Байдън поиска Върховния съд да защити правото на аборт

Причината е забрана във Флорида на медикамент, използван за тази цел
14 апр 2023 21:50, Стела Стоянова
29
Байдън поиска Върховния съд да защити правото на аборт
Снимка БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън поиска от Върховния съд спешни действия, за да спре по-ниските съдилища в рязкото ограничаване на достъпа до лекарство, което обикновено се използва за аборти, съобщи Politico.

Министерството на правосъдието подаде спешна молба до Върховния съд, след като федерален апелативен съд отмени поредица от мерки, които разшириха наличността на мифепристон през последните години.

Главният адвокат Елизабет Прелогар нарече потенциалното въздействие на решението "дълбоко вредно" и поиска от Върховния съд да отложи решението, докато съдебният спор продължава. Ако съдиите не желаят да направят това, Министерството на правосъдието поиска връщането да бъде спряно временно и съдиите да изслушат аргументите по въпроса преди лятната си ваканция.

Припомняме, че губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа закона за забрана на абортите след шестата седмица, в които случаи се използва медикаментът.

Десантис подписа законопроекта няколко часа, след като Камарата на представителите на Флорида прие закон, наречен Закон за защита на сърдечния ритъм, със 70 на 40 гласа.

Белият дом заклейми този ход, като предупреди, че забраната на абортите "ще отнеме правата на жените във Флорида и ще застраши достъпа до аборти в целия Юг".

"Горди сме, че подкрепяме живота и семейството в щата Флорида", казва обаче ДеСантис в съобщението.
Законът ще превърне Флорида в един от най-рестриктивните щати в страната за извършване на аборт и следва действията на други щати, ръководени от републиканците, за бързо ограничаване на процедурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: абортбайдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън може да нарежда на правосъдния си министър, но не и на върховния съд.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън не може да нарежда на върховния съд, това е отделна независима власт има законодателна(Конгреса), изпълнителна (федералното правителство, подчинено на президента) и съдебна власт(съд, прокуратура и прочие).