Над 100 млн. американци дишат мръсен въздух от пожарите в Канада

Децата и възрастните да избягват физически натоварвания
30 юни 2023 08:03, Елка Василева
18
Над 100 млн. американци дишат мръсен въздух от пожарите в Канада
Снимка: архив, БГНЕС

Близо една трета от американците са застрашени от замърсен въздух заради дима от нестихващите вече дълго време големи горски пожари в съседна Канада, носещ се към Средния Запад и източните части на САЩ и създаващ на места нездравословни, а понякога и опасни условия за хората, предаде Ройтерс.

Още по темата
До полунощ е в сила предупреждение за замърсен въздух за обширен пояс от територията на Съединените щати, простиращ се от Уисконсин и Северен Илинойс, минаващ през Мичиган и стигащ до Ню Йорк и Източното крайбрежие, съобщи Националната метеорологична служба на САЩ.

Над 100 милиона американци са призовани да ограничат дейностите си на открито и ако е нужно, да носят маска - например в случай че страдат от белодробни и респираторни заболявания. На децата и възрастните се препоръчва да ограничат и дори да избягват физическите натоварвания.

Хората, живеещи в големи градове в САЩ като Ню Йорк, Чикаго и Филаделфия е възможно през целия ден да бъдат свидетели на гледки като потъмняло небе и да усещат миризма на обгоряла дървесина.

„Вземете предпазни мерки през днешния ден. Ако страдате от здравословни проблеми, включително респираторни заболявания като астма, ограничете престоя си на открито“, написа в Туитър кметът на Ню Йорк Ерик Адамс.

Днес сутринта небето над Чикаго беше потъмняло за трети пореден ден. Качеството на въздуха в третия по големина град на САЩ е „нездравословно“ и през днешния ден той ще бъде градът с най-замърсеният въздух в целия свят според платформата IQAir, която следи замърсяването на въздуха по света и изготвя индекс въз основа на данните си.

„Качеството на въздуха в Чикаго е ужасно и имам ужасна мигрена заради него. Днес съм по-добре, защото съм пуснал своя верен пречиствател на въздух да работи на максимална степен“, пише потребител на Туитър с име „Скаар“.

Предупрежденията за опасно мръсния въздух бяха издадени заради задимяването, носещо се от съседна Канада, която се бори с най-тежкото в историята си начало на сезона на горските пожари.

Район с площ от 8 милиона хектара, по-голям от американския щат Западна Вирджиния, вече е изпепелен. По данни към вчерашния ден е имало 477 активни огнища, от които около половината са вън от контрол. Фронтът на пожарите се простира от тихоокеанското до атлантическото крайбрежие на Канада.

И докато в Средния Запад и по Източното крайбрежие са загрижени за качеството на въздуха, южните щати на САЩ отново са в плен на сериозни летни жеги, които ще продължат както днес през целия ден, така и през дългия празничен уикенд за Четвърти юли.

Усещаната температура на въздуха се очаква да се повиши до 38 градуса, а на някои места и до 46 градуса. Метеорологичната служба прикани хората да стоят на места с климатици и да пият много вода.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Чичо Гас преди 9 месеца
Там е тоалетната на света и без канадски пожари.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пиндосите, живеещи в Ню Йорк по цели дни и седмици гледат потъмнялото небе и дишат въздyx с пясъчен цвят.
15
0
 
7
 
! Отговори
Маскарад преди 9 месеца
Тогава да бъдат наложени изтощителни санкции на Канада за това и деяние и безхаберие.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за ковида не носихме маски, ама за тоя кумин дека е в северна америка - маски требе да слагаме - пфууу
13
1
 
6
 
! Отговори
Клоаката оттича преди 9 месеца
Клоаката ФАЩ скоро ще оттече. Започна вече разложението по всички нива. Пълна деморализация. Содом и Гомор! по 45,000 на година умират от огнестрелни оръжия. 200,000 умират от свръхдоза наркотици. 40 милиона живеят без здравна осигуровка а 20 милиона са под прага на бедността, без дом дори. Нещата са страшни. Гражданската война ще се повтори.
12
0
 
9
 
! Отговори
Психопатите мърсят преди 9 месеца
Англосаксите отровиха земята на Украйна с уран, а от там цяла Европа, включително и ние го отнасяме. Докато елитните психопати ще хапват хлебчета със зърно, отгледано в Нова Зенландия, ние ще дъвчим радиоактивните сухари от Украйна, пийвайки втечнено сухо тежко мляко, също от Украйна. Сега нека и при тях малко да дойде! Да усетят. Да разберат!
11
1
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 9 месеца
Икономика номер 1 в света? Хахаха Вие сте комик номер 1 в света!
10
1
 
7
 
! Отговори
Дано преди 9 месеца
Дано това да са им последните глътки въздух!
9
0
 
8
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 9 месеца
Скоро пускам комарите , септември идва новата пландемия. Ще ви затворим за 40 години . Но ще ви оставим прави да гласувате онлайн за местните си вождове , за да продължи ;демокрацията; Поздрави Бил.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От КалАДА да си горят и те в ада,защото ни изнасят златото на безценица.Алчността е грях и Господ ги наказва.Отделно ...тук някакъв от КалАДА отваря македонски клуб да се пробва напрежение да прави.Да си прибират Кирчо и да се разкарат с все интригите си!
7
0
 
5
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 9 месеца
Да се радват , че още могат да дишат !
6
0
 
8
 
! Отговори
РУСОФИЛА преди 9 месеца
Нека, нека.......
5
2
 
8
 
! Отговори
kirasirrav преди 9 месеца
Уж е на север, влаги, гори, студено а такива пожари. При нас пък плесенясахме от дъждове, и хората още палят печки че е студено. Ненормално време.
4
10
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 9 месеца
Със сигурност краварите, икономика номер едно в света, заслужават да дишат повече от тебе, нагъл злобен бедняко със заплата в плик, неносещ нищо на света.
3
12
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 9 месеца
До Анонимен 2 А руснаците заслужават ли да дишат ? При.ми-тив-на нация.
2
2
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 9 месеца
В Канада пожари замърсяват планетата , в пустинята Каракум повече от 40 години гори газово находище , вулкани , пясък от пустините се носи на хиляди километри , а ние спираме старите коли, че били замърсявали въздуха.Природата е непобедима.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-интересно е защо гори Канада и защот толкова дълго. Не ме вълнува, че й дишали въздуха заминаващите от света поредни негови колонизатори. Те това заслужават.