Какъв е рейтингът на Джо Байдън на старта на изборната година?

Експерти не отричат възможността той да обърне прогнозата
1 яну 2024 21:30, Нели Христова
73
Какъв е рейтингът на Джо Байдън на старта на изборната година?
Снимка: БГНЕС

Президентът Джо Байдън се насочва към изборна година с все по-нисък рейтинг на одобрение, което засилва нарастващите опасения относно това дали демократът ще успее да получи втори мандат в Белия дом.

Средният рейтинг на одобрение на Байдън е под 50%, което показва, че повече хора са недоволни от работата му като президент, отколкото щастливи, вече повече от две години, като гласоподавателите изразяват проблеми с неговото справяне с ключови въпроси като икономиката, имиграцията и външната политика .

Байдън записваше рейтинги на одобрение около 50%  през по-голямата част от първата си година на власт. Той обаче беше силно критикуван за изтеглянето на САЩ от Афганистан през август 2021 г., когато повече от 180 души, включително 13 военнослужещи на САЩ, бяха убити при самоубийствен атентат на летището в Кабул точно преди талибаните да си върнат страната. След оттеглянето рейтингът на одобрение на Байдън падна под 50% и оттогава той не е бил над това ниво.

Според инструмента за проследяване на средните анкети на живо на FiveThirtyEight, Байдън има нетен рейтинг на неодобрение от 16,5 пункта — 55,4% неодобрение и 38,9% одобрение — към 17 декември, само малко над най-ниския му среден рейтинг на одобрение за всички времена от 37,6 процента, регистриран по-рано през Месецът.

За сравнение, очакваният републикански съперник на Байдън на изборите през 2024 г. Доналд Тръмп, който успя да управлява само един мандат, имаше най-нисък за всички времена среден рейтинг на одобрение от 36,4% през декември 2017 г. По времето, когато Тръмп напусна поста през януари 2021 г. дни след бунта в Капитолия, средният рейтинг на одобрение на Тръмп беше 38,6%, според FiveThirtyEight, само малко под това, което Байдън записва в средата на декември 2023 г.

Има и други проучвания, които рисуват мрачна картина за 81-годишния Байдън, който често се е сблъсквал с притеснения относно възрастта си и дали трябва да опита втори мандат на поста, както и признаци, че избирателите на демократите биха предпочели друг кандидат стартира през 2024 г.

Според скорошно ексклузивно проучване сред избиратели с право на глас в Мичиган, проведено от Redfield and Wilton Strategies за Newsweek, близо половината (49%) от избирателите в ключовия суниг щат казват, че не одобряват работата на президента, докато 35 процента го одобряват.

Проучване на Wall Street Journal, публикувано на 9 декември, показа, че гласоподавателите предпочитат Тръмп за президент пред Байдън както в хипотетична директна надпревара с четири точки (47% срещу 43%), така и че избирателите преобладаващо вярват, че бившият президент би бил по-добър от Справянето на Байдън с няколко ключови въпроса може да реши изборите през 2024 г., включително икономиката, инфлацията и защитата на южната граница.

През ноември проучване на Ню Йорк Таймс/Сиена Колидж показа, че Тръмп побеждава Байдън в пет ключови променящи се щата, които се насочват към изборите догодина: Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада и Пенсилвания, всички от които Байдън спечели през 2020 г.

Ханк Шейнкопф, стратег от Демократическата партия, базиран в Ню Йорк, каза, че това, което е особено тревожно за Байдън, са данните му в анкетите, въпреки че президентът има редица положителни победи през последните 12 месеца.

"Подобряващата се икономика на САЩ – спад на инфлацията, спад на лихвените проценти, нарастване на работните места – би трябвало да даде тласък на президента Байдън, но не е", казва Шейнкопф пред Newsweek. "Част от това е конфликт на възрастта и поколенията. Другата част? Усещане, че нещата са извън контрол и по-младите избиратели и афро-американците показват по-малка интензивност на подкрепата за президента."

Наближавайки годината на изборите, Байдън предположи, че самата демокрация е заложена на карта през 2024 г. и избирателите трябва да направят всичко необходимо, така че Тръмп, който беше обвинен, че имитира фашистки диктатори с реториката си, да не бъде допуснат обратно в Белия дом.

За Тръмп, преобладаващият фаворит в първичните президентски избори на Републиканската партия, съществува и задаващият се проблем с четирите наказателни процеса, в които той се пледира за невинен по общо 91 обвинения. Редица социологически проучвания сочат, че републиканците няма да гласуват за Тръмп през ноември 2024 г., ако той е осъден престъпник до отварянето на избирателните секции.

