Камала Харис е крайно непопулярна в САЩ, но може ли един ден да стане президент?

Избирателите не са доволни от нея
29 апр 2023 21:20, Нели Христова
151
Камала Харис е крайно непопулярна в САЩ, но може ли един ден да стане президент?
Снимка: БГНЕС

Решението на президента Байдън да се кандидатира за втори мандат в Белия дом ще хвърли светлина върху Камала Харис, която ще бъде една от най-видимите фигури по време на кампанията, въпреки това, което мнозина смятат за "слабо представяне като вицепрезидент".

58-годишният Харис, бивш сенатор от Калифорния, участва на видно място във видеото, което стартира кандидатурата на Байдън за преизбиране във вторник. Това потвърди разговорите между служителите насаме от месеци - че тя се готви за втори мандат като вицепрезидент и няма търпение да продължи да бъде на поста.

Последните проучвания за нейното представяне обаче показват, че избирателите не са доволни. Проучване за университета в Монмут установи, че само 36% от американците одобряват работата, която върши, а 53% не я одобряват. Малко над три четвърти от демократите казват, че тя върши добра работа, в сравнение с 16%, които казват, че тя трябва да се представя по-добре.

След като се изправи срещу Байдън за номинацията на Демократическата партия през 2020 г., Харис беше привлечена към поста. Екипът на Байдън знаеше, че тя ще получи подкрепа от избирателите на етническите малцинства и жените - два избирателни района, с които Байдън се бори да се свърже.

Нейната стойност за кампанията е ясна – има основателни въпроси относно това дали Байдън, който е на 80, ще има издръжливостта за пълен втори мандат. Не е тайна, че тя иска един ден да е на най-високата длъжност.

Колумнистът на New York Times Томас Фридман казва: "Като се има предвид какъв е залогът . . . Байдън трябва да обоснове пред партията си - и, което е по-важно, пред независимите и умерените републиканци - защо Харис е най-добрият избор за негов наследник, ако не успее да завърши мандата си. Той не може да пренебрегне този въпрос, защото този въпрос ще бъде в съзнанието на много избиратели, когато дойде време за избори."

Противниците на Републиканската партия виждат Харис като слабо звено в администрацията. Помолена от Байдън да се заеме с някои значимите проблеми, тя не успя да разреши много от тях.

Главната сред тях е южната граница, където милиони мигранти без документи са влезли безпрепятствено в САЩ. Посещенията в страните от Централна Америка, където Харис отиде с тоягата и морковите, за да убеди служители да спрат хората, заминаващи за САЩ, не дадоха резултат.

И все пак тя се представи много по-добре по въпроси, които са по-близки до сърцето й, и страстно атакува Върховния съд и републиканците, които са ограничили достъпа до аборти.

"Тези така наречени екстремистки лидери биха се осмелили да ни кажат какво е в нашия най-добър интерес", каза тя пред публика в университета Хауърд, нейната алма матер във Вашингтон. "Вярвам на жените в Америка. Вярвам на хората в Америка. Така че не ни пречете, защото ако го направите, ние ще се изправим, ще организираме и ще говорим, и ще кажем, че нямаме това, ние няма да играем това."

Подобни изказвания се отразяват добре на нейната база, но е под въпрос дали ще активизират променящите се избиратели или умерените републиканци, които екипът на Байдън се надява да спечели.

"Какъв избирател се събужда и казва: "Момче, Камала Харис ме въодушеви?", каза Майк Мърфи, политически стратег и дългогодишен съветник на Джон Маккейн, пред New York Times.

Като се има предвид възрастта на Байдън, може да се наложи Харис да направи голяма част от предизборната кампания през следващата година, да пътува до различни щати и да прави множество речи. Тя ще трябва да излезе далеч отвъд зоната си на комфорт и трябва да убеди избирателите, че страната ще бъде в безопасност в нейните ръце, както и в ръцете на Байдън.

