Най-накрая Джо Байдън посети Хавай

Критиките срещу бавната му реакция на бедствието продължават
22 авг 2023 07:25, Нели Христова
17
Най-накрая Джо Байдън посети Хавай
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна на Хавайските острови, за да разгледа обширните щети от неотдавнашните горски пожари в Мауи, да се срещне с оцелели и да отхвърли критиките, че правителството му е реагирало твърде бавно на бедствието, предаде АФП.

Байдън и първата дама Джил Байдън бяха посрещнати в Мауи от губернатора на Хавай Джош Грийн, близо две седмици след като свирепи, брулени от вятъра пожари обхванаха историческия град Лахайна и отнеха живота на най-малко 114 души.

Пламъците се движеха толкова бързо, че жителите и посетителите бяха изненадани, хванати в капан по улиците или скочиха в океана, за да се спасят от най-тежкото огнено бедствие в САЩ от повече от век.

След обиколка с хеликоптер на щетите Байдън трябва да обяви по-нататъшно финансиране на помощта и назначаването на федерален координатор за реакция.

Критиците, сред които недоволни оцелели в Хавай и някои републиканци твърдят, че помощта е била недостатъчна и зле организирана.

Бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е "срамно", че неговият наследник не е реагирал по-бързо, въпреки че Белият дом заяви, че Байдън е отложил пътуването си, за да не разсейва длъжностните лица и спасителите, работещи на място.

Говорителката на Байдън, Оливия Далтън, заяви по-рано пред репортери на борда на "Еър форс 1", че президентът очаква това да бъде "емоционален ден", докато се среща с оцелели.

"Президентът със сигурност възнамерява да застане до тях и да се увери, че им съобщава, че не само ние сме там от първия ден, но и че възнамерява администрацията му да бъде там толкова дълго, колкото е необходимо", каза тя.

С посещението си на Хаваите Байдън ще "преживее пълното и тотално опустошение, което е преживял този град", заяви в неделя в предаването "Тази седмица" по Ей Би Си Дийн Крисуел, администратор на Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA).

"Той също така ще може да разговаря с хората и да чуе техните истории, както и да им вдъхне надежда и увереност, че федералното правителство ще бъде с тях."

Байдън, който излетя от Невада, където беше на почивка, заяви в изявление, че "знам, че нищо не може да замени загубата на живот. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да помогна на Мауи да се възстанови и да се възстанови от тази трагедия".

Крисуел, защитавайки реакцията на правителството, заяви, че еднодневното посещение на Байдън трябва да подчертае ангажимента му да осигури възстановяването на Хавайските острови.

Тя заяви, че повече от 1000 федерални служители вече са на Хаваите - и добави, че няма да се наложи никой от тях да бъде преместен в югозападната част на САЩ, която се бори с последиците от тропическата буря "Хилари".

Президентските посещения в зоните на големи бедствия, макар и да се разглеждат като почти политически задължителни, могат да носят рискове.

Когато през 2005 г. президентът Джордж У. Буш пътува до Луизиана, за да стане свидетел на историческите разрушения, причинени от урагана Катрина, критиците се възползваха от снимките, на които той гледа през прозореца на Air Force One, докато прелита над Ню Орлиънс. Те опреличиха, че посещението му е било лишено от съпричастност.

А когато през 2017 г. тогавашният президент Доналд Тръмп небрежно хвърли ролки хартиени кърпи в тълпата в опустошеното от урагана Пуерто Рико, критиците нарекоха жеста му безразсъден и безчувствен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Пулф. преди 8 месеца
Джо Байдън се обича с Гейове.
13
0
 
16
 
! Отговори
Някой запитал ли се преди 8 месеца
е, как така Хаваи - архипелаг далеч от САЩ в Полинезия, е част от САЩ? Сигурно е придобит съвсем демократично и легално? Няма как иначе, защото добрите САЩ не може да анексират нелегално земя! Като Русия!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Американците колкото и да са глупави, не са слепи. Виждат как милиарди изтичат в дупката Украйна, а увеличаващите се бездомници и сега проблемите в Хаваите няма кой да реши...
11
0
 
15
 
! Отговори
настъпената мотика преди 8 месеца
за Украйна $5 милярда допълнително, за Хавай $ 700 на пострадал. Ще го изпекат на вулканична жар дедото!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И прокурор ще посети като се върне, колкото и да отлага.
9
1
 
9
 
! Отговори
О Хаваи преди 8 месеца
Този нелегално анексиран от САЩ остров! Също както Русия анексира Крим :)
8
0
 
20
 
! Отговори
Що да бърза преди 8 месеца
Хавай да не е Украйна. И без друго за Хавай пари не останаха.
7
0
 
14
 
! Отговори
Електор преди 8 месеца
Изборите наближават.
6
0
 
19
 
! Отговори
Болни мозъци преди 8 месеца
Стига сте го давали този Бидон с деменция, той не знае къде се намира.
5
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
До Джо Байдън/ НЕ НЕСЪМ :D КАКВО ЗНАЧИ НОРМАЛЕН И КОЙ ОПРЕДЕЛЯ КОЙ Е НОРМАЛЕН И КОЙ НЕНОРМАЛЕН! ПРИМЕРНО В ИНДИЯ ДА СИ НОРМАЛЕН ЗНАЧИ ДА НЕ СЕ РЪКУВАШ С ХОРА ОТ НАЙ-НИСШАТА КАСТА КАЗВАЩА СЕ ПАРИЯ. В АРАБСКИЯ СВЯТ ДА СИ НОРМАЛЕН ЗНАЧИ ДА СИ ВЗЕМЕШ ЖЕНА НА 9 ГОДИНКИ. В АФРИКА ДА СИ НОРМАЛЕН ЗНАЧИ ДА ЯДЕШ БАНАНА САМО, ЧЕ С ИЗХОДА НА ТЯЛОТО А НЕ С ВХОДА. НО АКО ДА НЕ ПОДКРЕПЯШ ПУТИН ЗНАЧИ ДА СИ НОРМАЛЕН ЗНАЧИ СЪМ НОРМАЛЕН! И ТИ НЕ СИ НОРМАЛЕН ЩОТО И ДЖО БАЙДЪН И ПУТИН СА НЕНОРМАЛНИ!
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо разстройват стария човек със разни опустошения ми той е войн и се бие здраво в Укрия.
3
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ДЖО БАЙДЪН КЛЕКНА ПРЕД ПУТИН И Е ГОТОВ ДА ДАДЕ КРИМ,, ДОНЕЦК И ЛУГАНСК НА ПУТИН . НО ВЕЧЕ И ДЖО БАЙДЪН НЕМОЖЕ ДА СПРЕ ВОЙНАТА В УКРАЙНА , ЗАЩОТО ТЯ ИЗЛЕЗЕ ИЗВЪН КОНТРОЛА НА ФАЩ! ДЖО БАЙДЪН НЕ Е ПРИЯТЕЛ НА ПУТИН И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ДАВА ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА И ПАРИЧНИ ПОМОЩИ НО СЪЩО ТАКА Е ГОТОВ ДА СЕ ПРЕКЛОНИ ПРЕД ПУТИН!
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вижте му физиономията на фотото пак се е изпуснал.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не чака да гласуват за него.Вчера гледах едно интервю хоеата казаха,че за Украйна има помощ,за американците не.