Основният фокус на САЩ е върху Китай, но се учи от войната в Украйна

Пентагонът настоява да се сключат дългосрочни договори с производителите на оръжие
26 апр 2023 21:06, Йоана Цонева
22
Основният фокус на САЩ е върху Китай, но се учи от войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Пентагонът извлече ценни поуки от конфликта в Украйна в случай на възможна конфронтация с Китай. Това заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс за "Блумбърг".

"Спечелихме много предимства от конфликта в Украйна за евентуално тихоокеанско предизвикателство", посочи тя.

"В момента се учим да развиваме своята индустриална база и да изучаваме тази индустриална база, която през последните 60 години беше в малък цикъл на пир и глад".

Въз основа на украинския опит Пентагонът настоява САЩ да сключат дългосрочни договори с производителите на оръжие. По думи на Хикс Съединените щати са осъзнали и необходимостта да инвестират в космически технологии.

Американският зам.-министър на отбраната отбеляза също, че въпреки продължаващия конфликт в Украйна основният фокус на Вашингтон ще бъде върху Китай.

Още по темата
"Ние не се опитваме да претегляме между две арени. Имаме ясна стратегия, която е фокусирана върху Китай", подчерта тя.

По-рано анализаторът на "Блумбърг" Хал Брандс отбеляза, че с предоставянето на военна помощ на Украйна САЩ рискуват да загубят значителна част от собствените си оръжейни запаси, без да могат бързо да увеличат производството. Той смята, че в ситуацията около Украйна Вашингтон действа като "арсенал на демокрацията", като избягва прякото участие в конфликта. С течение на времето обаче този арсенал може да бъде изчерпан.

През януари украинското министерство на отбраната обяви създаването на военни формирования с дронове, които ще бъдат оборудвани с терминали за сателитна комуникация "Старлинк".

На 9 февруари президентът на SpaceX Гуин Шотуел обяви решението за ограничаване на достъпа до мрежата "Старлинк" за военни дронове в Украйна. Тя обясни, че технологията е разработена за цели, различни от използването ѝ като оръжие.

От своя страна Мъск заяви, че мрежата "Старлинк" е от решаващо значение за осигуряване на комуникация в Украйна, но не трябва да се използва за ескалация, която може да отприщи Трета световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Е видя се отново. Всичко идва от производителите на оръжие. Другото е приказка за балами.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 Янките бият много лошо, ако не вярваш питай руснаците, те ще ти обяснят какво им се случи в Украйна.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законното правителство на Китай се намира в Тайван от 1949 година до ден днешен. Тия в Пекин са комунистически самозванци. Когато Китай прогони комунистите ще се присъедини към Република Китай на остров Тайван.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаа, основният бенефициент на американските шамари ще бъде Китай. За сега САЩ тренират с шамарите по Русия. Като отрежат главата на Русия, Китай ще последва руската съдба. Най-вероятно Китай ще бъде управляван от Тайван.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янките един балон (дълъг 60 метра) чак с третата ракета свалиха. Толкоз за американските ракети и китайските балони.
12
1
 
4
 
! Отговори
за мъдерца с 200! преди 1 година
АКО в някой уред няма поне една част направена в Китай - значи е менте! А тия с 200 бегат щото нищо не знаят за направат и доставката!
11
3
 
5
 
! Отговори
И Китай също преди 1 година
се учи от войната в Украйна. Там основното разузнавателно средство е китайски дрон ако не са се светнали краварите. Основното средство за дистанционо бомбомятане е китайски дрон. Явно в бъдеще и основното средство за масиран удар ще е китайски рой от дронове. Американците само има да гледат....
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай произвежда по 10 дрона за всеки китаец, а за 5те милиона партийни секретари - по един дрон клас Раптор.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 De Telegraaf 20.04.2023. Генерал майор Ян Свиленс. Инак китайците купиха и филипс и ай би ем и волво и томас куук и много други. Първите две определено не да се учат, а защото западът имат лош мениджмънт и щяха да фалират, а китайците имат пари, които ес и сащ вече нямат. За мал'оу'мен - погледни се в огледалото.
8
8
 
4
 
! Отговори
Истината за Рубашка преди 1 година
Всеки като види на някоя стока, че е сделана в Китай бега с 200! А в Технополис дори не издават гаранция за такива стоки, а лъжат оризата, че касовата бележка била гаранция! Само малоумнирусофили могат да им слагат плюсове! Даже китайците независимо, че са тесни за нищо не стават!
7
4
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Като малоумени неинформиран би трябвало да се имаш предвид теб си, а холандците се съмнявам да са казали такова нещо, щото китайците преди 10 г. купиха от тях Филипс да се научат на нещо хубаво!
6
5
 
4
 
! Отговори
СССРсуперкирливия преди 1 година
Китайците са добри отрица, ама за война не стават. Не могат да произвеждат нищо качествено, вкл. уружия, като руснаците, тежат средно около 55-60 кг и са високи около 1.60, тоест като 7-те жужета срещу Гандалф. Убавото на китайските е, че са тесни
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както миналата седмица заяви генерал от холандското военно разузнаване, "трябва да си признаем, че изоставаме от китайския хай-тек". Пък про'с'таците да си тро'л'ят.
4
6
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Сега сериозно. Китайците доказаха на света, че се учат много по-от всякакви американци, бинби истанци и тем подобни наассранци. И ми е интересно, кой внимава в час повече. Младежът на 80 или копипейстите от чайна.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той щот Китай нищо не е научил от войната...
2
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Добрееееее. И Жжълттопоаветтниции ли стана цензурирана дума? Браво бе, от пасолството ли ви спуснаха директива?
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Hиkora нe виpи kpив нoc cpeщy жълтa 4ypka!" Конфуций