САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна за над $2 млрд.

Зеленски: Ще удържим Бахмут, ако получим ракети с голям обсег
3 фев 2023 22:30, Анисия Иванова
249
САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна за над $2 млрд.
Снимка: БГНЕС

Съединените щати обявиха днес, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 милиарда долара и включва по-далекобойни ракети, които почти ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по руски позиции, предаде Франс прес, като се позова на Пентагона.

Прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ бригаден генерал Патрик Райдър съобщи на пресконференция, че помощта съдържа изстрелвани от земята ракети с малък диаметър (Ground-Launched Small Diameter Bomb, съкр. GLSDB). Тези боеприпаси, които са произвеждани съвместно от американската компания "Боинг" (Boeing) и шведската "Сааб" (Saab), са с обсег до 150 километра и съответно могат да ударят руски позиции зад фронтовите линии.

"Това осигурява (на украинците оръжия) с по-голям обсег... което ще им позволи да провеждат операции за отбрана на своята територия и да си върнат (земя)", каза Райдър.

По-рано Киев поиска от Вашингтон ракети с по-голям обсег от артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), които са в състояние да поразяват с прецизност цели на до 80 километра. GLSDB ще може да бъдат използвани за удари по руски позиции в Донбас, Херсонска и Запорожка област, както и в северната част на Кримския полуостров, отбелязва АФП.

Помощта включва също "ключови (системи) за противовъздушна отбрана, за да бъде помогнато на Украйна да защитава своето население, както и бронирани бойни машини на пехотата". Пакетът съдържа също боеприпаси да противотанкови ракетни комплекси "Джавлин" (Javelin) и за артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), съобщи още Пентагонът в комюнике.

Новата помощ е на обща стойност 2,175 милиарда долара. Пакетът включва оръжия от запасите на министерството на отбраната на САЩ на стойност 425 милиона долара плюс 1,75 милиарда за купуване на въоръжение от съответните производители.

От руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година Съединените щати са предоставили на нападната страна военна помощ в размер на общо над 29,3 милиарда долара, сочат данни на Пентагона. Той обеща Вашингтон да продължи да работи със своите съюзници и партньори, за да осигурява на Киев помощта, от която се нуждае на бойното поле както в непосредствен план, така и по-дългосрочно.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски призова за нови оръжейни доставки за страната си, предаде Ройтерс.

"Украйна ще съумее да удържи Бахмут и да освободи окупираната (част от) Донбас, ако получи ракети с голям обсег", увери Зеленски на съвместна пресконференция в Киев с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Той даде да се разбере, че украинските въоръжени сили ще отбраняват, докато могат, "крепостта Бахмут", както той нарече ключовия град в източната Донецка област, който от месеци е арена на кръвопролитни сражения. "Никой няма да подарява Бахмут", добави Зеленски за града, чието превземане сега е основна цел на руската армия.

Според Русия нейните войски обкръжават Бахмут от няколко посоки, посочва Ройтерс.(Николай Станоев, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това политиката е няква измишльотина .Некви си метат милярди за други а пък други ги тепат и тея и тея.Политиците има онклончива шизофрения ,но има рибки които се хващат и си дават живота те пък са ***
16
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, де, "до последния украинец"
15
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Форд се изтеглиха от Русия и рашките вместо да започнат да произвеждат собствени коли в американския завод, решили че ще го правят на дъскорезница. Ще бичат трупи, вместо да произвеждат ноу-хау. Толкова им е капацитета явно.
14
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън укропсихарите от България!Тези са тормозили хората от Западна и Източна Украйна,които си живеят от векове там,за да се изнесат и сега са ни дошли тук нас да ни гонят!Вън!Господ да ги накаже!
13
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7. Всички ФАШИСТИ са с украина.
12
13
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До # 5 : Копейка руската *** една година не е минала 5 метра напред . Тепърва предстоят масовите загуби на ватн.и.ц.и в огромни цифри.
11
18
 
13
 
! Отговори
Смелс ляйк Байдън преди 1 година
Стига западна пропаганда! Следете телеграм каналите: Осташко! Важное, Colonelcassad, Рыбарь, Повернутые на Z войне.Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru. Ако запада и неговите БГ маpионетки са Ви блокирали каналите и телевизиите, това работи отлично с ви-пи-ен прокси браузер.
10
11
 
19
 
! Отговори
канадеца преди 1 година
абе без сащ как е оцеляло човечеството хиляди години !?
9
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците вече са по-силни и могат да защитят Бахмут, дори и да е обкръжен напълно. Не е като преди няколко месеца в Мариопул, когато нямаха с какво да го спасят.
8
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да дават САЩ, украина е обречена.
7
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зельо да си го каже направо: Ако дойдете да се биете с руснаците вместо нас, ще удържим Бахмут и ще освободим Донбас! Какво ли още ще иска тоя......само не и преговори за мир и край на войната.
6
26
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са с Украйна. С Русия са Иран, Северна Корея, разни африканци и тумба български амеби русофили
5
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще удържи Бахмут, колкото удържа Соледар
4
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на САЩ
3
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се сърдят пияндурите и нашите копейковци, от 1941 до 1945та с Ленд-лийз акта, САЩ предоставят на СССР оръжие и друга помощ в размер на 11.3 млрд долара, което в днешни пари е 180млрд. долара. След войната САЩ изграждат индуструята на СССР с американски технологии и инженери. Много от съветските заводи са копия на американските изградени от американски инженери.
2
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Дрън има рога на челото
1
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днеска един Хаймарс е ЧАЛ, вчера - един Цезар се пресели във вечните скрап полета. Работата не е добре!