САЩ настояват за единно правителство в Газа и на Западния бряг

Различията с Израел се задълбочават
9 ное 2023 08:54, Анисия Иванова
31
САЩ настояват за единно правителство в Газа и на Западния бряг
Снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова вчера след края на войната да бъде съставено единно и ръководено от палестинци правителство на Газа и Западния бряг, като стъпка към палестинска държавност. Това виждане задълбочава различията между САЩ и техния съюзник Израел по въпроса как трябва да изглежда бъдещето на палестинските територии, щом израелската операция срещу "Хамас" приключи, предаде Асошиейтед прес.

Изложената от първия дипломат на Вашингтон визия за бъдещето на Газа би трябвало да послужи и като възпиращ фактор за следвоенните сценарии, лансирани от представители на крайнодясното израелско правителство и неговите привърженици. Изглежда думите на премиера Бенямин Нетаняху от понеделник, че израелската армия вероятно ще запази контрола над сигурността в Газа "за неопределен период", са изострили опасенията на САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Всяко намерение за следвоенното управление на Газа "трябва да включва ръководено от палестинците правителство и Газа и Западният бряг да бъдат обединени под властта на Палестинската автономия", каза Блинкън пред репортери в Япония.

Той и първите дипломати на останалите страни от групата на седемте най-развити икономики (Г-7) се събраха в Токио за среща, чийто основен предмет беше нападението на "Хамас" на 7 октомври срещу Израел и облекчаването на страданията на 2,3 милиона палестици, блокирани в Газа от продължаващата вече месец израелска офанзива и блокада срещу анклава.

Блинкън потвърди становището на правителството "Байдън" срещу всякакво трайно връщане на израелския контрол над Газа, както и срещу предложение - лансирано в политически доклад на израелското министерство на разузнаването - за изтласкване на палестинските жители на Газа към съседен Египет.

"Бяхме пределно ясни по въпроса за повторната окупация, точно както бяхме предлено ясни, че сме против всякакво разселване на палестинското население", каза Блинкън. "Както сме заявявали и преди, що се отнася до Газа и Западния бряг, а в крайна сметка и до палестинската държава, е нужно да бъде съставено правителство на (палестинското) единство."

Изказването на дипломата ясно очерта въпросите, по които правителството на Нетаняху и най-важният му съюзник имат различия, що се отнася до начина, по който Израел води войната и следвоенните отношения с палестинците.

САЩ и Израел са единни в мнението си, че движението "Хамас" не може повече да управлява Газа. Но в нито едно от предложенията си за следвоенното устройство на Газа израелските официални представители не са споменавали сформирането на независимо палестинско управление като надеждна опция.

В момента Палестинската автономия администрира полуавтономните райони на окупирания от Израел Западен бряг. Макар и международно признат, палестинският президент Махмуд Абас е дълбоко непопулярна личност сред палестинците на Западния бряг, отбелязва Асошиейтед прес. Нетаняху дълго време определяше Абас и Палестинската автономия като прекалено некомпетентни, за да бъдат надежден партньор на Израел в усилията за постигане на мир.

Междувременно десетки конгресмени от Демократическата партия изпратиха писмо до президента на САЩ Джо Байдън, в което го призовават да вземе мерки за защита на палестинците на американска земя, на фона на нестихващите боеве между израелските сили и бойците на "Хамас" в град Газа и на бягството на хиляди хора заради все по-тежката хуманитарна обстановка там.

В апела си до Белия дом демократите искат правителството да въведе временни механизми за закрила, които да не позволяват палестински имигранти да бъдат връщани в страни, пострадали от природни бедствия и военни конфликти. Като довод в подкрепа на настояването си конгресмените изтъкват растящия брой на жертвите в Газа, особено сред децата, вследствие на войната между Израел и "Хамас" и липсата на вода и храна.

"Предвид нестихващия въоръжен конфликт палестинците, които вече са в САЩ, не трябва да бъдат връщани принудително в палестинските територии, в съответствие със заявения от президента Байдън ангажимент към защита на мирното палестинско население", пишат законодателите в писмото, чийто текст беше предоставен на Асошиейтед прес, преди да бъде публикуван. (В. Сахатчиев, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: конфликтСАЩГазаИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ХОРАТА НЯМАТ ПОГЛЕД ЗА ПОДМОЛНИТЕ ОРЪЖЕЙНИ СДЕЛКИ НА РУСИЯ, ИРАН, КИТАЙ, СЕВЕРНА КОРЕЯ И САЩ ! ХУМАНИТАРНИТЕ ПОМОЩИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ОТИВАТ ЗА ОРЪЖИЯТА В 500 КМ ТУНЕЛИ ПОД БОЛНИЦИТЕ, УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ГАЗА !!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От какъв зор ще им е единно правителството? Едно време като беше единна Палестина, я разтурихте, за да угаждате на евреите заради едното име "Израел", нали така беше? Какво им пречеше на евреите да живеят в държава която се казва Палестина? Ахаааа, те искат и настояват Израел да се казва! Ясно! На тяхното трябва да е, така ли?
24
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
Едва ли тези заченатите няма да търсят отмащение ,пък ако ще години да минат...Колото Каталунците мируват в Испания,тъка и тия като автономия надали ще мирнат ..??
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ФАЩ В ДЕЙСТВИЕ.....
22
2
 
