"Neuralink" на Мъск ще тества мозъчни импланти върху хора

Целта е мозъкът да взаимодейства директно с компютрите
26 май 2023 08:00, Анисия Иванова
41
"Neuralink" на Мъск ще тества мозъчни импланти върху хора
Снимка: БГНЕС

Стартиращата компания „Neuralink“ на Илон Мъск заяви, че е получила разрешение от американските регулаторни органи да тества мозъчните си импланти върху хора.

„Neuralin“ заяви, че разрешението от Американската администрация по храните и лекарствата за първото клинично проучване при хора е "важна първа стъпка" за нейната технология, която има за цел да позволи на мозъка да взаимодейства директно с компютрите.

Най-малко четири пъти от 2019 г. досега Мъск е прогнозирал, че компанията му скоро ще започне тестове с хора на мозъчните импланти, за да се опита по този начин да лекува например парализа и слепота.

През март тази година Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не разреши на „Neuralink“ да тества инвазивен интерфейс (микрочип, имплантиран в човешкия мозък, за управление на външни устройства чрез мисъл) върху хора. Искането за разрешение за такива изследвания бе направено от контролираната от Илон Мъск компания в началото на 2022 г., припомня БГНЕС

Регулаторът е изброил няколко причини за отказа. Основните опасения на FDA са свързани с безопасността на литиевата батерия на устройството, възможната миграция на миниатюрните проводници на импланта към други области на мозъка и въпросите дали устройството може да бъде отстранено, без да се увреди мозъчната тъкан.

Още през ноември миналата година Елон Мъск заяви, че компанията му се подготвя за тестове на чипа върху хора и те трябва да започнат още тази пролет. В същото време Мъск заяви, че повечето от документите, необходими за одобрението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата, вече са налице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
17
 
! Отговори
_-_ преди 10 месеца
Тоя ненормалник първо на себе си да сложи.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
... е кво прайм, ко прайм кат ти гръмне батерията - ходим без глава - някои хора и без това не им върши никаква работа, само им тежи на раменете
14
1
 
1
 
! Отговори
Mozukolog преди 10 месеца
Elon Mosik da si inplantira mozik,che neshto se samozabravi....
13
0
 
10
 
! Отговори
МАТРИЦАТА релодед преди 10 месеца
И да си дойдем на матрицата!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ама тоя чип-имплант с литиева батерия ли ще е - божкееее, божке - видяхме ги как гърмят литиевите батерии, а той искал да ги слага в главите на хората и после като ти гръмне главата, като се пръсне какво праим
11
2
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 10 месеца
Ретард ще викаш в третополовата ти държава, която и те е направила такава мека безполезна китка
10
1
 
8
 
! Отговори
Лъжат ви здраво преди 10 месеца
ДАНС и МВР тези извращения ги правят от 70-те години, защо лъжете хората с този Мъск, ЦРУ контролира хора още от 40-те после и чрез Програмата MK ULTRA, MONARCH....
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хага къде е сега?
8
1
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 месеца
Първо на Мъск да му...набутат импланти в главата и да му сложат една сателитна...чиния за антена. Да може да се свързва със заселниците...марсианци и да им подава...команди директно.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Супер. Като го тестваха върху мамуни, всичките умрряха по ужасни начини
6
2
 
9
 
! Отговори
бай Колио преди 10 месеца
аз кат ви разпраях че изкат да ни контролират мозъци още повремето на ковид вие ми се смяхте - ей ви на - тоз чиляк Мъск ко иска да праи - да слоци в мозъка наноботи и да ни контролира и взема мислата
5
3
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 месеца
БОЛНИ МОЗЪЦИ СИ ИГРАЯТ С ДЯВОЛА, ДО НИЩО ДОБРО ТОВА НЯМА ДА НИ ДОВЕДЕ ХОРА
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
УжасТ!
3
3
 
13
 
! Отговори
Рамбо преди 10 месеца
Гопето и Насо от блок 43 в ж.к. Свобода не харесват това. Довечера пред беседката в блока ще го разцепят Мъск от тежки анализи.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичката му работа е въздух под налягане. Теслата - катастрофа. Нали щеше да се заселваш на Марс, бе ***? Докъде ти стигна СпейсЕкса, а?
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какво стана с правата на човека?