Огромен пожар с жертви на остров Мауи, Хавай

Над 4000 туристи изчакват да отпътуват от острова
10 авг 2023 12:33, Елка Василева
3
Огромен пожар с жертви на остров Мауи, Хавай
Снимка: БГНЕС

Огромен пожар се е развихрил през последните 24 часа в западната част на остров Мауи, Хавай, като най-засегнат е градът Лахайна, информират от Министерството на външните работи.

Силните ветрове са причинили и спиране на електрозахранването на хиляди домакинства, като се е наложило и приземяване на хеликоптерите, използвани за гасене на пожара.

МВнР съветва българските граждани да избягват продължителен престой на открити места, афектирани от все още активния пожар, както днес, така и през следващите дни. Изключително важно е да следват инструкциите и препоръките на местните власти, добавят от ведомството.

Към момента летището на остров Мауи работи без прекъсване, но местните власти апелират към гражданите да не пътуват до острова без наложителна причина. Над 4000 туристи изчакват да отпътуват от острова. Районът за евакуации се очаква да бъде разширен, в случай че пожарникарите не успеят да овладеят стихията.

На основното летище в американския щат се струпаха близо 2000 пътници, чиито полети са били отменени или току-що са пристигнали.

Конгресен център в Хонолулу приюти хиляди туристи и местни жители, бягащи от огъня.

Горските пожари в Хавай, разпалвани от ураганни ветрове, изгориха множество постройки, наложиха евакуация и причиниха прекъсване на електрозахранването на няколко места.

Властите потвърждават смъртта на шестима души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ХавайМауитуристипожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
подпалвачката е хит преди 8 месеца
нарочно си палят стърнища, а помощи не им дават . Изгоря и австралия . Всеки иска да е на гръцко, на хавай - пеят песни . Не е ок с Подпалвани Пожари .
2
0
 
4
 
! Отговори
СПРАВКА преди 8 месеца
До АнонименОстровът е с това име, защото там не живеят българи и то не звучи странно за тях. Но на мен ми е странно, защо при такова бедствие, точно името на острова ви впечатлява.Малко съчувствие и състрадание нямаше ли да е по добре да изкажете?
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама че име на остров.