След новите седем обвинения: Какво предстои за Доналд Тръмп?

Може да бъде трудно да се докаже, че е виновен
11 юни 2023 16:37, Нели Христова
35
След новите седем обвинения: Какво предстои за Доналд Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп получи второ съдебно обвинение в рамките на три месеца.

Този път темата е работата му с класифицирани файлове, след като напусна Белия дом. Хиляди документи бяха иззети при обиск на ФБР в имението му във Флорида Мар-а-Лаго миналата година, включително около 100, маркирани като класифицирани.

Правни експерти казват, че Тръмп, който отново се кандидатира за президент през 2024 г., може да бъде изправен пред затвор, ако бъде осъден за неправилно боравене с документите или за възпрепятстване на разследването. Срещу него са повдигнати 37 обвинения.

Той многократно е отричал да е извършил каквото и да е нарушение и заяви, че "никога не е смятал, че е възможно такова нещо да се случи на бивш президент на Съединените щати".

Ето какво трябва да знаете за процесите, които ще последват от тук нататък.

Кога ще арестуват Тръмп?

В своята социална медийна платформа Truth Social Тръмп каза, че е бил помолен да се яви във федералния съд в Маями във вторник, 13 юни.

Тайните служби на САЩ ще се срещнат в петък с персонала на бившия президент и служителите от тайните служби, които го охраняват, каза представител на правоприлагащите органи пред CBS News.

Те ще планират пътуването на Тръмп до Флорида и явяването му, за да бъде изправен пред съда.

Преди изслушването агентите на американските тайни служби ще извършат оценка на заплахата
на сградата на федералния съд в Маями и околностите й и ще работят със съдебни служители за съставяне на план за сигурност.

Ще му сложат ли белезници и ще му вземат ли пръстови отпечатъци?

Преди новината за обвинението да излезе наяве, Карл Тобиас, професор по право в университета в Ричмънд във Вирджиния, каза пред BBC, че арестът на Тръмп вероятно ще следва подобен модел на ареста му през април по обвинения във фалшифициране на бизнес записи във връзка с парите, дадени на Сторми Даниелс.

По това време Тръмп се предаде на властите в Ню Йорк и се яви в съда, за да заяви, че е невинен. Взети са му пръстови отпечатъци, но не са му сложени белезници и не му е направена снимка.

Тобиас каза, че е малко вероятно Тръмп да бъде окован с белезници или този път да му бъде направена снимка.

"Мисля, че е малко вероятно, като се има предвид статутът му на бивш президент и малката вероятност той да избяга", каза Тобиас. "Той ще се появи поне за да преговаря... но не мисля, че трябва да използват този тип процедури."

След като приключи документацията за ареста на Тръмп, той ще бъде считан за арестуван и задържан. След като документите бъдат обработени, той ще бъде изправен пред съда - което означава, че ще чуе обвиненията и ще се пледира в съда.

За какво става въпрос?

Когато Тръмп напусна поста през януари 2021 г., той трябваше да предаде всички президентски документи, които се считат за федерална собственост.

Незаконно е длъжностни лица, включително бивши президенти, да премахват или съхраняват класифицирани документи на неоторизирано, несигурно място.

Но само няколко месеца след като Тръмп напусна Белия дом, Националният архив на САЩ разбра, че някои записи липсват. Те включват част от кореспонденцията на Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен Ун и писмо, което бившият президент Барак Обама е оставил на Тръмп, когато той напуска поста си.

През август 2022 г. Министерството на правосъдието претърси имота на Тръмп в Мар-а-Лаго, като иззе още 11 000 документа, някои от които бяха маркирани като класифицирани или строго секретни, а други бяха маркирани с "TS/SCI" - обозначение за материал, който може да причини "изключително сериозни" щети на националната сигурност на САЩ.

Други документи включват папка със снимки, ръкописна бележка, неуточнена информация за президента на Франция и писмо за помилване, написано от името на дългогодишния съюзник на Тръмп Роджър Стоун.

Може ли Тръмп да бъде вкаран в затвора, ако бъде осъден?

