Байдън поиска Върховния съд да защити правото на аборт

Причината е забрана във Флорида на медикамент, използван за тази цел
14 апр 2023 21:50, Стела Стоянова
29
Байдън поиска Върховния съд да защити правото на аборт
Снимка БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън поиска от Върховния съд спешни действия, за да спре по-ниските съдилища в рязкото ограничаване на достъпа до лекарство, което обикновено се използва за аборти, съобщи Politico.

Министерството на правосъдието подаде спешна молба до Върховния съд, след като федерален апелативен съд отмени поредица от мерки, които разшириха наличността на мифепристон през последните години.

Главният адвокат Елизабет Прелогар нарече потенциалното въздействие на решението "дълбоко вредно" и поиска от Върховния съд да отложи решението, докато съдебният спор продължава. Ако съдиите не желаят да направят това, Министерството на правосъдието поиска връщането да бъде спряно временно и съдиите да изслушат аргументите по въпроса преди лятната си ваканция.

Припомняме, че губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа закона за забрана на абортите след шестата седмица, в които случаи се използва медикаментът.

Десантис подписа законопроекта няколко часа, след като Камарата на представителите на Флорида прие закон, наречен Закон за защита на сърдечния ритъм, със 70 на 40 гласа.

Белият дом заклейми този ход, като предупреди, че забраната на абортите "ще отнеме правата на жените във Флорида и ще застраши достъпа до аборти в целия Юг".

"Горди сме, че подкрепяме живота и семейството в щата Флорида", казва обаче ДеСантис в съобщението.
Законът ще превърне Флорида в един от най-рестриктивните щати в страната за извършване на аборт и следва действията на други щати, ръководени от републиканците, за бързо ограничаване на процедурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: абортБайдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
На жените им е трудно да се защитят, говоря в масов план, защото от миене и готвене никой по света не е поумнял, а точно обратното. Затова имат нужда от организации, както е било в началото в борбата им за права. Признавам, че и аз бих се борил за права, ако бях в тяхното положение - обикновено ги смятат, че са на ниво дете, и ги третират като домашни любимци и то в по-добрия случай. Вече има някакви промени, но в масовото съзнание на мъжете е така.
21
3
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Усилията да са насочени към намаляване на абортите, има предостатъчно противозачатъчни. Но не и забрани, защото много млади и здрави жени ще си отидат. Нека всеки, мъж и жена, да мисли, като прави тези неща и най-добре да не се стига до аборт. Във форума прозира откровено женомразство, добре, че никой не ви пита какво си мислите за жените.
20
3
 
4
 
! Отговори
една преди 1 година
За сведение на мъжете, дето нямали едва ли не никакво участие при забременяването - всички мои познати направиха аборти, защото приятелите им ги принудиха, нямало да се вържат и да издържат деца при този глад. Да не говорим за по-непривлекателните, дето никой не им обръще внимание и някои от тях дори са самотни майки по тази причина. Наистина се гаврите с жените, обвинявайки единствено тях.
19
1
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
До до анонимен 20 - самото ви обръщение моме, говори за вас. Не съм писала коментара, но ви отговарям според вас невинните сте вие, но войните ги правите вие, и не ми излизайте с баналната хубава Елена, защото в учебника пише, че тя е поводът, а причината е, че са искали да грабят. Битовите убийства се вършат в над 80% от мъже, ама те били дразнени и темподобни. Ами и те да дразнят вместо да убиват. Място не стига да обяснявам за невинните мъже. И жените са виновни, но надали повече от вас.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На жените в 21 век не им се раждат деца. Те са фенки на Тейлър Суифт и предпочитат котки вместо деца.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Него трябва да го абортират
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 20 Никой не иска да се гаври с жените, те са уж по невинните от човечеството, но само е уж :))) Байдън забрани абортите, не знам как му щукна сега да ги разреши, мейби некакъв натиск, какво толкова се пениш моме :))) Една жена може да издигне мъж, може и да го срине психически, зависи от жената....:))) Виж, че казах хубави думи за вас :)
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тези двоумения по отношение на абортите? Преспала си, примерно на пияна глава с някакъв случайник и Опа! Бременност. Ми то да не би да се приключва с раждането? Това ще трябва да го гледаш през целия си останал живот. И ако има кофти гени, тежко ти и горко. От друга страна, може да убиеш някой гений. Значи или ще е гений, или сериен убиец. *** няма ся да хвърляме зарове.
14
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Дето сте написали винуси на Теди, а дано само внуци от изнаааасилвачи да гледате. И спрете да се гаврите с жените. Нали не на вашия гръб.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо забрани абортите, сега го натиснаха феминистките и им разрешава абортите :)))
12
0
 
1
 
! Отговори
Нали щяхте преди 1 година
да намалявате популацията,сатаняги?!?!? Що забранявате абортите тогава... Да ви ***!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас! Дедо вече се чуди с какво да си запълва времето, което му остава.
10
4
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Верно? И що чак сега? В Европа нямаме подобни проблеми още от социализма!-:) Бре тия янки,сега ли откриват " топлата вода"? Не може " държава" претендираща за " велика демокрация" да се гаври с женското съсловие там! Това отдавна е трябвало да бъде уредено!Пряк избор е на всяка жена,дали ще,или Не роди ако е забременяла!!!
9
6
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Е,бива ли да си толкова елементарен и не грамотен ,А ?! В социалните мрежи се коментира ,че тези " гафове " доказват ,че той е нормален човек и може би е постановка. Учи езици ,защото написаното от теб звучи като загубен в превода.
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бидоне ми то любимите ти еднополови душата на Америка не абортират бе я питай Емили
7
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички сициални мрежи са пламнали с клипчета с издънките на Бай Дрън в Ирландия хаха.И това било президент?
6
4
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Аз па искам да подадеш оставка, но надали.
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям мерак имат демократите да убиват деца. А пък уж Байдън бил католик. Нали папата е против абортите, защо не слуша духовния си водач?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън, ай виснии се вече, че жалкият ти живот само мъчи Света. Над 80 си, време ти е
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз изкукалия вече не знае какво приказва.... :))) Първо одобряваше аборта, сега жените или по точно феминистките го натиснаха и взе да го одобрява :)))