Победа за истинската храна! Спряха опитите за веган бекон и яйце без яйца

Неуспехите удариха и развъдчиците на насекоми и лабораторно отглеждани меса
23 юни 2023 13:00, Анисия Иванова
32
Победа за истинската храна! Спряха опитите за веган бекон и яйце без яйца
Снимка: Pixabay

Unreal Food сложи край на опитите си за яйце без яйца. Remastered Foods спря да разработва веган бекон. The Meatless Farm спря колбасите си на растителна основа.

Голямото разтърсване в световния сектор на заместителите на месо е тук и се разширява.

Тъй като парите текат по-малко свободно поради нарастващите лихвени проценти, инвеститорите рязко оттеглиха финансирането, точно когато инфлацията увеличава производствените разходи и направи потребителите по-селективни по отношение на избора си на храна. Това удря претъпканото поле, което се разрастваше като гъби след ранния успех на Beyond Meat Inc. и Impossible Foods Inc.

Поради отблъснатите от прекомерната обработка, хранителната стойност и вкуса купувачи, растящ списък от компании за алтернативни протеини затварят, съкращават персонал и продават бизнеса си. Наблюдатели от индустрията казват, че предстоят още сътресения, преди секторът да се стабилизира.

Ентусиазмът за алтернативи на говеждото и свинското месо нарасна след първоначалното публично предлагане на Beyond Meat през 2019 г. и рисковият капитал беше готов да инвестира в компании, които предлагаха малко повече от книга с рецепти.

Но продажбите не отговарят на изключително оптимистичните прогнози, тъй като високите цени и странните вкусове и текстури направиха скъпите продукти лесни за зачеркване от списъците за пазаруване. Поредицата от неуспехи се простира от растителни протеини и вертикални фермери до развъдчици на насекоми и лабораторно отглеждани меса. Глобалните инвестиции в хранителни и селскостопански технологии са спаднали с 44% през 2022 г., според AgFunder.

Спадът досега е заличил предимно неясни имена и компании в ранен стадий, като канадската Merit Foods и китайската Hey Meat.

В Обединеното кралство две многообещаващи компании наскоро назначиха администратори: The Meatless Farm съкрати персонал в централата си в Лийдс, докато Plant & Bean беше засегната от скока на цените на храните и енергията само две години след откриването на мега фабрика в Линкълншир.

Сътресението е част от фаза на приспособяване, която се случва в почти всеки потребителски сегмент с висок растеж от смутита до пуканки, каза Анди Шовел, съосновател на британската компания за растително месо THIS, чиито продажби са нараснали с около 45% тази година.

Резултатът ще бъде по-малко объркване в магазините, по-добро качество и цени, които ще се доближат до тези на месото, според Шовел. „От гледна точка на клиента, това са само добри новини“, каза той.

Силните лидери в индустрията също се препънаха. Beyond Meat, чиято пазарна стойност спадна с над 90% от пика си, имаше няколко кръга съкращения през последната година, както и Impossible Foods. Съкращенията също засегнаха испанската Heura Foods и базираната в Калифорния Eat Just Inc., която продължи да разширява разпространението си в САЩ.

Компаниите за традиционни храни също съкращават. Nestle SA изтегли своята линия Garden Gourmet и грахово мляко Wunda от Обединеното кралство поради силна конкуренция. Гигантът за месо JBS SA прекрати своето звено Planterra, след като наля пари в мега фабрика в Колорадо.

Въпреки сътресенията някои инвеститори остават оптимистични. Big Idea Ventures, фонд за инвеститори в хранителни технологии, заяви миналия месец, че се приближава към целта за набиране на средства от 75 милиона долара. Производителят на фалшив бекон MyForest Foods набра 15 милиона долара ново финансиране по-рано този месец, а израелската стартираща компания Chunk Foods обяви стартов кръг със същия размер през пролетта.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако АЗ бяха казла това преди два месеца, щяха да ме посипят с една купчина мизерия лъф гаден фашист съм бил...
23
7
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 9 месеца
Руснаците не се занимават с такива глупости.Те си имат грижи с войната. Но ако Запада успеят с изкуствената храна , първи ще се наредят.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
победа не могат да спрът сандвичите за нищо на света
21
5
 
11
 
! Отговори
Deep Zone преди 9 месеца
Да се посмеем сега на човек, който пише статия за победата на "истинската" храна. Истинската храна, моето момиче, отдавна се разболя от корпоративна болест и сега стене в своите финални мъки. Ако за теб са истинска храна пълните рафтове на магазините с всякакви гадости, за мен това НЕ е истинска храна.
20
9
 
