Световната банка: Ако не се повиши таванът на дълга на САЩ, ще се стигне до фалит

Трябва да се вземат мерки за намаляване на разходите
26 май 2023 17:15, Стела Стоянова
78
Световната банка: Ако не се повиши таванът на дълга на САЩ, ще се стигне до фалит
Снимка БГНЕС

Президентът на Световната банка (СБ) Дейвид Малпас заяви пред CNN, че не очаква фалит на САЩ. Той обясни, че подобни ситуации се случват на всеки няколко години и проблемът сега е в законодателството на САЩ.

"Ако не се повиши таванът на държавния дълг, ще се стигне до фалит. Това не е жизнеспособен избор. Ето защо се застъпвам за това в някакъв момент да се промени законът. В крайна сметка лимитът на разходите ще бъде определен, преди да се стигне до този момент", обясни Малпас.

Ръководителят на СБ смята, че трябва да се предприемат мерки за намаляване на разходите. Той похвали факта, че Камарата на представителите на САЩ прие законопроекта на републиканците за повишаване на тавана на държавния дълг. "Поне едно нещо е направено", добави Дейвид Малпас.

Министерството на финансите на САЩ предупреди, че заради повишаването на тавана на дълга може да остане без пари до юни.

Ако демократите и републиканците в Конгреса и администрацията на Джо Байдън не успеят да решат въпроса дотогава, САЩ ще бъдат изправени пред национален фалит, който ще засегне цялата световна икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
5
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Значи наесен на изборите давам глас за копейко - да не ни пробутват фалирала валута
46
3
 
1
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Гласувам за копейко само той има нюх за финансите
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахаха, яяя колко кремълски тролчета бълват змии и гущери. Дерзайте блатни мамуни няма да ви огрее рублата !
44
2
 
8
 
! Отговори
Хаха ха преди 11 месеца
Е как бе мойта мечта в фалит - нали рисия фалира кво стана сега
43
3
 
8
 
! Отговори
САЩ преди 11 месеца
засмукаха като кърлеж кръвчицата на стара Европа и отложиха фалита отново. То екпериментални Файзери ли не ни продаваха, то хартиени самолети ли не ни продаваха, то бомби и газ на тройна цена ли не ни продаваха, то украинско ГМО, обогатено с обеднен уран ли не ни продаваха.
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами да продължават да хвърлят милиарди във воини.
41
4
 
7
 
! Отговори
Руси преди 11 месеца
Било нормално ? Случвало се на някои години ? Това е лудост!
40
1
 
7
 
! Отговори
До аз преди 11 месеца
Провери сайта : w usdebtclock org и виж на кого и колко са длъжници САЩ. Щото явно не знаеш.
39
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На обезумелите бачкери да обясним, че дългът на САЩ е доста малък на фона на БВП. 128% от БВП, ако трябва да сме точни. Няма лошо да симпатизирате на фалирала Русия, ваш си избор, ама всичките бачкери ринете дъното из лошия ЕС и САЩ и някак не искате да сте крепостници в Русия с 90$ месечни доходи.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
това се пише всяка година преди бюджета,както и сега бойко и къро правят ротация че уж бюджета веднага да се оправи щото няма да има пенсии вятър и мъгла, и без правителство ще има пенсии въпроса е кой ще докопа поръчките пръв.
37
1
 
10
 
! Отговори
Забележете преди 11 месеца
Всички който си печатат хартията, пардон валутата са добре. А всички други който са им васали или са прикрепени към тях дуат супата. Нова Зеландия, на майната си отделена от света - печата - има, Австралия ...сама в океана, печата - има, всички саудитци, англичани, който има печатница е добре. Който произвежда е зле. Забележете Швейцария...нищо не произвежда някви бутикови сирена и 5 курорта който се ползват по Коледа интензивно. Швейцарски франк!! Само банкери няма други - нямат настигане.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ са печатница с ракети.
35
3
 
8
 
! Отговори
абе преди 11 месеца
...щяла да фалира русия...само едно ще кажа - всеки божи ден само от продажба на газ, русия печели 800 милиона! ....е, как ще стане тая работа? дрън- дрън ярина!
34
4
 
1
 
! Отговори
аз преди 11 месеца
И на кого точно са длъжници САЩ.
33
1
 
2
 
! Отговори
До Don't worry преди 11 месеца
Русия, има толкова много ресурси, че ако някой я чуе да е фалирала, то ...Англичаните трябва да са каруци! No way. USA също няма да фалира, имат си инструменти ще останат с висок стандарт. И те са ок.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да съкратят разходите за грантове в България и без това всички са русофили до гробб.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 26 един въпрос към теб понеже виждам, че си начетен/ Койя е най-задлъжнялата държава и колко дългове има и дължи всеки един швейцарец?
30
3
 
8
 
! Отговори
София преди 11 месеца
Доларът отдавна няма покритие. И това е ясно на всички от 60те насам. За жалост, всеки опитал се индивидуално да се откачи му пращат малко демократични бомби или преварати да се кротне. За подобно действие трябва да има наличие на силно обединение и единност у повечето държави. Тогава САЩ няма как да воюват на няколко фронта и ще са обречени.
29
3
 
4
 
! Отговори
Няма страшно преди 11 месеца
32 трилиона са само 17% от съвкупния дълг на САЩ.
28
0
 
10
 
! Отговори
Просто преди 11 месеца
Толкова е просто. Печатницата пусне ли се - инфлацията започва. Спре ли печатницата спира инфлацията. Толкова е просто. Друг е въпросът, тези дългове ако не се печатат кой ще ги плаща, но явно могат да се плащат и с печатане, и с войни, и с ковид19, и с какво ли още не. Има инструменти с които се събират парите от цял свят щото "само ние имаме ваксината" давайте тука парите иначе ще умрете!!! Да видиш как се събират пари от вятъра. И който каже нещо против, медиите го заглушават и готово. Схеми!