Американският дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст

И навършил един век, доктор Кисинджър все още бе действен, посещаваше събития в Белия дом
Обновена: 30 ное 2023 06:01 | 30 ное 2023 05:54, Елка Василева
100
Американският дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст
Снимка: архив, БГНЕС

Един от топдипломатите не само в американската, но и в световната история Хенри Кисинджър е починал на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът, предаде Ройтерс, като се позова на консултантската му компания в областта на геополитиката "Кисинджър Асошиейтс" (Kissinger Associates Inc). Не се уточняват при какви обстоятелства е починал Нобеловият лауреат за мир.

Дори и навършил един век, доктор Кисинджър все още бе действен, като посещаваше събития в Белия дом. Освен това издаде книга и свидетелства пред американския Сенат за ядрената заплаха, идваща от Северна Корея. През юли тази година бившият държавен секретар на САЩ осъществи изненадващо посещение в Китай, за да се срещне с местния лидер Си Цзинпин.

Според Ройтерс Кисинджър е оставил незаличима следа в американската външна политика. Той е държавен секретар на САЩ при двама американски президенти - Ричард Никсън и Джералд Форд.

Кисинджър е от еврейски произход. Роден е на 27 май 1923 г. като Хайнц Алфред Кисингер във Фюрт, Южна Германия. Семейството му се мести в САЩ през 1938 г. След като приспособява имената си към английския език, става американски гражданин през 1943 г. и служи в армията на САЩ в Европа по време на Втората световна война.

Получава магистърска степен от Харвардския университет през 1952 г., а защитава докторат през 1954 г. Работи като консултант за правителствени организации, включително и през 1967 г. във Виетнам, кагато е посредник на Държавния департамент. Помага на Никсън в предизборната кампания за президентските избори през 1968 г.

През 1973 г., когато е съветник по националната сигурност, е назначен за държавен секретар на САЩ. Същата година получава Нобеловата награда за мир заедно с виетнамеца Ле Дък Тхо, който обаче отказва да приеме приза.

Бившият посланик на САЩ в Китай Уинстън Лорд, който е бил специален асистент на Кисинджър, каза за Ройтерс, че покойният е бил "неуморен радетел за мир". "Америка загуби един стълб в защитата на националните интереси", заяви Лорд.

След атентатите от 11 септември 2001 г. тогавашният президент на САЩ Джордж У. Буш назначи Кисинджър начело на разследващата комисия за трагедията.

"Америка загуби един от най-влиятелните и отличителни гласове на своята външна политика с кончината на Хенри Кисинджър. От дълго време се възхищавам на мъжа, който е избягал от нацистите като малко момче в еврейско семейство и после се е сражавал срещу тях в редовете на армията на САЩ. Това, че е бивш бежанец, а стана държавен секретар, говори както за неговото собствено величие, така и за величието на Америка", заяви за Ройтерс самият Джордж У. Буш.

(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: САЩХенри Кисинджър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е човека на практика предал южен Виетнам на комунистите."Дипломацията" не е лоша книга, поне до степента, в която Кисинджър не почваше да внушава разни неща, но пък това е книга и кой не го прави.Беше интересен човек.
26
6
 
18
 
! Отговори
Мдааа преди 5 месеца
Явно е свършила кръвната плазма от палестинските бебета, която му преливаха
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Явно е свършила кръвната плазма от палестинските Ета, която му преливаха
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гнусният евреин Хайнц Кисингер най-после е пукнал пък макар и на 100. Сигурно защото Хитлер много го е тормозил в концлагера по време на измисления в Холивуд Холокост.
23
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
За света е добре, че този рептил вече гние в ада, но е факт, че той е от американските политици познаващи много добре Русия, от тези, които в САЩ вече не останаха.
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Сорос какво чака ?
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Рубриката "Добрата новина"
20
1
 
12
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
Един от душманите на комунизма.
19
3
 
15
 
! Отговори
Радост преди 5 месеца
Прекрасна новина!!!
18
10
 
15
 
! Отговори
Чудесно събуждане преди 5 месеца
И този лешояд отиде при другите гнусляри пропити от омраза към Русия като Джон Маккейн, Роналд Рейгън, Мадлин Олбрайт ....Сега и дъртия Джордж Сорос е наред. Всички те предричаха края на Русия всеки момент...Но сега са вече при Степан Бандера а Русия е вече петата икономика в света изпревари Германия и продължава нагоре !
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най накрая!!!
16
1
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 5 месеца
До Цитираш грешно! 11 Прав си приятелю. Фразата принадлежи на Джерджински.Сбърках. Благодаря за поправката.
15
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Денят започва добре!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Земля стекловатой, Генри!
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е статегът на разпадането на социалистическия лагер чрез създаване и подкрепяне на религиозни и между национални конфликти вътре в страните. И не само на етническо ниво. "синдикалните" стачки в Полша, прераснали в тотална блокада на страната, военно положение .... и загуба на корабостроенето като един от водещите отрасли на страната. На Кисинджър се дължи и подкокоросването на мюсюлманското население у нас, довели до решителната стъпка чрез промяна на имената да "излязат на чиста вода". ...
12
6
 
17
 
! Отговори
Шефрет преди 5 месеца
Не можа да дочака "контраофанзивата" ))
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И нашият Кире е завършил Харвард и ще доживее 100 години, ако има късмет и следа е оставил вече след себе си като ***
10
6
 
21
 
! Отговори
Елка,не плачи... преди 5 месеца
Има още хиляди знайни и незнайни 100 годишни рептили, пред чиято снимка може да търкаш сладостно таралежката си,докато се подмокри и изплиска щастлива трансатлантическа тиня. Елементарни сте,ми$$ирки,за 100 гривни се продадохте, а за 200 гривни...
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
През юли тази година бившият държавен секретар Хенри Кисинджър осъществи изненадващо посещение в Китай, за да се срещне с Председателя Си Цзинпин. Видимо бе натоварен от глобалистите да предаде лично послание на китайския лидер. Послание, което не можеше да бъде доверено дори на дипломатическа поща.
8
11
 
15
 
! Отговори
Цитираш грешно! преди 5 месеца
До 5 Така е .. Велик политик и държавник.Името му дълго ще се помни. Негова е фразата за Русия Империя на злото. Да почива в мир. . . . . . Не, не е негова фразата! Информирай се ако можеш и да, няма да ти напиша кой е, защото не сме в час по история! Започва с Д. . . . името на този американски политик!