Чехия: Войната може да прерасне във война Русия – НАТО в Европа

Това не е немислимо, смята началникът на чешкия генерален щаб
Обновена: 22 фев 2023 09:09 | 22 фев 2023 08:40, Елка Василева
362
Чехия: Войната може да прерасне във война Русия – НАТО в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО, заяви началникът на генералния щаб на чешките въоръжени сили Карел Река, предаде ДПА.

Още по темата
Това "не е немислимо", каза Река, като предупреди също, че професионалната армия на страната му не е подготвена за такъв изход. Той добави, че някои основни неща в чешката армия не са в ред. Трябва да се наваксат пропуски във всички области - от огневата мощ на войските до мобилността на артилерията и въпросите за логистиката и командните структури. В случай на непосредствена заплаха от война мобилизацията щеше да бъде неизбежна, подчерта 48-годишният военен.

Заедно с него чешката министърка на отбраната Яна Чернохова обвини предходните правителства през последните 30 години, че са "проспали" въпроса за подготвеността на страната в областта на отбраната. "Нуждаем се от армия, подходяща за 21-ви век", заяви тя в реч пред командния състав.

Министърката изтъкна като нещо положително обмена на военна техника с Германия и Украйна, в рамките на който Чехия ще получи 14 танка "Леопард 2А4" и една бронирана евакуационна машина. Планира се в дългосрочен план закупуването на танкове от последно поколение. "Това може да бъде например най-новата версия на "Леопард 2А7"", каза министърката.

Чехия е член на НАТО от 1999 г. След премахването на задължителната военна служба през 2004 г. страната разполага с професионална армия, която в момента наброява около 27 000 войници.

Чехия е един от основните поддръжници на Украйна в борбата ѝ срещу нахлуващите руски сили, като е предоставила на Киев военна помощ в размер на 200 млн. евро от началото на войната на 24 февруари миналата година досега.

Отбранителни компании са доставили още стоки на стойност над 2 млрд. евро.

(БТА, Габриела Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Донецкия фронт ВС на РФ след артилерийска подготовка продължиха щурмовите операции в Маринка.Също така с подкрепата на артилерия,те атакуваха в района на Невелски,Водяни и Керамик.В посока към последното от посочените населени места има леко напредване към участъка от магистрала Н-20.Руската артилерия стреля по Александро-Шултин,Ивановски и Бахмут.Вагнер продължава щурма на и3MeTTa в града от изток и север.На югозапад от Красная гора оркестрантите напреднаха близо до Берховка.Те атакуват и Дубово-Василевка. На северозапад от Соледар Вагнер с огнева подкрепа се опитва да пробие към Васюковка
209
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В посока Запорожие руските войски по земя неочаквано атакуваха района на Каменски. Това е важно селище за фашистката ***,разположено на източния бряг на язовир Днепър на магистрала М-18,която минава от Запорожие до Мелитопол.В посока Луганск ВС на РФ отново се опитаха да настъпят към Белогоровка.Атакуваха и в посока Невски.Далеч на север бяха извършени щурмови операции при Масютовка, опитвайки се да развият успех на левия бряг на река Оскол след неотдавнашното превземане на Гряниковка.
208
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Угледар и околностите.В частния сектор югоизточно от Угледар се водят ожесточени боеве. Руската морска пехота атакува позиции на фашистката *** в покрайнините на Угледар. Орди на и3MeTTa 53-та и 72-ра омбр успяха да пробият до дачите на запад от Николски.Битките се водят между Павловка и Николски.Фашистката *** се опитва да се закрепят в отвоювания район.
207
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще поискат жива сила и ще започне мобилизация. ----///------ България има професионална армия и може да ги праща, където е необходимо. В армията се служи доброволно и се получава заплата срещу задължението да воюваш, където те пратят. 5-6 000 контингент може да се изпрати, за да изпълняват помощни функции -
206
23
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Че то от - дефиниция за мишок - хомяк със злобни свинCки очички, българомразец, сврян под Кремъл! Говори неразбрано, бомбандира цивилни обекти в независими държави, избива цивилни и бива обожествен от българските си последователи - путинофили! Преследва хомосексуалните, но сам той си играе на Чичо Доктор с "бизнесмена" Ролдугин. Фаворитизиран и героизиран от руската пропагандна машина!
205
32
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ккрайна има 600 000 армия в момента, но няма авиация, няма въоръжение и армията и е разпръсната на три посоки по границите. Така че с тия 150 000 сдържа руските 200 000, въоръжени с всичко необходимо. Но при съотношение на загубите 4:1 или 5:1 в полза на ВСУ, скоро и тази порция руснаци ще бъде могилизирана. Реално от 300 000 мобилизирани есента, 100 000 са извън играта.
204
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо беше да дадем само каски и аптечки, после беше да дадем боеприпаси. След това поискаха ракети, танкове и самолети. Когато на един наглец му даваш, даваш, той става все по-нагъл. Следващия етап за укрите се сещате какъв ще е. Ще поискат жива сила и ще започне мобилизация. Западните фашисти подготвят почвата. Ако не откаже на Украйна, те ще се стават все по-нагли.
203
3
 