Прокурорите все още не са потвърдили пред какви точно обвинения е изправен Тръмп. Неговият адвокат Джим Тръсти каза пред CNN, че бившият президент е получил подробности за обвиненията в призовка.

Той каза, че те включват конспирация, неверни твърдения, възпрепятстване на правосъдието и незаконно задържане на класифицирани документи съгласно Закона за шпионажа. Няколко от тях се считат за сериозни обвинения.

Нарушенията на Закона за шпионажа могат да носят до 10 години затвор, докато възпрепятстването на правосъдието - също углавно престъпление - носи максимално наказание от 20 години.

В никакъв случай не е сигурно, че Тръмп ще бъде осъден. Някои правни експерти смятат, че би било трудно да се докаже, че той е извършил престъпление.

За обвиненията за възпрепятстване на правосъдието, например, законът отбелязва, че прокурорите ще трябва да докажат, че Тръмп или членове на неговия екип "съзнателно" са боравили неправилно с материали, "за да попречат или повлияят" на разследването.

В крайна сметка може да се окаже трудно да се докаже, че Тръмп е знаел какво се случва. Той също така би могъл да твърди, че служителите му не са работили правилно и са вършили неща без негово съгласие.

Какво каза Тръмп по случая?

Тръмп обяви предстоящото си обвинение в социалните медии в четвъртък вечерта. Министерството на правосъдието все още не е коментирало.

В поредица от публикации на Truth Social – както и във видеоклип – Тръмп многократно каза, че е невинен и характеризира обвинението като "политическа война" срещу него преди изборите през 2024 г.

Той използва различни аргументи, за да защити работата си с документите, включително че е разсекретил документите, преди да бъдат открити. Докато президентите преди това са разсекретявали документи директно, няма доказателства, че Тръмп го е направил или е следвал съществуваща процедура.

Тръмп също така твърди, че някои от документите са лични и защитени от привилегия на изпълнителната власт. Това би означавало, че не е имало изискване те да бъдат предадени на националния архив, когато той напусне поста - самата предпоставка на делото. Аргументът до голяма степен беше отхвърлен от правни експерти.

Дейвид Супер, професор в Юридическия център на университета в Джорджтаун, каза пред BBC, че вярва, че адвокатите на Тръмп вероятно ще твърдят, че бившият президент е бил просто "наистина лош деловодител".

Ключов аспект на случая може да бъде аудиозапис, в който според съобщенията Тръмп казва, че съзнателно пази документи и признава, че е ограничен в способността си да го разсекрети.

Как ще повлияят обвиненията на президентската кампания на Тръмп?

Не е ясно какво въздействие могат да имат новите обвинения върху популярността на Тръмп сред неговите поддръжници.

Арестът му в Ню Йорк имаше незначително въздействие върху популярността му и той остана категоричен фаворит за републиканската президентска номинация за общите избори през 2024 г.

От правна гледна точка експертите смятат, че повдигнатото обвинение - или дори евентуалната присъда - не представляват пречка пред кандидатурата му да стане отново президент.

Според законите на САЩ нищо не пречи на дадено лице да се кандидатира за длъжност, ако е изправено пред криминални обвинения.

"Със сигурност може да бъде политически проблем за него, ако бъде обвинен и със сигурност, ако бъде осъден. Хората може да се замислят два пъти дали искат да гласуват за него", каза Тобиас. "Но не мисля, че това непременно ще попречи на участието му."

Най-малко двама души преди това са се кандидатирали за президент с криминални присъди. През 1920 г. кандидатът на социалистите Юджийн Дебс се кандидатира за президент, въпреки че е бил осъден по Закона за шпионажа във връзка с антивоенна реч от 1918 г.

Конспираторът Линдън Ларуш също се кандидатира за президент на няколко пъти, въпреки че е бил осъден за измама през 1988 г. Една от кандидатурите му за президент през 1992 г. се състоя, докато той беше във федерален затвор в Минесота.

