Без телефони и 10 часа във влак: Как Джо Байдън се озова в Киев?

Русия е била предупредена за посещението няколко часа по-рано
21 фев 2023 07:11, Нели Христова
426
Без телефони и 10 часа във влак: Как Джо Байдън се озова в Киев?
Снимка: БГНЕС

Появявайки се във военна зона под редовна атака, служителите в Белия дом описват неочакваното посещение на Джо Байдън в столицата на Украйна Киев като "безпрецедентно в съвременни времена".

Казват, че предишните президентски пътувания до военни зони в Ирак и Афганистан са имали гръб на тежък американското военно присъствие.

И въпреки широките спекулации сред прес-корпуса, че Байдън може все пак да планира пътуване до Украйна, след като стигне Полша, посещението му все пак изненада всички. .

Появявайки се до президента Володимир Зеленски в сърцето на Киев и под звука на сирените за въздушна тревога, Байдън направи по-силно изявление, отколкото всичко, което можеше да каже в Полша.

"Това беше рисковано пътуване, което не оставя съмнение, че Джо Байдън е лидер, който поема сериозно ангажираност", заяви директорът на комуникациите на Белия дом Кейт Бединфийлд, цитирана от BBC.

Без телефони

Байдън беше планиран да излети от САЩ до Варшава в понеделник вечерта, за двудневно пътуване.

Предварителният график имаше два продължителни пропуска в графика му и мнозина се чудеха дали това ще е времето,  в което той ще посети Украйна.

Репортерите многократно питаха Белия дом дали американският президент все пак ще посети Киев. Отговорът беше категоричен - не е насрочена среща със Зеленски и не се планират да се планират визити извън Варшава "в момента".

Окончателното решение да се предприеме пътуването към Киев беше взето едва в петък, въпреки че беше планирано от месеци с шепа от най -добрите помощници на президента.

В неделя официалният график на Белия дом все още показваше, че президентът излита за Варшава в 19:00 EST (00:00 GMT) в понеделник вечерта. Всъщност Air Force One излетя в 04:15 EST в неделя сутринта.

На борда имаше умишлено малък екип от най-близките помощници на Байдън, медицински екип и служители по сигурността.

Само на двама журналисти беше позволени да пътуват с президента. Те са се заклели да пазят  тайна, а мобилните им терефони им бяха отнети. Не им беше позволено да съобщават за посещението, докато Байдън не пристигне в Киев.

Репортерката Сабрина Сидикуи от „Уол стрийт джърнъл” разкри, след съответното разрешение от Белия дом да публикува подробности, че тя и фотографът са били привикани на база Андрюс извън Вашингтон в 2:15 сутринта. Техните телефони бяха конфискувани и не бяха върнати, докато Байдън не пристигна в украинската столица около 24 часа по-късно. Те летяха около седем часа от Вашингтон до американската военна база в Рамщайн в Германия за презареждане. Тук щорите на прозорците също останаха спуснати и те не напуснаха самолета.

Следващият полет беше до Полша, кацане на летище Жешов–Ясионка. Това може да е полско летище, но след войната в Украйна то също се превърна в международен център на ръководените от САЩ усилия за въоръжаване на украинците с оръжия и боеприпаси за милиарди долари.

Русия беше уведомена за пътуването няколко часа преди заминаването на Байдън, според съветника по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан. Той каза, че САЩ "направиха това за целите на деконфликцията. Няма да разкрия начина, по който те реагираха или какъв е точният характер на нашето съобщение, но потвърждавам, че сме предоставили подобно уведомление."

Ярко съобщение и у дома

След като кацна президентът Байдън прекара 10 часа във влак, за да стигне до Киев. Той можеше да посети други места, до които украинският президент щеше да стигне по-бързо, но искаше да направи символичния жест към самия Киев.

Докато пътуването на президента е сигнал за Москва на ангажимента на администрацията на Байдън да помогне на Украйна, това е и демонстрация за американските избиратели вкъщи.

