Байдън подписа ограничаване на инвестиции в технологичния отрасъл на Китай

Стъпка в сферата на националната сигурност, а не икономиката
Обновена: 10 авг 2023 08:37 | 10 авг 2023 08:29, Елка Василева
30
Байдън подписа ограничаване на инвестиции в технологичния отрасъл на Китай
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, предвиждащ ограничаване на американските инвестиции в технологичния отрасъл на Китай, включително в разработването на полупроводници, микроелектроника, квантови технологии и изкуствен интелект.

От текста на документа става ясно, че американският лидер е обезпокоен от това, че страни като Китай развиват технологии, които „играят ключова роля от гледна точка на разузнавателната дейност, следенето и използването на средства в киберпространството“. „Стремителното разработване от подобни страни на полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и изкуствен интелект повишава способностите им да извършват действия, застрашаващи националната сигурност на САЩ“, се отбелязва в указа.

На специален брифинг представител американското правителство заяви, че указът на Байдън „дава на министъра на финансите правомощия да регулира определени инвестиции в структури в Китай, участващи в дейност, засягаща националната сигурност, в три конкретни сектора: полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и някои системи за изкуствен интелект“. На брифинга беше уточнено, че властите в САЩ очакват от бизнеса да съобщава за подобни капиталовложения, някои от които могат да бъдат забранени.

Правителствният представител увери, че предписанията на указа представляват „стъпка в сферата на националната сигурност, а не в икономиката“. Той добави, че Вашингтон „води политика на намаляване на рисковете от Китай“, но направи уговорката, че целта на американските действия не е да доведат до разделяне на икономиките на САЩ и Китай.

Мярката може да обтегне още повече отношенията между двете най-големи световни икономики, отбелязват агенциите. Засегнатите от ограниченията области като инвестициите в китайски компании, разработващи софтуер за проектиране на микрочипове и средства за производството им, са доминирани от страни като САЩ, Япония и Нидерландия, затова Китай се опитва да създаде свои алтернативи.

Лидерът на демократите в американския Сенат Чък Шумър приветства указа на Байдън. „Твърде дълго американските пари допринасяха за подхранването на китайския военен възход. Днес САЩ предприеха първата стъпка към гарантирането, че американските инвестиции няма да отиват за финансиране на усъвършенстването на китайската армия“, каза той и добави, че Конгресът трябва да облече тези ограничения в закон и да ги прецизира.

Републиканците изразиха недоволство, че мерките не са достатъчно широкообхватни. Председателят на външната комисия на Камарата на представителите Майкъл Маккол похвали цялостната философия на ограниченията, но добави, че „обстоятелството, че те не включват и съществуващите инвестиции, а също и сектори като биотехнологиите и енергетиката, е повод за безпокойство“.

Представител на американското правителство потвърди пред Ройтерс, че текстът на указа се отнася само за бъдещи, но не и за капитоловложения в заварено положение.

Сенаторът републиканец Марко Рубио определи мерките като „почти смехотворни“. „Те са пълни с вратички, изрично се пренебрегва двойната употреба на важни технологии и не включват отрасли, които китайското правителство смята за жизненоважни“.

Колегата му демократ Боб Кейси каза, че указът на Байдън „държи сметка за неотложността на въпроса и ще позволи на САЩ да намалят някои рискове от злонамерени играчи като Китай“.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 8 месеца
Интригите и войните, които американски политици са гласили с векове, Бай дън им *** мамата за една година . Ако го изберат пак и ме осъдят сина му Хънтър Наркомана, той със сигурност ще довърши краварника.
28
0
 
6
 
! Отговори
Денчев преди 8 месеца
Този шизофреничен дядо, съсипа държавата си и света. *** кукла на конци, това е...
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Байдън не е способен да не се наака. Това е дубльора на Байдън дето подписва. Познават се по това, че Байдън не може да ходи и да говори, а дубльора е с деменция!
26
0
 
