САЩ искат гореща линия с Китай. Предстои ли нова Студена война?

За срещата на Цай Инуън с Кевин Маккарти Пекин предупреди, че може да се стигне до "сериозна конфронтация"
31 мар 2023 16:00, Йоана Цонева
73
САЩ искат гореща линия с Китай. Предстои ли нова Студена война?
Снимка: БГНЕС

Усилията за изграждане на основа в отношенията между САЩ и Китай все още не са успешни и следващите месеци ще определят дали е възможно да се възстанови конструктивната дипломация с Пекин. Това заяви Кърт Кембъл, координатор по индо-тихоокеанските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта необходимостта от горещи линии като от времето на "Студената война" и други кризисни механизми.

Изказването му идва в момент на повишено напрежение с Китай, заради визитата в САЩ на президента на Тайван.

Кембъл посочи, че Вашингтон ясно е показал на Пекин, че е готов за провеждането на нов разговор между президента Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин. "Ние сме подготвени и от наша гледна точка искаме да поддържаме линиите за комуникация отворени", отбеляза той.

Миналия месец, след като американски изтребител свали предполагаем китайски шпионски балон, Байдън заяви, че планира да разговаря със Си за случая и да "успокои страстите", но това все още не се е случило и оттогава напрежението само нараства.

Кембъл отбеляза, че китайците са проявили нежелание да участват в дискусии за горещи линии, комуникации с цел изграждане на доверие или за кризисни ситуация. Според него би било "отговорна стъпка" да има такива механизми, като се има предвид, че китайските и американските военни сили действат в близост помежду си.

"Създадохме ги по време на Студената война. Смятаме, че те са подходящи и сега", добави той.

По думите на Кембъл САЩ са в ранните етапи на нова фаза на конкурентни отношения с Китай. Той призна, че в много отношения усилията на САЩ за изграждане на основа за двустранните отношения все още не са успешни.

"Мисля, че през следващите месеци ще стане ясно дали ще бъде възможно да се възстанови ефективната, предвидима, конструктивна дипломация между Съединените щати и Китай", допълни Кембъл.

Президентът на Тайван Цай Инуън пристигна в Ню Йорк в сряда на път за Централна Америка. На връщане към Тайпе следващата седмица тя ще посети Лос Анджелис, където се очаква да се срещне с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти - среща, за която Китай предупреди, че може да доведе до "сериозна конфронтация" в отношенията между САЩ и Китай.

Посещението идва в момент, когато отношенията на САЩ с Китай са - според някои анализатори - на най-лошото си ниво, откакто Вашингтон нормализира връзките си с Пекин през 1979 г.

Още по темата
Кембъл заяви, че Съединените щати засилват фокуса си върху Индо-тихоокеанския регион въпреки войната в Украйна и това ще се види в бюджета и ангажиментите на страната.

Той посочи Индия, която трябва да участва в друга среща на върха на страните от Вишеградската четворка в Австралия през май, и подчерта, че според него отношенията ѝ със Съединените щати са най-важните за XXI век.

Кембъл заяви, че Вашингтон иска да види повече индийски студенти в американските университети и повече американци в индийските колежи.

Той добави и че Съединените щати имат "амбициозна програма" за срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), на която ще са домакин през ноември, и Байдън ще предприеме стъпки по отношение на решимостта на САЩ да имат не само дипломатическа и политическа роля в региона и такава в областта на отбраната, "но също и жизненоважна икономическа и търговска роля".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
уау...рашката пропаганда,ви убеждава престъпно мислене!Китай...Света ни ще изтегли инвестицийте си и ще спре да плаща на народите на китай,ще настане глад и революции...и путин няма ракети с които да ги спре,представете си милард и 200 мил...гладни как се спират...не злоупотребявайте,не позволявйте да ви въвлекат в този сценарии...путин много го иска...и това е варинт...си и путин да ги спрат!!!
58
2
 
3
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
САЩ искат линия с Китай още от балона. Байдън, звъни по цял ден, ама линията дава все заето... И Клоунът се опитва да се свърже, че да ги покани, ама и на него дава заето. Да продължават да звънят!
57
4
 
4
 
! Отговори
Сащ искат... преди 1 година
Познато! Искат да правят мърсотии ама ги е шубе да не операт пешкира!
56
11
 
5
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
С времето американците ще разберат,че китайците сса диваци като побратимите си от Масква,коеъто означава,че разбират само от сопа.Никой не иска да води войни и да умрат хора,но ще трябва да се мине през това зада може диваците отново да влязат в зоологическата градина.
55
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рипат не рипат Американците Китай скоро ще им заеме местото на водеща световна сила! Долара бавно но сигурно губи позиции в световен мащаб! Та така,последните стават първи и обратното!!-:)))
54
2
 
1
 
! Отговори
Бате ви Бойко по би преди 1 година
ти ви, хитро поддържници сега ги лови!
53
2
 
3
 
! Отговори
Бойко Шлангмайстор преди 1 година
САЩ и Китай, с телефона със копчета връзка им прай.
52
0
 
9
 
! Отговори
Бря преди 1 година
сащ са с ус. Ра. Ли
51
2
 
9
 
! Отговори
Аинщайн преди 1 година
Не зная с какви оръжия ще се води третата световна но съм сигорен че четвъртата ще е с прашки и камани
50
2
 
8
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Тия кравари мира нямат! В кратуните им да звучи една много точна поговорка за търсената от тях "дипломация" - "да бе мирно седяло, не бе чудо видело". Така, че Кембъли и тем подобни да си повтарят тая поговорка, а не да пеят на китайците за "гореща линия".
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайчетата нашамариха противната краварска мутра !
48
1
 
13
 
! Отговори
След като китайците преди 1 година
им казаха `не си играйте с огъня`, щатските кораби отстъпиха назад.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиндостанците пищят на умряло. Вижте само от каква позиция говорят сякаш са номер едно в света и техния мироглед е единствен и прав. Вместо да говорят за сътрудничество говорят за конфронтация. Икономиката им е в технически фалит и само гледат как да предизвикат някъде конфликт.
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако хората по света имаха малко акъл, който да използват по предназначение, сега щяха да са по площадите настоявайки тая лудост да спре, преди да е станала неспираема.
45
0
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
САЩ трябва да спре Ястребите , никои човек не одобрява вкарването на Ядрени Оръжия в Украйна . В България най-големите ястреби - Плевнелиев и Иво Инджев се скриха .
44
3
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
САЩ е пътник, броени са им месеците. Само да не правят резки движения че са на мушката
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
45, знам, че Австралия и Британия са жалки във военно отношение, но също така знам, че нито един подъл номер в света не става без да е заченат от наглосаксите. Те много добре знаят, че не могат да победят Русия и Китай на бойното поле и ще направят всичко за вътрешен преврат/майдан.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам чувството ,че израелските банкерски кланове воюват.Някакво разместване на пластовете има там.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка са финансова пирамида ,взимат парите предварително за оръжия,и чекай ме мамо да умрa.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 Не зная дали знаеш, но Австралия и Британия са жалки във военно отношение, Британия може да се зъби на такива като нас тах Украйна щеше да ги пребие.