Неговият прессекретар Карин Жан-Пиер беше попитан миналата седмица за анкети, които показват, че американската подкрепа за Украйна намалява

Тя отговори, че всеки път, когато президентът говори, той разговаря не само, но и с хората по целия свят. Посланието в понеделник е предназначено да се противопостави на малцинството на републиканските гласове, които поставят под въп въпрос колко дълго САЩ може да подкрепя Украйна.

До този момент Сидикуи и фотографът Евън Вучи от Асошиейтед прес не бяха виждали самия Байдън. Това не се промени на летището или когато се качиха в кортежа от джипове. Репортерите, пътуващи с Байдън, често се движат в кортежи, но нещо беше много различно този път: нямаше сирени или нещо друго, което да съобщава, че президентът на САЩ се е насочил към Пшемисъл Гловни - полската гара близо до украинската граница. Вече беше 21:15 местно време, когато те стигнаха до влака. На журналистите беше казано да се качат, все още без да виждат Байдън. Композицията от 8 вагона се движеше по маршрут, по който Украйна получаваше неизброими количества помощ. В същото време неизброимо количества украински цивилни бягаше в другата посока. Повечето от хората във влака, каза Сидикуи, са били "засилена охрана".

Байдън е отявлен любител на влаковете. Той обича да разказва за годините си на пътуване с влак между Вашингтон и дома си в щата Делауеър, когато беше сенатор, отглеждайки двама малки сина, след като майка им загина в автомобилна катастрофа. Един от прякорите му е "Амтрак Джо".

Това обаче 10-часово пътуване до Украйна не приличаше на никое друго, предприемано от съвременен президент на САЩ. Това бе пътуване в активна военна зона, където безопасността не бе осигурявана от американски войски, за разлика от президентските посещения в Афганистан или Ирак.

Влакът влезе в Киев с изгряващото слънце. Байдън, който за последно посети украинската столица, когато беше вицепрезидент при Барак Обама, слезе около 8:07 сутринта. "Хубаво е да се върна в Киев", каза той

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки път когато краварски президент посети зона на бойни действия, хамериканците се изнасят оттам по бели г.а.щ.и!! Явно се готвят да повторят упражнението. Желая им успех и тоя път!!
262
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво, че имаме още съветски оръжия, че още чекаме за предплатените 8 ефки, голема работа са балона ФАЩ :)))
261
8
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Най-очарователният момент от цялата цинцифуция е конфискуване телефоните на журналистите. Умрях си от смях. Прилича ми на конфискация книгите на Петър Дънов и Рудолф Щайнер при управлението на товаришча Тодора Живкава.(па руский)
260
6
 
5
 
! Отговори
288 преди 1 година
До "Стана ясно", Стана ясно, че си руски *** и се опитваш да всяваш паника, което е незаконно. Никой няма да намеси България, защото е страна от НАТО. А и руснаците първо трябва да минат през Румъния, което е невъзможно за тях. Мамалигите ще ги пердашат брутално. После ще се включи Полша и Масква ще бъде посетена от натовски войски. И най-лошото, руснаците ще се радват на освободителите! Само *** вярват на *** Путакuн.
259
3
 