И двамата загубиха изборите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
позьор и детето на мафията,фалиралият 5 пъти,финансираният от путин през ДБ според разследващи журналисти,насърчи мафиоти и руски агенти да опитат преврат и да превземат Капитолия,убиха служители в Капитолия,граждани на САЩ,путин и китай обявиха война на САЩ...слепите го виждат...и либерални...ще родят нов хитлир!!!ес са слабото звено...путин и китай ги поставиха на колене,републиканската скоро ще си смени ...да ти е шеф...путин...си е Национално предателство!!!
28
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бай Стивън надзирател от Централен Ню Йоркски затвор те очаква.Носи си и вазелин ,че там има много загорели Neгри .На стари години ,че станеш за резил!
27
10
 
3
 
! Отговори
Off преди 10 месеца
Взимат му мярката за оранжОв костюм на Оранжевия.
26
8
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 10 месеца
Мълчи, Възражданец. Всичките сте с еднакво мнение, нито един няма собствено. Квот ви пее Коста, тва пеете и вие. Зелки такива.
25
14
 
2
 
! Отговори
Коприваров преди 10 месеца
Рижия клоун бе най-смешния презедент на америка. Щеше да кара мексиканицте да строят ограда по границата. Пълно кукуриrо.
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тръмп е 1000х по-адекватен във всяко едно отношение от изкуфелия Байдън и ако не бяха фалшифицирали изборите и там, нищо от тези безумия нямаше да се случи. И понеже сериозно застрашава т.нар. "демократи" му спретнаха тия измишльотини.
23
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тръмп няма да спечели ако ще всички русофили в България дружно да се наcерaт в деня на изборите.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 17 Анонимен До Анонимен, Да не мислиш, че президента управлява там, управляват корпорациите, които стоят зад тях, президентите им имат ограничена власт! . . . . . . . НЕ Е ТАКА, А ПРАВИЛНО БИ БИЛО -ПРЕЗИДЕНТИТЕ ИМ ИМАТ НЕОГРАНИЧЕНА ВЛАСТ СЛЕД КАТО ДЕМОНОКРАТИТЕ ДОЙДОХА НА ВЛАСТ!
21
4
 
18
 
! Отговори
Що за преди 10 месеца
Политически театър ! Нали такива документи намериха и в къщата на Байдън, защо няма повдигнато обвинение срещу него !?
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дядката го сготвиха
19
10
 
5
 
! Отговори
Курчатов преди 10 месеца
Да бяга при Путин докато не е късно.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен, Ей, ко ми натискаш минус, питай президентите им, как преди деситилетия, когато не са били развити технологиите, са били длъжни да носят записващо устройство и да се прави отчет, за да ги контролират какво правят и говорят на срещи!
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А за Бойко Борисов?
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен, Да не мислиш, че президента управлява там, управляват корпорациите, които стоят зад тях, президентите им имат ограничена власт!
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тръмп реално има Много Възможности! Байдън,Няма почти Никакви вече!-:)))
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ясно! Деменцията Байдън,е решил да съсипе Тръмп! Защото точно той е препъни камъчето към следващ мандат!-:) Само че този Пенционер и Деменция,не знае във всеки един момент.Нито Кой е ,и къде точно се намира всъщност!-:( Е тук вече не е " Ок" за Много Американци! Ще спомена само и мнението на Личният ми лекар на Байдън! Несериозно са нещата,Америка да бъде Представлявана от Пациента ми! Край на Цитата!!!
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен, Ами обичаме Русия, ако не ти харесва, сюткейс, стейшън и се изнасяй! Българияте са русофили.
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен, Глупости, руснаците нищо лошо не са ни направили някога, даже напротив , имаме голяма полза и изгода да търгуваме с тях и са ни помагали, при това са и славяни, никой в източна Европа, не се страхува от руснаци, както се внушава в пропагандата, да не говорим, че са и славяни, като нас и са ни близки! Без Русия, ще има глад , студ и терор в България!
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според законите на САЩ Тръмп дори да отиде в затвора пак може да участва в изборите.Те имат условие 14 години да са живяли там,а ние тук влачим някакви марионетки с двойно гражданство от Марс...
10
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наздраве на всички русофили.Ако не бяха американците ние щяхме да сме жив зян.Русия щеше да е на границата ни.А те вече са ни обявили за вражеска държава.Русифила е русофил до де не трябва да почне да се наслаждава на руската компания.