Кристалина Георгиева: САЩ може и да избегнат рецесията тази година

Според нея Америка изпитва забавяне на икономиката
13 яну 2023 07:47, Нели Христова
49
Кристалина Георгиева: САЩ може и да избегнат рецесията тази година
Снимка: БГНЕС

Има основания да се смята, че САЩ тази година ще успеят да избегнат рецесия, а ако тя започне, това ще бъде "много лека рецесия". Това заяви пред репортери управляващата директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева .

Тя изтъкна, че пазарът на труда в САЩ остава стабилен, а потребителското търсене силно въпреки повишаването на лихвените проценти, което беше необходимо за борба с инфлацията. Освен това източниците на икономически растеж станаха по-разнообразни. "Това дава известна причина да очакваме, че САЩ ще успеят да избегнат рецесия", каза Георгиева, цитирана от агенциите. "Всъщност дори бих казала, че ако от техническа гледна точка това ще бъде рецесия, това ще бъде много лека рецесия", добави тя.

Георгиева отбеляза, че икономистите традиционно спорят за самото определение за рецесия. Според нея САЩ ще изпитат постепенно забавяне на икономическия растеж, а не преминаване в рецесия.

В своя октомврийски доклад за глобалните икономически перспективи МВФ прогнозира, че растежът на БВП на САЩ ще бъде 1% през 2023 г. На свой ред Световната банка (СБ) в доклад, публикуван на 10 януари, заяви, че ръстът на БВП на САЩ, според нейните експерти, ще бъде 0,5% през 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква рецесия . До дето има такива държави като България да плащат милиарди за някви чертежи на самолети , да им вземат добива на ресурси и да им измислят излишно посредничество за да лапат пари от въздуха, рецесия няма да има.
17
1
 
22
 
! Отговори
Това беше идеята преди 1 година
САЩ да насъскат Украйна срещу Русия, преди това Ковид карантини, после скараха Европа със Русия и в резултат всичко в Европа е наопаки...А както през Първата и Втората световни войни Америка е далеч зад океана продава на всички и на тяхна територия не се водят бойни действия.
16
1
 
15
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Да, така Байдън се опита да отклони вниманието на хората от разследванията за откритите документи в гаража му...Ако там не изскочи голям скандал, всичко наистина може да е лежерно, но аз предполагам, че ще има скандал с Байдън и синът му, партниращ си в бизнеса с Украйна...Допускам, че САЩ отпуска не случайно толкова много "помощи" за Украйна - вероятно част от тях отиват директно за Байдън и синът му...Ще видим!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Черна скала" плануват големи печалби в Украйна.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ше узбутвате кризата занапреде, нали? Псшеднуя ви опит приключи с 20% инфлация и бе постигна нищо ... Сега ще още по-зле.
13
1
 
12
 
! Отговори
офффф преди 1 година
Сталинка, такива изказвания прави и бай Евлоги на масата като пийне 2 рикии. Гениален специалист и анализатор си, браво! Добре, че подлъга хамериканците със сиви, все пак не си случайна и си заемала някакви длъжности преди соц-капитализма в бг
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глобалният брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,7% тази година главно за сметка на Изтока. Пиндостан може и да избегне рецесията, ако успее по-надълбоко да потопи Еесовската Зона, тъй като Русия му се изплъзна. На 29.08.2022 г., полпредът на РФ в ООН Небензя заяви, че Русия никога повече няма да плаща чужди сметки. Заяви го пред Пиндостан и в най-значителна степен заявеното се отнася към Пиндостан.
11
1
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
ФЕД - Спря Принтера - За Печатане на Кухи Долари - И тия Нямат Хартийки в Портфейлите си .............ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако избегнат рецесия, може да не е заради изключителни постижения на финансисти или други специалисти, а заради "спорове за определението рецесия" и генерираните преди това лъжи за криза, недостиг, заплахи и др. Хич да не е ще приемат единна, благоприятна дефиниция за "рецесия" и всичко ще им е на 6. Или на 8.
9
0
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
*** От Смъртта - Не Можеш да Избягаш *** - Брат Пит - във Филма -*** Джо Блек *** - ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
8
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ са си добре. Там няма никаква криза. Или да кажем нищо по различно от нормалното което си е там. Хората там които не ги мързи не са някакви тотални лузъри и наркомани са си добре. Имат си работа и пари. Карат големите и мощни коли, живеят си в големите и луксозни къщи, ядат и пият до пръсване и си живеят живота както им е кеф. Да му мислим ние в Европа. Тук комунистите искат да ни докарат до просешка тояга. Комунистите завладяха Европа и я унищожават. И всички *** блеят.
7
1
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Тази Година - Половин Рецесия - Следващата Година - Цяла Рецесия - след 2 години - Двойна Рецесия ............ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
6
1
 
15
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Ами ,чудесно ! Целят свят ,обаче ще им плаща сметката !
5
2
 
0
 
! Отговори
Володя Стоянов преди 1 година
Българска работа ,..
4
2
 
14
 
! Отговори
долу сащ преди 1 година
ами напълниха се с пари от поръчки за газ и оръжие за 5 г напред, пък и никой никога не е правил одит на частната банка ФЕД!!! нещата са канализирани за геноцид над света и докато не стане голяма война или природата не ги смаже. а тази се е продала на дявола много отдавна
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Сталинка, с това си изказване си заработи дотацията от господарите си!
2
1
 
16
 
! Отговори
Гошо Кристалинов преди 1 година
А може и да не избегнат.....
1
2
 
29
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Може та ,за сметка на ЕС. Докато има шарани ,ще има и рибари.