Умишлен ли е пожарът на Хаваите? Губернаторът иска мораториум за продажба на изгорели имоти

Мауи изпитваше сериозни проблеми с недостиг на жилища и недостъпни цени
15 авг 2023 19:36, Анисия Иванова
29
Умишлен ли е пожарът на Хаваите? Губернаторът иска мораториум за продажба на изгорели имоти
Снимка: БГНЕС

Губернаторът на щата Хавай Джош Грийн заяви, че обмисля временно да забрани продажбата на имоти, които са пострадали от пожара в Лахайна през миналата седмица, за да няма вероятност някои жители да бъдат изселени за постоянно.

В понеделник официалният брой на жертвите достигна 99 и губернаторът каза, че се е свързал с главния прокурор на щата, за да обсъди мораториум върху продажбите на имоти в историческия крайбрежен град. Мауи изпитваше сериозни проблеми с недостиг на жилища и недостъпни цени преди да бъде засегнат от най-опустошителния пожар в САЩ от над 1 век. Грийн заяви, че не иска останките от града да бъдат изкупени от строителни предприемачи.

"Лично аз ще се опитам да не позволя на никой извън щата да купува земя, докато не преминем през тази криза и не решим как ще изглежда Лахайна в бъдеще." Коментарите му дойдоха в момент, когато издирвачите, придружавани от 20 кучета за търсене на загинали, продължиха да претърсват града за останки, като до момента са проверени 25% от изгорелите площи. Компанията за комунални услуги Hawaiian Electric Industries Inc. съобщи, че ще възстанови електрозахранването за 80% от жителите на Западен Мауи до края на деня, без да се броят разрушените от пламъците домове и предприятия.

Спад в цената на акциите
В понеделник акциите на компанията рязко поевтиняха поради опасенията, че нейното оборудване може да е предизвикало пожарите, като вече са заведени няколко съдебни дела. Главният изпълнителен директор Шели Кимура, която говори на същата пресконференция с Грийн, заяви, че компанията ѝ ще проведе собствено разследване, в допълнени към щатското. Засега щатските служители не са посочили конкретна причина за пожарите, които миналата седмица по време на силните ветрове засегнаха няколко места в Мауи.

"Всички ние вярваме, че е важно да знаем какво се е случило, и всички ние вярваме, че е важно да се уверим, че това няма да се повтори", каза тя, цитирана от .

Компанията е открила 400 повредени или унищожени стълба за комунални услуги в Западен Мауи, както и 300 трансформатора, каза Кимура. Подстанцията на компанията в Лахайна е била разрушена, каза тя, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Пожарната служба на Мауи за първи път получава информация за пожар на площ от 3 акра в далечния източен край на Лахайна в 6:37 ч. на 8 август. Мястото, близо до гимназията в Лахайна, е на по-малко от километър и половина срещу вятъра от историческия център на града по крайбрежието. Издадена е заповед за евакуация на непосредствения квартал, според публикация на страницата на отдела във Facebook, в която се казва, че ветровете са "силно обезпокоителни".

Малко преди 9:00 ч. департаментът обяви пожара за локализиран, което означава, че пожарникарите са го обградили. Една от местните улици обаче остава затворена, тъй като работници от Hawaiian Electric се справят с прекъснат електропровод. А окръг Мауи отбеляза в съобщение за пресата, че прекъсванията на електрозахранването в района ограничават възможностите на пожарникарите да използват вода, като помоли обществеността да пести. Дори подслонът на Червения кръст, създаден за евакуираните, е загубил захранването си.
 
Повторно разпалване
Същия следобед  окръгът съобщава на страницата си във Facebook, че "разпалване" на същия пожар е затворило обходния път на Лахайна в 15:30 ч. Това е магистрала, която минава на запад от мястото, където е съобщено за първоначалния пожар. Управниците първо съветват много жители да се подслонят на място, но през следващите часове заповедите за евакуация ще се разпространяват квартал по квартал.

Въпреки че причината за пожара все още се разследва, в съдебен иск, подаден на 12 август срещу Hawaiian Electric от името на жертвите, се казва, че първоначалният пожар на площ от 3 хектара е възникнал в близост до една от електрическите подстанции на компанията. В иска се твърди, че "небрежността" на компанията, включително това, че не е изключила електрозахранването в района преди силните ветрове, е довела до пожара.

