САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна за над $2 млрд.

Зеленски: Ще удържим Бахмут, ако получим ракети с голям обсег
3 фев 2023 22:30, Анисия Иванова
249
САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна за над $2 млрд.
Снимка: БГНЕС

Съединените щати обявиха днес, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 милиарда долара и включва по-далекобойни ракети, които почти ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по руски позиции, предаде Франс прес, като се позова на Пентагона.

Прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ бригаден генерал Патрик Райдър съобщи на пресконференция, че помощта съдържа изстрелвани от земята ракети с малък диаметър (Ground-Launched Small Diameter Bomb, съкр. GLSDB). Тези боеприпаси, които са произвеждани съвместно от американската компания "Боинг" (Boeing) и шведската "Сааб" (Saab), са с обсег до 150 километра и съответно могат да ударят руски позиции зад фронтовите линии.

"Това осигурява (на украинците оръжия) с по-голям обсег... което ще им позволи да провеждат операции за отбрана на своята територия и да си върнат (земя)", каза Райдър.

По-рано Киев поиска от Вашингтон ракети с по-голям обсег от артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), които са в състояние да поразяват с прецизност цели на до 80 километра. GLSDB ще може да бъдат използвани за удари по руски позиции в Донбас, Херсонска и Запорожка област, както и в северната част на Кримския полуостров, отбелязва АФП.

Помощта включва също "ключови (системи) за противовъздушна отбрана, за да бъде помогнато на Украйна да защитава своето население, както и бронирани бойни машини на пехотата". Пакетът съдържа също боеприпаси да противотанкови ракетни комплекси "Джавлин" (Javelin) и за артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), съобщи още Пентагонът в комюнике.

Новата помощ е на обща стойност 2,175 милиарда долара. Пакетът включва оръжия от запасите на министерството на отбраната на САЩ на стойност 425 милиона долара плюс 1,75 милиарда за купуване на въоръжение от съответните производители.

От руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година Съединените щати са предоставили на нападната страна военна помощ в размер на общо над 29,3 милиарда долара, сочат данни на Пентагона. Той обеща Вашингтон да продължи да работи със своите съюзници и партньори, за да осигурява на Киев помощта, от която се нуждае на бойното поле както в непосредствен план, така и по-дългосрочно.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски призова за нови оръжейни доставки за страната си, предаде Ройтерс.

"Украйна ще съумее да удържи Бахмут и да освободи окупираната (част от) Донбас, ако получи ракети с голям обсег", увери Зеленски на съвместна пресконференция в Киев с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Той даде да се разбере, че украинските въоръжени сили ще отбраняват, докато могат, "крепостта Бахмут", както той нарече ключовия град в източната Донецка област, който от месеци е арена на кръвопролитни сражения. "Никой няма да подарява Бахмут", добави Зеленски за града, чието превземане сега е основна цел на руската армия.

Според Русия нейните войски обкръжават Бахмут от няколко посоки, посочва Ройтерс.(Николай Станоев, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
10
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
29 милиарда долара са някакви си 3.5% от годишния бюджет на Пентагона. Излиза им доста евтино на американците. Не искат да се връзват пак на въдицата тип Студена Война както иска Путин. Предишната такава продължи 45 години и им струваше на американците трилиони долари. Практични хора, излиза и им много по-евтино да ликвидират остатъците от Руската империя сега.
36
10
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Двойно по-далекобжйни ракети, двойно по-навътре в *** ще влезе Русия. Вместо 20% - 40% ще станат Руски.
35
15
 
13
 
! Отговори
В Беларусь преди 1 година
и в Русия няма инфлация, семействата имат по 3 + деца, има християнски ценности и няма джeндepи
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди войната Вова даде на чичо ви Сам 300 милиарда,което е странно.Чичко Сам дава ама знае,че ще прихваща с голяма горница след края.Тъй,че Вова цака.А Ванката в тоя студ и тъмница се чуди как да стигне до общата тоалетна на улицата.
33
8
 
9
 
! Отговори
Спреа ми телевизията преди 1 година
Русия ми спря телевизиата! Сега гледам телеграм каналите: Осташко! Важное, Colonelcassad, Рыбарь, Повернутые на Z войне.Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru.
32
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да даваш оръжия за мир е все едно да изнасилваш за девственост!!!
31
9
 
15
 
! Отговори
Краварски ботуш преди 1 година
Стига западна пропаганда! Следете телеграм каналите: Осташко! Важное, Colonelcassad, Рыбарь, Повернутые на Z войне.Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru. Ако запада и неговите БГ маpионетки са Ви блокирали каналите и телевизиите, това работи отлично с ви-пи-ен прокси браузер.
30
9
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Каква война бе!? Никой не е обявявал война на никого. Вече не е важно дали нечие правителство обявява война, ами кой какви интереси има. Русия за сега бие с 2:0 - справка Крим, Сирия.. Айде да видим какво ще се случи в тая *** Украйна.. Аман от промитите мозъци да ми разсъждават. И какво въобще се обаждате от клоаката на ЕС? Нямаме армия, нямаме суверенитет - нищо папагали!
29
14
 
10
 
! Отговори
Русия е пред разпад преди 1 година
Свършват ракетите... Никой не и дава пари..... Следват национални освободителни войни на всичките й анексирани територии....
28
2
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
До sd и до теб да ти се връща
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента положението в Русия прилича на "1984".
26
15
 
12
 
! Отговори
sd преди 1 година
русоидите не сте българи, да ви чумата тръшне
25
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ, не се намесват във войната. Това, че въоръжават украинци е нищо. Русия се намеси пряко във войната в Сирия предоставяйки не само оръжия, но и пращайки войски, редовни, а и платената частна Вагнер. Така че засега няма намеса на САЩ във войната. Нито намеса на НАТО.
24
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения изход САЩ да не изпадне в икономическа криза от която няма, да има излизане е сътрудничеството с Русия и нейните природни богатства стратегията, на САЩ да, разори Европа е грешна
23
18
 
17
 
! Отговори
sd преди 1 година
тези дето сте за русия сте мръсни кучета, да ви убие госдпод!
22
13
 
19
 
! Отговори
Един там преди 1 година
Колкото повече дават краварите, толкова по-зле за украинците. Повече ще ги бият и трепят и повече земя ще загубят! Нямат никакъв шанс, ако ще и космически кораби да им дадат..
21
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че са САЩ, щото украинците ако разчитат само на Европа за оръжията, щяха много да страдат.
20
13
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Ами какво има да се каже повече - очевидно САЩ водят война срещу Русия чрез укропитеци. Та на кратко Украйна счупи всички възможни т ъ по мери. Вече даже се гордея, че съм българин!
19
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления е руско говорящ. Но използва циркаджийски номера да направи война. Този зелен фашист убива народа си и краде пари от ЕС и САЩ. Който го мързи да работи убива собствения си народ и печели от корупцията в хауса.
18
9
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До # 5 : Копейка руската пап.л.а.ч една година не е минала 5 метра напред . Тепърва предстоят масовите загуби на ватн.и.ц.и в огромни цифри.