Износът на нефт и газ от САЩ за България скочил над 30 пъти

Това е посочено в доклад, представен в Брюксел и Вашингтон
23 мар 2023 10:14, Стела Стоянова
55
Износът на нефт и газ от САЩ за България скочил над 30 пъти
Снимка БГНЕС

Износът на енергийни източници от САЩ за България се е увеличил над 30 пъти за последните 20 години, което е реално доказателство за енергийната трансформация и стремеж към енергийна независимост на от Русия. Това е един от основнните изводи от доклада за трансатлантическата икономика за 2023 г., представен в Брюксел и Вашингтон в частта за България.

Документът се изготвя по поръчка на Американската търговска камара в Европейския съюз и Търговската камара на САЩ, автори са двама именити изследователи от Университета "Джонс Хопкинс".

В частта за България се посочва още, че България изнася за САЩ стоки на стойност от 1,2 млрд. долара и услуги за 0.4 млрд., което представлява стабилен ръст на двата индикатора. Отбелязва се, че България изнася за САЩ стоки и услуги с висока добавена стойност.

В документа се твърди, че износът на втечнен природен газ и на други продукти от САЩ за Европа и за България е породен от войната на Русия в Украйна и последвалото спиране на доставките на руски газ за България. Това важи и за химическото производство.

Наблюдава се и стабилен ръст на електроника и машини.
 


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
пълни глупости преди 2 месеца
американците найстина са големи производители на газ, но за собственото им потребление внасят още 10%, така, че няма как да изнасят, просто прикупуват от руснаците и ни го набутват с горница като посредници. и вече сме независими....да, от нас нищо не зависи.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е нали това беше една от идеите на украинската "война". Да ни загробят със скъпи суровини и да сме им васали до края на света.
44
0
 
0
 
! Отговори
Много преди 2 месеца
е цъфнала и вързала България от увеличените 20 пъти доставки на енергийни източници от САЩ, особенно напоследък, резултата са цените на абсолютно всичко в държавата. Да ни е честито
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да но слугите купуват и се навеждат ниско
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато си внасял 3 варела Тexaco е нормално с 2 танкера да имаш ръст 30 пъти..голяма новина няма що
41
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Скъпа госпожице, добре написано, но сравнение на цените не са оповестени, защо? Аз знам отговора, а вие?
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И Теменужка Петкова ги може тия схеми , само че още не ни казва , цената на която ни доставиха руската газ с американските кораби / уж американска газ/ .
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цената е 118 лв ама айде купи си на нея. Чирен беше напълнен на високите цени и на такива ще продаде складираното.
38
1
 
6
 
! Отговори
Изсмукват ни!! преди 2 месеца
Убиват ни!! От ФАЩ!!
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ще гласувам за кирчу, по този начин ще накажа простите българи, accelerate!
36
2
 
9
 
! Отговори
Зомби преди 2 месеца
Няма значение, че българите страдат и едва оцеляват. Важното е са внасяме от демократична, човечна и добра уса, а не от зла Русия. Тук не става въпрос, че политиците ни са майкопродавци, демокрацията го изисква това. После вървете и гласувайте, щото сте умни хора, овластявайте крадците
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аа, ето защо цените постоянно растат.
34
5
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 2 месеца
"Е тя и цената толкова скочи." Ами не не е скочила толкова. цена март 2022 - 114лв, цена март 2023 - 118лв, източник - Булгаргаз. Ти си посредствено и лесно манипулируемо човече, разпространяващо лъжи. С такива слаби звена в обществото ни, няма скоро да се оправим. Айде сега с останалите роми към урните и глас за възраждане.
33
2
 
16
 
! Отговори
Талибан преди 2 месеца
Е тя и цената толкова скочи.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"А аз се чудя защо тия от топлофикация ми пращат фактура за 350 лв на месец при тая топла зима. А Киро парапето ни уредил краварска газ. Ше му пратя фактурите да ги плаща." - ама топлохикация гори мазут цяла зима и изматата е двойна. Ем те щавят като за скъпа газ, ем са на мазут
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирчо и Кокорчо се облажиха от комисионни, искат и още нищо дето ви казват че правят промяна.
30
2
 
18
 
! Отговори
Бивш канадец преди 2 месеца
Любопитна статистика от Блумбърг. САЩ произвеждат 615 млрд кубика газ, и консумират 655 млрд. Собственият добив на петрол не може да покрие нуждите на САЩ, поради което Бай Пън започна да смуче от държавния резерв.Въпрос - как на САЩ не им достига собствения добив, а в същото време изнасят за Европа? Жокер за недосетливите - Сирия, Ирак, Ямал и Владивосток.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
за кирчо и костадинчо абе кво стана в македония Ханке не се ли обажда
28
0
 
21
 
! Отговори
Бай Чеп преди 2 месеца
Ами и това беше целта. А сега хубавицата от Харвард да каже пак нещо за цената на която купуваме. Нещо помня, че беше 4 пъти, ама (-) или (+) беше....? А май казваше по-малко, значи е (-). То според математиката (-) за газ * (-) за нефт = (+) 4 пъти повече. Е друго е да си учил в Харвард!!!
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А аз се чудя защо тия от топлофикация ми пращат фактура за 350 лв на месец при тая топла зима. А Киро парапето ни уредил краварска газ. Ше му пратя фактурите да ги плаща.