Нужни са ясни цели на Украйна, а не абстрактни за повече въоръжение и помощ

Шаламанов: САЩ ще помогнат на България да влезе в Шенген
11 дек 2023 22:00, Анисия Иванова
118
Нужни са ясни цели на Украйна, а не абстрактни за повече въоръжение и помощ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"По отношение на Шенген съм много оптимистично настроен заради геополитическите тенденции и важността на България и засилване на сигурността, като САЩ ще помогнат на България да влезе в Шенген. По време на предстоящата среща на НАТО догодина ще се постигне много консолидирана позиция на Запада. Предстои преминаване към един режим на системно подпомагане на Украйна, обвързано с решително укрепване и на българската отбрана, с използване на съюзническите инструменти". Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Най-важният форум в близка перспектива, който трябва да проясни картината, която се очертава и то (силно вярвам) в позитивна посока, ще бъде срещата на върха на НАТО във Вашингтон, когато ще се отбележат 75 години на Алианса. Вероятно Швеция вече ще бъде част от него. Темата за Украйна е ключова. Изтичащата 2023 година не беше особено успешна. Една от причините е, че не бяха ясно заявени целите, които Украйна иска да постигне, за да бъде мобилизирана помощта от нас, от свободния свят. Мисля, че това ще е основният урок за 2024 година - Украйна да определи ясни цели и да търси подкрепа за постигането им, а не в абстрактен формат - повече въоръжение, повече помощ".

Планът на президента Зеленски постепенно набира подкрепа, допълни гостът очертавайки общата геополитическа картина. "Вижда се и един стремеж към затопляне на отношенията между Гърция и Турция, което е много важно за нас. Незасимо от другите не толкова добри постижения, дори в Черно море, все пак виждаме, че и зърненият коридор работи - през териториалните води на Румъния, България и Турция. Върви се и към противоминна операция, с участието на Румъния, България и Турция. Има (макар и малки) успехи за консолидиране на позицията".

"В този контест е и предложението на група от най-влиятелните политици в България за вече системна помощ за Украйна по приоритети - противовъздушна отбрана, подготовка на сухопътни сили, подготовка на пилоти и специалисти във военновъздушните сили. Това е основното послание. Ние преминаваме към един режим на системно подпомагане на Украйна, обвързано с решително укрепване на нашата отбрана, с използване на съюзническите инструменти".

В това число - бързо разполагане на противокорабни ракети, на системи за противовъздушна отбрана, разширяване на батальонната бойна група до бригада, заедно с амбициозна програма за превъоръжаване, която Министерски съвет вече прие и отива към Народното събрание, обясни Шаламанов. "Взето всичко това в пакет, показва много сериозна промяна в отбранителната политика в България. Това е много важно в контекста на трудностите, които в момента има САЩ с одобряване на помощта".

"Аз съм оптимист, че в този период към април - срещата на върха следващата година - ще има много консолидирана позиция на Запада", категоричен бе бившият министър на отбраната на България. "Срещата е точно 25 години след срещата във Вашингтон по време на Косовската криза, когато България за пръв път показа един нов тип поведение и това ни даде сериозни предимстава. Това доведе до започване на преговори с Европейския съюз, отпадане на визите, получаване на план за действие за членство в ЕС. За това споменавам всички тези неща, защо за България това е една много голяма възможност".

"Поради сложността на ситуацията, в която се намираме, на нас ни трябва още по-стратегически ориентирана политика в сферата на сигурността, на отбраната, на новите технологии, на инвестициите, на регионалното сътрудничество, а това не може да става на ръчен режим от страна на група депутати в Народното събрание. Това може да стане само с капацитета, административния, аналитичния, визионерския на правителството. И мисля, че след всички трудности, през които преминаваме, с ротацията ще стигнем до едно правителство, което е много по-стратегически ориентирано - гледа не девет месеца напред, а четири и повече години напред".

Моментът на ротацията е на 6 март, което означава, че ще имаме повече от месец да се подготвим за срещата във Вашингтон, каза гостът. "Независимо от трудностите, когато става въпрос за геополитика, за отбрана, виждаме в Парламента една все по-голяма консолидация и това е надеждата - че чрез геополитиката България ще може да придобие кураж и капацитет за една по-сериозна промяна, която ще се отрази и във всички други сфери".

"По отношение на приемането на България в Шенген съм много оптимистично настроен, защото това е повече политическо решение. А този тип действия от страна на правителството и Парламента в геополитиката ще дадат на България инструменти за намиране на изход. Нека не забравяме, че точно поведението на България по време на Косовската криза доведе до покана на страната ни за преговори за членство в Хелзинки".

По отношение на влизането ни в еврозоната - там има много икономически аспекти. Но промените и в сферата на сигурността и отбраната ще доведат до повече инвестиции. Виждаме вече тези резултати, а инвестициите са единственият инструмент да се засили нашата икономика, да падне инфлацията и да влезем в еврозоната.

Според госта САЩ ще помогнат на България да влезе в Шенген.

Срещите на Си Дзинпин и поведението на Китай в последните месеци показват, че Китай се опитва да сближи своята позиция с тази на Запада и това произтича от нарастващата консолидация на Запада, включително и по темата с Украйна, но и по темата с Китай, каза събеседникът.  "Там има позитивна писта, каквато за съжаление към момента няма с Русия. Виждате, че разговорът в Европа по отношение на Русия е как да бъдем готови за евентуална агресия в следващите три до седем години. Разговорите с Китай е съвсем друг, но там въпросите са за технологиите, за климатичните промени, за търговските отношения", каза гостът.

