Разкриха причините за експлозията на мегаракетата на SpaceX

Имало е проблеми с някои системи на задвижване
21 апр 2023 10:56, Стела Стоянова
104
Разкриха причините за експлозията на мегаракетата на SpaceX
Снимка БГНЕС

Експлозията на прототипа на космическия кораб Starship в четвъртък е станала по команда на служители на SpaceX поради проблеми с няколко системи за задвижване, съобщиха от компанията.

"Няколко двигателя отказаха по време на тестовия полет, имаше загуба на височина и начало на въртене. Беше дадена команда за прекратяване на теста", гласи съобщението, публикувано на сайта на SpaceX.

Отбелязва се, че площадката за изстрелване в Бока Чико (щата Тексас) е била освободена предварително, околността ще бъде затворена до петък.

В четвъртък SpaceX извърши първото тестово изстрелване на ракета носител, носеща прототип на космически кораб Starship. Ракетата, достигнала височина от 38 км, започна да се върти неконтролируемо около две минути и половина след изстрелването, след още една минута и половина последва експлозия. Водещите директното изъчване на сайта на SpaceX отбелязаха по-рано, че тестовото изстрелване ще се счита за успешно, ако ракетата се издигне от стартовата площадка.

Очаква се следващото стартиране може да се състои след няколко месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: SpaceXStarship
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
1
 
! Отговори
Патрик преди 1 година
Към средата на 80 те Русия тества ракета с 12 двигателя. Теста се оказа неуспешен. Експлозията беше определена като малък ядрен взрив. Имаше много загинали сред които и главният инженер. Всеки допълнителен двигател осигурява нестабилност на ракетата. Още като Мъск заговори за 32 двигателя беше ясно че нещата са руска рулетка .Ултра несигурна работа. Ясно се виждаха неработещите двигатели. И беше ясно какъв е изхода
96
2
 
3
 
! Отговори
ПодпирамПарапетите! преди 1 година
Ние сме Опозиция като Първа Сила! Заено с на Кичо баща му! И с Асенчо - да организира ЛГБТ-тата! И ще почнете да раждате, Бъгъре! МЪже ще раждат! Ние от Харвард го решихме, като ни Казаха!
95
3
 
3
 
! Отговори
ПодпирамПарапетите! преди 1 година
Путин е виновен!
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крива ракета... УДРИ УЙЙЙНО! С ДВЕТЕ ЦЕВИ!
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имаш няколко отказали двигателя... Ми то си е нормално... Тия май са по-зле и от руснаците. Хитлер е бил по-добре...
92
0
 
3
 
! Отговори
Бг преди 1 година
На крива ракета и космоса и пречи
91
2
 
1
 
! Отговори
до ИНФО преди 1 година
Големият брой не е предимство. Повтарям - не е предимство. Първо има голямо съотношение тегло/тяга т.е. - много двигатели тежат много а дават малка тяга. Второ - сложно управление. Трето - по-голям риск - шансът да се повреди 1 двигател от 4 е по-малък отколкото 1 от 30. Четвърто - тези двигатели се охлаждат с горивото, т.е. горивото първо преминава през корпуса на двигателя за да го охлади и чак тогава изгаря вътре в него. Ако се повреди само един двигател то горивото или спира да циркулира ил
90
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея една ракета не могат да изтрелят при тея технологии, на Луната ми кацали и разхождали преди 60г. Некой вервала ли ви?
89
4
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Боби, на "Космо Курс" С-то е за множествено число. Руските служби винаги са имали чувство за хумор, когато кръщават заблуждаващите си операции.
88
2
 
2
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 1 година
Българин, руски агент от правещ се на психодесенн, както и всички останали руски агенти, е работил по ракетата...така получават и долари и рубли и продават съюзниците ни и позорят България. с антируската си пещерна пропаганда направиха цяла България русофилска.
87
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО "По думите на Павел Пушкин, генерален директор на компанията "КосмоКурс", която разработва проекта, ще бъдат използвани екологични чисти компоненти. В качеството на окислител ще се разчита на течен кислород, а в качеството на гориво - на етилов спирт, който в разреден вид е познат също като водка." но 2021 година след като е свършил началния грант и няма ново финансиране са прекратили работа - кофти щеше да има много шеги по повод Водката ползвана като гориво
86
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Да бе, нема бърза работа, може и през 2045 г, кво... А как се кааше часника, дето ше ги дялка, че забрайх името?
85
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО Когато стане проекта е частен.
84
1
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Освен това в РФ има още два интересни проекта. Първия е Кораб като Блу ориндж или Спейс 1 за комерсиален подскок до височина 100км двигателя ще ползва Етилов Алкохол. -----///------ Хубаво. През 2035 може и да направят опит.
83
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 84 за пореден път говориш глупости. 1. Коссмодрум Дальнии - стартови площадки за Ангара и Р-7 серията. 2. Космодрум Плесецк същото като се довършва площадката за Ангара. 3. SEA LAUNCH в крайна сметка е изкупена от Руската корпорация Енергия в момента проекта е замразен а двата основни кораба консервирани. РФ не произвежда подходяща ракета, но това ще се промени с т.н. "Метанов Съюз".
82
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не е космодрума в Байконур,никой никъде няма да ходи!
81
5
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Аз *** РД-180 е половинката на РД-170 който е най-мощния двигател в света в момента. До колкото знам в момента се работи по два проекта относно РД-170 първия завършен е увеличаване до максимум мощността и прилагане на 3д печат и втория да се премине на вариант Метан. Освен това в РФ има още два интересни проекта. Първия е Кораб като Блу ориндж или Спейс 1 за комерсиален подскок до височина 100км двигателя ще ползва Етилов Алкохол. И работещ двигател с централен конус(по-добро КПД при излита
80
2
 
2
 
! Отговори
жорето преди 1 година
До 62 - та аз тия 30+ километра и пеш ще ги мина за ден, ама и мен няма да ме споменат в новините на техните, пардон нашите медии
79
2
 
2
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Че те нали сами си я взривиха
78
5
 
6
 
! Отговори
ИНФО преди 1 година
До Академик Корольов. Колега съфорумещ. Наличието на много на брои по-малки двигатели е голямо предимство. Проблема при варианта на Коральов е че са ги управлявали механично. Руснаците никога не са били силни в електрониката. При новата ракета на Мъск това е въпрос на компютър, добър софтуер и изпълнителни механизми. независимо от проблемите, много скоро всичко ще бъде изгладено.