2
 
! Отговори
do 20 преди 5 месеца
много добре знаеш че примера е много подходящ(погледни територията на Волжка България), но не ти отърва. Знам само, че хазарите са яли много бой тогава от българите, ако се наложи пак ще ядат, затова и не ни долюбвате. Това, че си живял някъде преди 2000г., не ти дава право да претендираш, че тези земи са твой. Сори, да не сте ходили в Европа да тарашите и покварявате местното население. Да сте си седели в тези земи. Каква война спечелихте, че да се образува Израел. Отговорът - никаква. Ае чао
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Палестинска държава ще има, когато палестинските араби започнат да обичат децата си повече отколкото мразят Израел и Европа. Тогава ще спре джихада, терора и кланетата.
20
1
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 5 месеца
По-кофти пример и да исках, нямаше да измисля:))) съседните земи около Волга са на държавите башкоростоан, чувашия, ел-мари и татарстан и съответно техните народи, които са наследници на българите. Какво правят руски войски там е друг въпрос, всички тези държави са без излаз на море и няма нищо критично в тях за оцеляването на Русия.
19
4
 
3
 
! Отговори
ДО 13 преди 5 месеца
До Бен Гурион : Все едно българите да се заселят около река Волга (Волжка България) и да почнат да имат претенции към съседните руски земи, които са критично важни за оцеляването им. Вие сте си най-обикновени кривоноси крадци и измамници, както и да го извърташ
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека бъде единно, но да бъде Палестинско.
17
3
 
5
 
! Отговори
Joker преди 5 месеца
Устав на Хамас, вече няма да има! А за тези които живеят в Западния Бряг и не са палестинци, не виждам какъв е проблема да продължат да живеят там! Въпроса е че само така могат да имат държава! А палестинците дали са дорасли за държава, вече е тяхен проблем!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В устава на хамас ясно е записано да няма палестинска държава, а халифат, да се унищожи Израел и да се избият всички немюсюлмани. Буквалният текст е 'да си върнем земите, които нашият пророк Мохамед завладя за исляма от юдеи и християни'. Как да преговаряш с такива и какво да кажат милионите немюсюлмани в западния бряг и Израел? Щото там освен евреи, има още 6 официални религии с техните общности.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Резолюцията на ООН от 48' беше нарушена от 7 арабски държави! Връщане на положението оттогава означава Газа да е в Египет, а западния бряг в Йордания, да няма Палестина, Синай да бъде на Израел и 850.000 евреи с наследниците им да им си възстановят имотите и гражданствата в 15 мюсюлмански страни, от Мароко до Йемен. Как я виждате тази работа? Окупацията на палестиндките араби от другите араби и загубените войни срещу Израел няма как да се върнат.
14
4
 
5
 
! Отговори
Joker преди 5 месеца
Ами то нещата са много прости, ако палестинците искат държава, трябва да направят компромис! Няма как евреите да се изселят и Израел да стане Палестина! Ако Западният Бряг стане Палестина, а Газа влезе в Израел, ще е най-добре за всички! Разбира се, това ще е добре за тези които искат мир, а за останалите е без никакво значение кой, къде, кога!
13
6
 
7
 
! Отговори
Бен Гурион преди 5 месеца
До Анонимен 11 Неправилно. Израел многократно се е опитвал да накара ПА да започнат процеса и да създадат Палестинска държава. ПА отказва да направи такава с надеждата, че някак ще накарат Израел да зачеркне историята и да "върне" земите, които в момента са част от Израел, разчитайки, че Израел ще "забрави" израело-арабските войни, в които с кръвта на народа си, Израел отблъсна нападенията на арабските си съседи и овладя критично важна за оцеляването му от подобни нападения в бъдеще територии.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако палестинците бъдат изселени от Газа, какво става с Газа - еврейска територия ли? Между другото, на много места четох, че в териториалните води на Газа е открито огромно газово находище.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Израел никаго нама да се съгласи за създаване на Палестинска държава.
10
1
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 5 месеца
Това не е единствената държава която има анклав ( може би ексклав е по коректно да се каже за Газа но това няма значение) ,но всички там (западния бряг и Газа) се определят като палестинци . Не е редно когато Израелците се разберат нещо с уж признатото Палестинско правителсво в Западния брях , от Газа да не признават никакви договорки и да следват терористични атакаи . Палестинците да си кажат кой ги управлява и когато постигат разни договорки да си ги спазват
9
9
 
2
 
! Отговори
Joker преди 5 месеца
Единственото решение е пълно изселване на палестинците от Газа, а Западният Бряг да стане самостоятелна държава Палестина! Като гледам на къде вървят нещата, точно така ще стане!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На Блейкин в Турция му триха сол на главата. Първо никой не го посрещна на летището, след това искаше да прегърне турчина, но оня се дръпна. А за капак на масата до него, беше сложен макет на джамия.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още , когато Натаняху започна да говори американските опорки на ДП беше ясно, че нещата няма да се развият добре.В САЩ има партия, която е приела исляма , бе хора.Мадлин Олбрайт прие исляма преди да умре.Хилъри и Клинтън направо закопаха Сърбия заради ислямистите и им подариха още една държава в Европа.Буш не знаеше какво да направи с толкова врагове и обяви кръстоносен поход навън, а то трябва да се води такъв поход вътре в САЩ.И после се чудите защо американските християни са за Тръмп.