Убийството на Лунната нова година - загадка, убиецът е мъртъв

Той се е самоубил преди да го заловят
23 яну 2023 07:18, Александър Попов
16
Убийството на Лунната нова година - загадка, убиецът е мъртъв
Снимка: БГНЕС/EPA

Стрелецът, за когото се предполага, че е убил 10 души по време на празненствата за Лунната нова година в Калифорния, се е застрелял, когато полицията се е приближила, за да го арестува, съобщи местният шериф. Интензивното издирване започна късно в събота, след като мъж откри огън в танцов клуб в Монтерей Парк, район близо до Лос Анджелис с голяма азиатска общност.

Свидетели твърдят, че убиецът е стрелял безразборно и изглежда е имал много боеприпаси. Загинали са петима мъже и пет жени, повечето на възраст между 50-60 години, съобщиха от полицията, а други 10 души са ранени.

Заподозреният стрелец, идентифициран от полицията като 72-годишния Хуу Кан Тран, след това отишъл в друго заведение за танци, намиращо се наблизо, но бил пресрещнат и обезоръжен от хората в клуба, след което избягал.

Шерифът на окръг Лос Анджелис Робърт Луна заяви, че през следващите часове полицията е проследила издирвания бял ван, за който по-късно е съобщено, че се намира в Торънс, на няколко километра южно от местопрестъплението.

Когато полицаите се приближили, те чули един изстрел отвътре.

"Заподозреният се е застрелял и е обявен за мъртъв на място", каза Луна.

"Мога да потвърдя, че няма останали заподозрени за масовата стрелба", допълни той.

Луна заяви, че причината за ужасяващото нападение, което е станало в момент, когато азиатските общности по света празнуват Лунната нова година - най-важния празник в календара им, остава загадка.

Шерифът изказа благодарност на двама души на мястото на втория опит за нападение.

"Мога да ви кажа, че заподозреният е влязъл там, вероятно с намерението да убие още хора, но двама смели членове на общността са решили, че ще действат като го обезвредят. Използваното оръжие е било "полуавтоматичен щурмови пистолет с пълнител, към който е бил прикрепен удължен пълнител с голям капацитет".

В Монтерей Парк - мястото на стрелбата, намиращо се на няколко километра от центъра на Лос Анджелис, живеят около 60 000 души, повечето от които са азиатци или американци от азиатски произход.

Десетки хиляди хора се бяха събрали по-рано за двудневния фестивал на Лунната нова година, който е един от най-големите в района. Планираните за неделя събития бяха отменени след нападението.

"Сърцето ми е съкрушено за жертвите, техните семейства и хората от моя роден град", написа в Twitter Джуди Чу, бивш кмет на Монтерей Парк.

По-късно в неделя вечерта президентът Джо Байдън нареди всички знамена на САЩ да бъдат спуснати наполовина до четвъртък в памет на жертвите.

"Макар че все още не знаем подробности за мотивите на това безсмислено нападение, знаем, че много семейства скърбят тази вечер или се молят техният близък да се възстанови от раните си", каза Байдън в изявление./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има ирония в името на стрлеца - who can`t run -> който неможе да бяга
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми той не мяза на нищо, жалко за него. явно е отхвърлен от обществото :))) Хората първо съдят по външния вид, ако не си привлекателен, трудно могат да те възприемат, неуспорим факт :)
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не можах да намеря връзката със заглавието и написаното в статията! Заглавието беше интригуващо, а статията банална най-вече с познатите порядки и традиции в народопсихологията на една *** събрана от кол и важе от целият свят, носеща името САЩ! То даже няма и националност САЩ-ец, а американец е по-скоро континент америка. Кравар най им подхожда, но това е обида за онези отрудени хора по фермите, които нямат нищо общо с тази ***.
12
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварски ценности !
11
6
 
16
 
! Отговори
Предположение преди 1 година
Да не се окаже и тоя фен на Оранжевия Клоун?
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато четях новината се сетих за един филм с Джеки Чан,в който той отмъщаваше за смъртта на семейството си.Сега не мога да се сетя за заглавието.Този да не си е отмъстил на сащисаните за пускането на ковида?Той си е направен за азиатците и те много тежко го изкарват.
9
13
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Еми...какео да кажа. Тия като тръгнат да се стрелят, не спират като нас, а продължават и продължават. Те затова и се бият до последния украинец в Украйна. Тъжна картинка са тия съединени държави...
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мир на душите, на загиналите и сила в душите на близките им. Хора са.
7
1
 
11
 
! Отговори
Ken преди 1 година
Какво съвпадение ! Робърт Луна, Лунната Нова година.
6
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америте много им липсва войната та си я правят по улиците. Не разбирам като толкова искат да воюват защо света не им даде това което искат? Защо воюват на чужди територии с чужди войски? Като толкова ги кефи да се стрелят, да си воюват в собствената държава и със собствената си войска. 2 световни войни на територията на Европа и сега 3та искат да започнат. Честно е да си воюват у дома с техните си войници, върху техните глави и къщи. Тъкмо да се настрелят на воля.
5
12
 
9
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Нерде ямбол нерде америка?Ко ми пука
4
2
 
4
 
! Отговори
Малкото Слънце преди 1 година
Адддде, прегърнал се е вече с Рогатия! Не лека му пръст!
3
16
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Какво ни интересува това нас Българите?Давате пример как се живее в демократичната свинщина ли ?
2
9
 
14
 
! Отговори
Циливилизация преди 1 година
В дивия запад е така, шерифът Робърт Луна ще вземе мерки.
1
9
 
24
 
! Отговори
Сащ преди 1 година
Застрелял се е в гърба....