Въпреки нейната непопулярност, това е може би идеалната възможност. Имаше предположения за разриви между нейния екип и този на Байдън в Западното крило и че тя е била изключена от някои ключови решения.

Поставянето й в челните редици на кампанията може да помогне да се убедят гласоподавателите в нейните добродетели и че тя може да служи като президент.

"Разбира се, тя смята, че може да бъде президент", каза Дан Морейн, автор на "Пътят на Камала". "След като политиците възприемат себе си като президентски материал, е трудно да се отърсят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
А че що да не може преди 11 месеца
Ще си настроят изборите на режим Камила и ей я президент.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В биографията и в уики четох,че реално кариерата и избухва след като става гадже на кмета на Сан Франциско. Working girl ще дойде май? Липсата на скрупули може и да помага в политиката, но не е ОК да се даде ядрено копче на такъв човек.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 139. И какъв закон са нарушили Възраждане? Закона за забрана на референдумите?
48
15
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 11 месеца
До ВЪЗРАЖДАНЕ 126 А мястото на Въраждане е в затвора.Предатели.Социализъм им се приискал.
47
0
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 11 месеца
Не може. Байдън си е заплюл втория мандат. Дано не е забравил.
46
1
 
5
 
! Отговори
ofe4 преди 11 месеца
Следващият президент на Щатите ще е републиканец, без значение как се казва той!
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що така непопулярна? Нали е голямо иху аху да имаш афроамерикан да вице... или и янките са про'с'ти кат матряла у нас? ПП. Тука видяхме, че прословутият харвард даже с школата за пожарникари не може да се мери. Факт.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Накратко, избрали са я главно защото е жена и е черна. " - Черна? Тя е хамелеон. Бяла, когато и отърва. Азиатка, когато трябва. Индийка, ако ае прави а предстаяител на древен народ. "Латина", за отед дадена демография. Майка и била хинду, баща и християнин, мъжа и еврейн. Защото не минава за черна и е омъжена за мъж, дай щенизкараме водачката на кмапнията и, която е черна лесбийка, най-добрата и приятелка. Липсва само транс дъщеря ...
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никой не я харесвал, ама щели да изберат Камила Харис за президент. Да бе да ...
42
0
 
9
 
! Отговори
Eдин Българин пита преди 11 месеца
Дали случайно евреин се ожени за нея?
41
6
 
0
 
! Отговори
ваксиниран и анабол преди 11 месеца
До НАПЪЛНО НЕВАКСИНИРАН - ти си неваксиниран и немощен обречен тип
40
0
 
5
 
! Отговори
Australian преди 11 месеца
Алоу, журналистите ! Ходете на училище и си оправете правописа и джендерството! 58 -годишният Харис 🤮
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"След като се изправи срещу Байдън за номинацията на Демократическата партия през 2020 г., Харис беше привлечена към поста. Екипът на Байдън знаеше, че тя ще получи подкрепа от избирателите на етническите малцинства и жените"--------------Накратко, избрали са я главно защото е жена и е черна. А се чудят защо не струва като вицепрезидент. Тази мoga с пренебрегването на знаещите и можещите, за да промотират политкоректните, води до такива резултати.
38
1
 
6
 
! Отговори
Хе хе преди 11 месеца
Ако Байдън падне фатално по стълбата на някой самолет, може, да.
37
0
 
5
 
! Отговори
Може. преди 11 месеца
Точно такава им трябва като дядката. Не виждам къде е проблема.
36
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
Байден и Камила ще ръководят САЩ, макар че и двамата са нежелани от избирателите ... Явно който брои гласовете той и решава изборите... Демокрация кво да се прави... :)
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те и маг аре да вържат за кандидат за президент, ще го изберат, камо ли и камилата покрай него да мине като втора цигулка.
34
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Сложете биг ойл неолиберал нарочно. И миньорски.
33
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Сложете биг ойлър за президент един мандат да оправи любимците на местните г.оведа. И научно-технически.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Даже ако пристъпи някои южни щати още на границата ще я арестуват!