Представители на компанията не отговориха на въпрос, изпратен по електронната поща, относно подстанцията в понеделник. По-рано от компанията за комунални услуги отказаха да коментират потенциалната си правна отговорност, като заявиха, че са съсредоточени върху усилията за възстановяване, оценката на щетите и подкрепата на местната общност. Кимура заяви пред репортери, че изключването на електропроводи за предотвратяване на пожари остава "спорен" начин за предотвратяване на пожари, като каза, че "може да се разглежда като създаване на затруднения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Отдавна го решиха преди 8 месеца
До Кольо- Там да се създаде опитен модерен "15 минутен град" по идея на Клаус Шваб и ферма за скакалци и ваксинирани зеленчуци на Бил Геитс. Не забравяйте: Конспиративните теории днес с истина след време! Доказано!
24
1
 
1
 
! Отговори
Бъдещто. преди 8 месеца
Хаваите са бъдещия център на Северния полюс. Зечния разум гони населението, да се изселва ореме .Hawai will be the future Nirth pole centre.
23
0
 
5
 
! Отговори
Liberal Criminals преди 8 месеца
Космонавт, на 100%! Жалкото е че този мораториум който губернатора уж е поискал е пак либерастична партенка. Той ще хване само простосмъртните. Преди да влезе в сила, удобно подобни на опра ще се облажат. Само не знам какво толкова ламтят тея сатани. Като че ли ще живеят по 200 години. Особено като я гледам нея каква е свинка, не й остава много.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мораториум върху продажба... комунизма ли се завръща?!?
21
1
 
11
 
! Отговори
Кольо преди 8 месеца
Който ползва телеграм и е абонат за информация там е видял доказателства за това защо трябваше да бъде "РАЗРУШЕНА" локацията там в ХАВАИ . Има пидиеф документи за УМЕН ГРАД там и маса хора са инвестирали това да се случи а какво по-лесно от "пожар" причинен от ДЮ директно насочени оръжия умни лазери . В Калифорния беше същото .
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сменят се собствениците
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без да предупредят хората и не са има пратили нито един самолет да гаси пожара.
18
0
 
6
 
! Отговори
Отговор : преди 8 месеца
Да!
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Хавай е абсолютна трагедия, но Лайдън дори т. не го упомена, а пожела нови 13 милиарда за украйща да не. видисе види странно?
16
2
 
10
 
! Отговори
ера преди 8 месеца
какъв мораториум върху продажбата на земя. Специално щата Хавай е частна собственост от 100 години на група от около 200 човека и техните наследници, които притежават 97% от земята. От години се водят кампани от местоното население за начина, по които са ограбени земите им и връщането им. Може и те да са ги подпалили в израз на отчаяние, заради чсико причинено им от САЩ.
15
2
 
17
 
! Отговори
сериозно? преди 8 месеца
умишлен е и се нарича управление на демократическата партия, безхаберност, корупция и агресия .
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щатския Хавай изгоря, стотици изгоряха, но Бидона вместо да се трогне каза, дайте още 13 милиарда за Украйна и нищо за Хявай, който е щат на щатите. За там нищо, асвен, че народа прекара няколко часа в в океана, за да избегне пламъците. Е, още ли не са ви се отворили очите? Хавай да го деи
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, Пуген е венавен
12
1
 
27
 
! Отговори
Liberal Criminals преди 8 месеца
Този пожар е най-вероятно умишлен. Интересен факт е че свиннята опра е купила стотици хектари апетитна "изгоряла" земя за $4М, което реално се счита за "без пари". Тези неокомонусти са същите престъпници като предците си.
11
2
 
18
 
! Отговори
До 5 преди 8 месеца
В коя световна медия отразиха бедствията в България? ВСи ен ен писаха ли нещо ? Даже и бг медиите отделиха повече внимание на Хаваи, от колкото на нас . Те си преписват всички новини от Си ен ен с един ден закъснение. факт е...
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украинските специални части днес след успешен рейд превзеха три корпуса на Киевско Печорската Лавра, всички монаси са арестувани.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има проявена небрежност. Първобитна Пожарна безопасност. Дарете. Трагедия. Причината ще съобщи специалист. Както при батискафа .С доказателства и аргументи .Лошо е това. Хората обичат лятото.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо не съм чул за чалга мега *** звезди да даряват пари, за каквото и да е, никога нищо не дават. Също и онези дето бягат след топка пълна с въздух. И те нищо никога не даряват въпреки че правят млн лв.
7
2
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 8 месеца
Това ли остана от САЩ? Те затова бягат в Европа.
6
4
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 8 месеца
Да задържат у разследват 30 българи, намиращи се на острова