Китай е икономическа и технологична сила и това означава, че разговорът с Китай е много повече в сферата на технологиите и икономиката, а с Русия разговорът е само един - изтегляне от Украйна и предотвратяване чрез възспиране и възпрепятстване на потенциален опит на Русия да атакува, която и да е страна членка на НАТО, добави Шаламанов.

"Наративът, че Русия трябва да се изтегли от Украйна, трябва да се поддържа от Украйна, но тя трябва да представи пред НАТО, ЕС и в това число и България, един реалистичен план за постигане на това. През тази година украинците постигнаха един огромен успех - изтласкаха Черноморския флот от Севастопол, което е голям успех - с новите самолети, с ракетите, с новото въоръжение те трябва да са в състояние да представят ясен план, с ясни приоритети, които да са способни да мотивират подкрепа и постигане на тези цели".

Ние трябва да сме на ясно, че постепенно Русия преведе икономиката си на военни релси и оттам идва фалшивия икономически ръст, защото той е основно ръст във военно производство, което бива унищожавано в Украйна и не води до реално подобрение на ситуацията в Русия, коментира гостът. "Ясно е, че Европа и САЩ трябва много по-сериозно да помислят за капацитета на отбранителната индустрия и за индустриално коопериране за постигане не просто на баланс, а на засилващо се превъзходство". Според Шаламанов изтеглянето на руснаците от Украйна няма да бъде лесно и това е предизвикателство преди всичко пред Киев.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Празна вербалистика! Никакво послание!
90
0
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 4 месеца
До абе къде е батко?: Гледай новините. Путин съвсем скоро беше на посещение в ОАЕ и Саудитска Арабия и го посрещнаха с почести (за разлика от президентът на Германия, който чака час на стълбата на самолета). Това за бункера си го извадил с копи/пейст, но няма кой да му повярва. Измисли нещо друго.
89
0
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
Прави предсказания и оценки, но по опорните точки. САЩ щял да ни помогне да влезем в Шенген. И защо му е на САЩ да прави подобно нещо? Да ни вкара в НАТО - да. Беше в техен интерес. Но да ни вкара в Шенгенската зона - никак. .. А колкото до икономическите оценки, там са пълни спекулации. Да, Русия произвежда оръжие, което отива на фронта, но САЩ също произвежда оръжие за фронта. Защо това да е проблем за Русия, а не е проблем за САЩ? Икономиката и не е на военни релси, нищо друго не е спряно.
88
0
 
8
 
! Отговори
!!! преди 4 месеца
Евроатлантическите ястреби и пропагандисти,в последно време заприличаха на мокри кокошки и се чудят какво да правят,ако Северноатлантическият алианс и хранилките им вече не съществуват. Може да си спомнят фразата на Остап Бендер за леда и съдебните заседатели.
87
9
 
2
 
! Отговори
абе къде е батко? преди 4 месеца
А къде е издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца - Вова бункерския "смелчага" ?Защо го е страх да си показва качените на токчета крачета извън бункера?
86
3
 
11
 
! Отговори
???? преди 4 месеца
Този кавал до кога ще размахва лайномета? Капитулацията на фашистка Украйна е неизбежна, както и свързването на Приднестровието с Крим и цяла Русия по сухоземен коридор.
85
2
 
4
 
! Отговори
Dabe преди 4 месеца
Такива като тоя да вземат да млъкнат ,защото "евроатлантизма " ,"либеращината" и НПО -тата приключиха.Холандия,Унгария,Италия,Словакия вече се управляват от националисти ,догодина на евроизборите Урсули,Шолцове с 15% одобрение губят после чичо Тръмп печели вече даже CNN показват че води с поне 5% ,а той най вероятно води реално с над 10%. Такива мишки като тоя оня Тагаренко,Плювну, грозната Бети-Михайлова ще видят по стълбовете.
84
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България трябва да изпраща оръжие на Русия, а не на фашистка Украйна!
83
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Какво ревете про'с'таци неграмотни? ВИЕ гласувахте 12 години за Тиквата и този, а на 2 Април 85% за евроатлантическото правителство на Денков и Тагарев.
82
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Tоз го виждам как ще укрепва брега на Белене с кал и наноси от Дунава... Заслужено.
81
3
 
5
 
! Отговори
Той преди 4 месеца
Жалки същества.
80
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо такова, бегом с костюмчето в окопа!
79
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нашите пропагандатори - тоя, Тагаренко, Плевнята, Керемидата и още двама-трима леко започват в паника да изпадат, че идва видов ден.
78
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна отдавна е разпродадена. Мислете за България, че и нас на там ни тласката, в ръцете на Блек Рок.
77
4
 
23
 
! Отговори
Пази Боже преди 4 месеца
Това ... от коя канализация изплува.
76
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САЩ за нищо няма да ни помогнат. И пази Боже да не почнат да помагат-вижте как помогнаха на Европа само-по-зле европа не е била от втората световна.
75
3
 
23
 
! Отговори
До наивниците нямат преди 4 месеца
Не само, че децата виждат, те и от запада вече с половин уста признаха поражението.
74
2
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Интересна статия четох преди малко от един украински командир.Те изоставали с дроновете и РЕБ, защото големи компании не искали да произвеждат заради ниския марж на печалба. Правели гонсред и и малки фирми. Така е било и в Хитлерова Германия, където компаниите са търсели голямата печалба от военна техника. Хитлер затова и губи войната. Аналогията е очевадна.
73
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ясно ще е, когато всички, които гласуват помощта за Украйна, нарамят калашниците и тръгнат на фронта. Тогава ще разберем, че наистина искат да помогнат.
72
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гладна кokошka,просо сънува.Този и Тагаренко са клоуни като Зеля.