4
 
! Отговори
Ако - то... преди 8 месеца
Ако арабския петрол се откачи от долара , краварника затваря портата завинаги!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Напъват се да спрат Китай, но ако знаят Индия как се е засилила... $ губи позиции и сега се търси виновен. Този огромен дълг и това печатане без покритие водят до там. Без златен стандарт и с едни голи обещания за засилване на икономиката няма как да потдържаш тази валута. Заради това искат електронни пари, защото там няма да има проследяване и всеки ще си бълват какво иска. И ще дойдем към натурално стопанство, защото нищо виртуално няма да има цена.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Един ден ще се учи, че началото на края на величето на Америка е започнало с ерата Байдън.
23
0
 
3
 
! Отговори
де ниро преди 8 месеца
загуби внука и обвини търговеца на дрога . Търговеца на алкохол не . Да обвини и него . Алкохола също е причинил смърта му . Приравнени са опасните алкохол и наркотик . Разрешено и забранено . 4 вида . Ако е за забавление , защо 4, а не 1 . Китай , като световен производител на фентанил ли е виновен .
22
0
 
6
 
! Отговори
Мери преди 8 месеца
Заради националната сигурност, а не икономически каза Байдън. Кого заблуждава. Губят позиции, а демократично ли е да използваш долара като резервна валута и да печаташ пари без покритие. САЩ са в основат на всеки един преврат. Черно море също е стратегическо защото граничат с тях. Също и Китайско море, Османския залив,Балтийско и т.н.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пазарна икономика по краварско. Преди няколко десетилетия Япония беше на път да стане първа икономическа сила в света и САЩ така ги удариха икономически, че Япония още не могат даде съвземат от удара. Сега Китай ли ще ударят?!
20
0
 
11
 
! Отговори
Мда преди 8 месеца
Не може вече да се спре Китай въпреки отчаяните опити на САЩ.Китай обяви че започва милиардни инвестиции във вече съществуващите производства , като целта е да подбира пазара на западното производство.Микрочиповете които произвеждат макар и старо поколение са напълно достатъчни за всички съвременни автомобили , електроника и прочие на ще са на 30-40% от себестойността на западните и ще задушат конкуренцията както стана при соларните панели.В момента 92% от тях се произвеждат в Китай ...
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Закъсняло поне с 20-30г., вече дадохте и технологиите и знанията на Китай, само защото бачкаха за купичка с ориз.
18
1
 
9
 
! Отговори
Накратко : преди 8 месеца
Памперса на Бай Дрън е пълен... И мирише!
17
0
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 8 месеца
Абе те в сащ не знаят на кой свят се намират от решението на Байдън ти специалиста ще ми обесняваш някакви глупости. Виж реакзията на медиите и сенаторите след това решение.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"лудото",дето запали света
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 13 Намибия е основен производител на уран, там са и най-големите запаси. Там са единствените открити рудници на уран който е на самата повърхност. Така че Байдън знае много добре какво прави.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"застрашаващи националната сигурност на САЩ"..............Ахахах значи ако си технологично развита страна или дори самият факт че съществуваш застрашава националната сигурност на САЩ.
13
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Байдън е подписал пътната сарта на Китай обратно към третия свят.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отново лош превод или се опитвате да заблудите хората. Байдън обяви земята в Аризона където се добива уран за национален паметник. Сенаторите са ужасени защото по този начин се дават всичките козове на Русия. Земята в аризона е единственото място където се добива уран в сащ. Fox News нарече това огромен успех за Росатом в бъдеще съюза между Русия и Нигер за износа на уран може да принуди сащ да плащат милиарди на Руския бюджет.
11
1
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 8 месеца
Заливам се От Смят - На Пода Съм! Друга Новина от Днес!! Агента на ФБР разследващ Тръмп по Обвиненията/ПодоЗренията, че е Агент на Москва и си сътрудничи с Русия против Американските Интереси - Арестуван и се Признал за Виновен по Обвинение, че е Взимал Подкупи от РУски Олигарх за да го Изключи от Списъка на ФБР за Санкционирани Лица! това дори не може да си го измишлиш, ако не беше Реалност или точно като Нашите ПП-ци - Крадецът Вика - Дръжте Крадеца!!
10
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 8 Хората които си нямат понятие за какво става въпрос мислят като тебе. Разработката на нови чипове за изкуствен интелект се удвоява на всеки 6 месеца. Тези чипове се разработват основно в САЩ, Япония и Южна Корея, главно там е съсредоточено и тяхното производство. На Китай дават баберъка от това производство, сега ще им спрат и баберъка.