42
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
НЯМАМ ДУМИ,ЧЕХИЯ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА.ТЯ ВОИНАТА ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА Е МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ И НАТО.НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ НИ ВКАРАХА В ТАЯ ВОИНА БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ.ДОПУСНАХА АМЕРИКАНСКИ БАЗИ И БИО ЛАБОРАТОРИИ НА ПЕНТАГОНА В БЪЛГАРИЯ.НАПРАВИХА НИ МИШЕНА НА РУСИЯ.
202
3
 
29
 
! Отговори
Време е преди 1 година
Който има акъл сега е моментът да се продава всичко и да изчезва от територията на Европа много скоро ще започне войната и ще Има всеобща мобилизация подготвят ни !! Бягайте докато е време хора!!!
201
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Чехия е член на НАТО от 1999 г. След премахването на задължителната военна служба през 2004 г. страната разполага с професионална армия, която в момента наброява около 27 000 войници." - Украйна има поне 150 000 на служба в момента и се задъхва. Ще им трябва, да се постараят повече.
200
7
 
27
 
! Отговори
Bormann преди 1 година
Русия е необятна. Русия има повече топпки (ядрени) от останалите взети заедно. Извод? В една ядрена война Европа и Сащ потъват, Жълтото и то, Русия остава...... много земя ***, няма как да не остане :))))
199
2
 
28
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Мишките ни подготвят!
198
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО ЗАПОВЕД НА ЩУКАТА ЗА РУСИЯ Е СПОЛУКАТА !!! ЩУКИ С ЯДРЕНИ МУСТАЦИ БРОДЯТ ТАМ ИЗ ПАЦИФИКА И АТЛАНТИКА...
197
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСИЧКИ ЩЕ ИЗМРЕМ!!!! Продавам всичко и изчезвам от Европа.
196
1
 
10
 
! Отговори
Немец преди 1 година
Ням съм и не мога да кажа, какво ми е гадно ...
195
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не знам, колко ще ще трая братята германци. Бяха емга изнервени, като започнаха да скачат цените, а сега с тея новини за "тръбътъ", взеха нещо яко да се подписват против войната, против сакнциите ...
194
3
 
45
 
! Отговори
До 216 преди 1 година
Нито съм възрожденец, нито байдънче, просто мога да мисля. За разлика от теб. Войната е Неизбежна при сегашната ситуация. Държи се само на един конец - търпението на Путин. И при тази война - ти къде мислиш, че ще застане Милиарден Китай - на страната на Сащ ли???? :)))))
193
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чехия взе да се готви за .. нещо.
192
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS 106 "Ако ми платят ще ви изнеса цяла лекция !" __ SS = SELF-SUGGESTION ...
191
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много им се иска (особено тоя нов президент).