7
 
! Отговори
Веган преди 9 месеца
Тази новина е лъжа. Фалират просто некачествените веган алтернативи като The Meatless Farm, който всеки научи, че са с отвратителен вкус и са пълни с химия. За сметка на тях марки като Violife, Heura, Witee и Sojasun процъвтяват и стават все по-популярни. Авторката да си покаже носа малко извън БГ и да не се излага с такива смешни статии.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
материалите, които вземате от наглосаксонските медии, се отличават с няколко характеристики: 1. В един материал никога няма развиване на темата, която е в заглавието; 2. винаги е пълно с многобройни имена, които за преобладаващите читатели нищо не значат, но целят да създадат представа за обективност; 3. Има натрупване на факти извън времето и пространството, което цели да създаде впечатление за важност, мащаабност на явлението; 4. Няма микакви обосновки, никакви причинно-следствени връзки
18
1
 
7
 
! Отговори
Спецов преди 9 месеца
До До 13, 14 Четвърто полов немодерен, аз не знам да има известен гeй, който да е веган. Всичките лапат здраво месо т.е. салама, също като тебе.
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като предпочитащ месото човек ссъм замислил една врътка - НЕВЕРОЯТНА САЛАТА обаче ще са само месни заместители на салата. Вместо марули ще е пастърма, вместо краставица ще е суджук и вместо домати ще са дробчета. Дали ще върви
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вегетарианците имат нещо генерално сбъркано. Не искат да ядат месо, яюца и сирене, а пък непрекъснато купуват "заместители" на месо и сирене? Какъв е смисълът?? Яжте си яйца и бекон, ако ви се ядат!
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
как звучи само: растително месо!! Иначе новината е добра- ментаците фалирват!
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Честно казано аз не разбирам смисълът да си веган или вегетарианец и да си купуваш фалшив бекон и фалшиви яйца.В края на краищата като ти се ядат яйца с бекон, не си веган, нито вегатарианец. Ако си ситиснки веган, че си ядеш суровите плодове и зеленчуци и ще си щастлив, ако си вегетарианец - ще си ядеш ядки вместо месо и ще си щастлив.Ако не си истински веган и вегетарианец, яж си истински яйца и бекон.
13
5
 
17
 
! Отговори
До 13, 14 преди 9 месеца
Тpeтоnoлов, единствената причина да аи веган, е, защото това е модерно на запад. Ако беше модерно да се ядат кaмъни, щеше да пропагандираш яденето на камъни.
12
16
 
6
 
! Отговори
Диетолога преди 9 месеца
ха ха ха карай един месец само на яйца и бекон и после ще е цяло чудо ако не си влязла в болница. Истинска храна били .... ще ме уморите от смях това псевдо джурналистчетата
11
31
 
5
 
! Отговори
до Анисия Иванова преди 9 месеца
След като яйцето и бекона са "истинска" храна, защо тогава комсумацията им те вкарва в болница? Ако си хищник, защо не ядеш сурово месо, а бекон? А ако не си, защо ядеш месо? Още по-смешното е, че ти не харесваш вкуса на месото, а на солта и подправките в него. Всички мейнстрийм единици сте едни зомбита.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
3 де веган бекон
9
1
 
37
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 9 месеца
Бидейки вегетарианка от дълги години, не мога да проумея какво е това "веган бекон"?! Някакво растително прасе ли са отгледали вече?! Или ядеш месо, но натурално, или не ядеш. Всякакви други синтетични храни, било то вегански или месни са пълна отрова.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дааа, да бе да, ама не. Сега на мода са мръви от стволови клетки, отгледани в "чудна" химична среда, кеф ти пиле, кеф ти теле, кеф ти гуде, заек, защо не и куче, коте, скакаУец и кой каквото му е кеф. За начало в луксозните ресторанти, че да го промотираме като невидян лукс (почти като "Титан" подводния), после като му 'фанем чалъма и ще е за ширпотреба и да гняват париите...никога не са спирали опитите на разни хитреци да затрият човека с менте храни, които да носят печалби и да минават за исти
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не мисля че ще спрат, просто ще се прегрупират
6
0
 
20
 
! Отговори
Салам Ал Бахур преди 9 месеца
Само моя салам е истински.
5
1
 
15
 
! Отговори
По истински случай преди 9 месеца
На път далече от България в една чужда страна бяхме изгладнели но нямаше от къде да вземем мръвки. Там е пустиня, няма крайпътни заведения и скари, намерихме накрая в един магазин в едно село консерви с някакво месо в сос със зеленчуци. Някаква странна манджа арабска която реално не ставаше за ядене. Наложи се да изхвърлим соса и да отделим само парчетата месо които старателно измихме с вода. Тогава вече ставаше за ядене долу горе. Защо ви го разказвам? Защото това е бъдещето към което вървим.