4
 
! Отговори
хацифист преди 1 година
До АнонименКАКВО ЛИ ЩЕ КАЖЕ ЗА АГРЕСИИТЕ НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА АВТОРЪТ? иЛИ КАКВО Е ИСКАЛ ДА КАЖЕ - иРАКЧАНИТЕ НЕ СА ХОРА - ЗА ТОВА ИНВАЗИЯТА ТАМ НЕ СЕ СЦИТА ЗА АГРЕСИЯ, СЪЩОТО Е И С АФГАНИСТАНЦИТЕ, НИКАРАГУАНЦИТЕ, КУБИНЦИТЕ (ТАМ ОБАЧЕ ГО ЛАПНАХА КАСТРОВИЯ), КОЛУМБИЙЦИТЕ, ВИЕТНАМЦИТЕ, ЛИБИЙЦИТЕ И ДРУГИ РАЗНИ НИЗШИ ТВАРИ....
258
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко е жалко да си краварски поклонник. Да се прехласваш по държава основана от авантюристи и бандити. Избила милиони за да им вземе земята . Мнооого сте жалки.
257
3
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 1 година
БАЙ ДЖО ИДВА ДА СИ НАГЛЬОДА БЪДЕЩАТА КОЛОНИЯ, ТА ДА ЗНАЕ КЪДЕ ДА СИ ПОЗИЦИОНИРА WC - ТО
256
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отишъл да нагледа бизнеса на синковеца, вероятно, че нещо лабораториите ги поспряха. Поредният цирк май няма толкова искрени почитатели, на колкото се разчиташе.
255
7
 
3
 
! Отговори
До стана ясно преди 1 година
"Вече стана ясно, че само с доставки оръжия няма да стане. Трябва и пушечно месо да се доставя. България, Румъния, Полша и Прибалтийските да се готвят." ____Стана ясно, че до 1-2 г в България ще е пълно с рускини, защото няма да има кой да ги опложда! Не че не се е случвло и преди!
254
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Киев ама друг път! Двата клоуна си продължават с цирковете в холивудските студия.
253
11
 
6
 
! Отговори
до 285 преди 1 година
Русия няма капацитетът и технологиите да уцели с ракета влак. Тя няма американските технологии. Хаймарс, макар и на 40 години, ги има. За новите модели от преди 2-3 години, да не говорим- последен писък на модата, точни до сантиметър с обсег 600км. Русия, милата, изстрелва там някакви СССР-ски ракетки, които летят навсякъде, но не и по целите си.
252
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По публикацията работи : Google Translate
251
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-забавни бяха смешките от Кремъл, които с гротеска ги питат какво мислят за визитата, а те нищо не разбрали, милите. То дрон стигна до Москва незабелязан, внесоха се тонове оръжие, което руският бедняк се кле как е унищожил, ама до ден днешен го прави за смях на бойното поле, пък Байдън ще видят. Айде нЕма нужда. Baтенките са пияни-заляни, нищо не видели, нищо не разбрали. Not great, not terrible.
250
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите пак го сложиха на чибурашките! Хубаво, че копейките са издръжливи, че иначе кога ще видим толкова дълъг любовен акт!
249
8
 
4
 
! Отговори
Стана ясно преди 1 година
Вече стана ясно, че само с доставки оръжия няма да стане. Трябва и пушечно месо да се доставя. България, Румъния, Полша и Прибалтийските да се готвят.
248
12
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
В момента най-важната задача в света е да победим руснаците в Украйна на всяка цена каквото и да ни струва това.
247
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 минути. Парламентът на Великобритания на крака. Точно 25 минути английските депутати стоят прави и слушат една историческа реч. Реч, която освен със своята емоция, ще бъде запомнена със силно послание и смисъл. Произнесенa от човека, който в момента се бори с най-голямата антиевропейскa сила в света. Битка безпрецедентна и ужасяваща. Битка, немислима доскоро, че е възможно да ни се случи. Едва ли има политик, който успява да предизвика емоция, възхищение и сълзи, докато говори.
246
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уведомили Русия! ЗАЩО? Да не би някой Калибър да вземе да обърка и да падне " случайно" на влакчето. Въпреки че това е абсолютно ненужно на руснаците. Но по интересно е друго : ако Путин реши да посети Донецк например, краварите ще дадат ли гаранция , че няма да стрелят? Мнооого се съмнявам.
245
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никого не е нужен целия този цирк. Нищо не носи.
244
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа не е единна ве челяк, отде тези глупости в главата ти, не знам :)))