на живо??
36
0
 
1
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Защо в България поскъпнаха яйцата!! Защото кокошките в парламента спореха да носят!!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ограбиха за поред път колониите как няма да я избегнат
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на САЩ, велики са, знаят какво правят! Англосаксите са винаги добре, да му мислят ЕС и останалите!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Карат големите и мощни коли, живеят си в големите и луксозни къщи"......по Нетфликс и Дисни чанъл. В действителност кретат от заплата до заплата, друсат се до умирачка и се гърмят на воля. И си бият тези, за които не мога да кажа.
32
0
 
5
 
! Отговори
Абе обявете кога преди 1 година
Тая ще скача от небостъргач,да си взема пуканки за шоуто!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даа, ако продължатс печатането на пари, ще избягат на едно място, което не мога да напиша, защото ще ме бамнат.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои трудов пазар? Този дето обявиха че са открили 1.1млн работни места, а се оказа че реално са 10хил. ли бе?
29
0
 
6
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Забавянето на икономическия растеж си означава намаляването му. След две тримесечия със забавен растеж, се влиза в рецесия. Дали ще е лека или тежка само един Господ знае. А пък тези от МВФ, ЦРУ и ФЕД не си говорят с Господа. За разлика от българския Станислав Трифонов, който дори и му иска две ферарита. С такива български икономисти и политически лидери, никои не се събразява. Дори и с мненията им за инфлацията, рецесията и др.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 9:Не си добре.Там доста наркомани и бездомни има.А нещо да кажеш за 300-килограмовите,които получават толкова големи помощи без да работят,че стават 400 кг?Ей това е комунизъм!Сащисаните лaпaт пици на наш гръб от милиардите за чертежите,а скоро може и да ни гледат по телевзията как умираме заради тях.
27
0
 
9
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Съдейки по обърнатата крива на доходност САЩ са в рецесия от поне едно тримесечие, но ги крепи единствено стегнатият пазар на труда. Въпреки това корпорациите изчакаха да отминат празниците и обявиха данните за предстоящите съкращения, а те никак не са малко. Да не забравяме че мета обяви 18000,а амазон вече съкрати 11000. Съкращенията тепърва предстоят.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАЩ ще я избегнат като вкарат Европа в такава.Гръм да ги удари!
25
0
 
3
 
! Отговори
До Аз Кочо преди 1 година
В допълнение Кочо, Ако няма да има рецесия значи че вероятността фед pivot-да обърне политиката на високи лихви става нищожна. Тоест лихвите ще се задържат високи
24
1
 
1
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Самият Pawell каза че никой не може да каже дали и кога ще има рецесия и ако има колко дълбока ще е тя. Но ние българите винаги знаем, можем и разбираме от всичко. Кризите се случват когато никой не очаква
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се,че ще я избегнат задължиха цял свят да им купува оръжията и да им плащаме скъпо и прескъпо железата...
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колонизаторът точно заради рецисията предезвиква войни по света, прави оръжия и заставя колониите си, като нас, да му плащат милиарди, взети на заем, за нищо. Данък.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да се избегне нещо, което вече е налице.
20
1
 
14
 
! Отговори
fdfs преди 1 година
Ква рецесия... тая война която направиха за какво мислите е... валят оръжейни поръчки, европейски компании се местят в САЩ и вие чакате рецесия.. ще има но не са САЩ
19
2
 
22
 
! Отговори
US тарикат преди 1 година
Вкарах Русия във война. Забраних на Европа да получава евтини ресурси от Русия. Спъвам търговските връзки с Китай (Ковид). И сега разбира се всички купуват от мен (задължително) газ петрол пшеница редки метали оръжия и снимки на самолети (3 млрд. $ от България). Направих такава каша че големите компании от Европа преместват производството си в САЩ. Така се печели търговската война.