Тръмп отдавна отрича всички неправомерни действия във връзка с наказателните разследвания и обвинява всяко едно от тях в политически мотивиран "лов на вещици", който има за цел да му попречи да спечели изборите.

Майкъл Байндър, професор по политически науки в Университета на Северна Флорида, каза, че времето все още е на страната на Байдън да обърне нещата с 11 месеца до изборите. Съществува и шансът много ундеци избирателите или онези, които са скептични към Байдън, може в крайна сметка да видят президента като по-добрия кандидат през ноември 2024 г.

"Очевидно всеки избран служител би предпочел да получи +16 одобрение за работа вместо +16 неодобрение, но много неща могат и ще се променят през следващата година", казва Байндър пред Newsweek. "Оценката на одобрението за работа ще се измести от „как се справя Байдън в сравнение с някакъв аморфен индивидуализиран стандарт" към "как се справя Байдън в сравнение с Тръмп".

"В този момент демократите все още могат да си представят своя перфектна версия на демократ, но след като Байдън и Тръмп станат официални номинирани, очакванията се променят и изведнъж Байдън ще изглежда много по-добре за демократите и анти-Тръмп независимите и републиканците“, добави Байндър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
6
 
! Отговори
И при нас преди 3 месеца
Е така,ниския рейтинг управлява!
44
1
 
5
 
! Отговори
Защо ли? преди 3 месеца
До Анонимен 44: Според най-скромните оценки общият брой на цивилните, убити по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия, възлиза на над 1700 души, включително почти 400 деца, около 10 хиляди са тежко ранени. Около 1 милион души са останали без вода, 500 хиляди души са останали без работа, хиляди са останали без покрив над главите си. Според ООН 821 души са изчезнали, повечето от които сърби. "Аз предложих да бомбардираме Белград", казва тогава сенаторът от Делауеър (сега дядо) Байдън.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре, бе! Защо го мъчат горкия човечец? Той е видимо неадекватен и няма нужда от никакви медицински заключения. Дано и двете партии издигнат по-нормални кандидати, че иначе и при тях ще стане като на изборите за София - Държавна сигурност или Държавна собственост
42
1
 
7
 
! Отговори
SciFi News преди 3 месеца
Учени от Масачусетския Университет финансирани от Фондация близка до Демонократическата партия са доказали, че интелекта на Джо е напълно равен на интелекта на водещия български политик Шишян Пеефски, което доказвало, че Бай Дрън бил напълно готов да кандидатства за 2 мандат ! В проучването доброволно участвал Шишян, който изпратил мозъчни клетки от седалището си, казват от Университета !
41
1
 
12
 
! Отговори
До 53 Анализатор преди 3 месеца
То и тука е така. Избираш между кpетени, а реални кандидати практически отсъстват.
40
0
 
23
 
! Отговори
Онзи преди 3 месеца
Памперса има подкрепа само от господарите му - филантропи и техните ЛГБТ организации. В България тече яко пропаганда от "независимите" медии.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анализатор преди 3 месеца
Срам за Америка.Виждате ли какво е да нямаш избор.Тръмп или Байдън?Това е кошмар.
38
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Честно казано, Ленин в мавзолея изглежда много по-свеж, а и със сигурност има много по-висок изборен рейтинг.
37
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
затворен в ранчо до края на живота си финансов одит на семеиството
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв рейтинг би могъл да има един напълно неадекватен човек? Само в Холивуд му се радват. Те там незнайно защо много мразят Тръмп.
35
10
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 месеца
И двамата не стават. Защо няма трети кандидат ?
34
2
 
37
 
! Отговори
Гай Зън преди 3 месеца
Хубавото на този президент е, че показа на целия свят кой всъщност управлява САЩ и като цяло всяка страна.Няма как човек бе мозък, във вегетативнонсъстояние да взема решения. Той не може да прочете изречение от 3 думи. Иначе гондържат там за украса.
33
2
 
26
 
! Отговори
Да бе! преди 3 месеца
38.9%!!! Щом толкова му дават агенциите, смятайте че не е повече от 20%. На изборите Тръмп ще го отнесе както бръмбар сламка!
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зад гърба му духове подскачат,в ада дяволи го чакат.Бай,бай Дън!Изкукал пън!
31
3
 
25
 
! Отговори
Шишо преди 3 месеца
Готов съм тоалетния продукт на Джо да ям и да продавам сичко българско в името на това да излазя от списъка на Магнито....Не васал а направо изтривалка съм готов да стана в името на келепира си......
30
1
 
34
 
! Отговори
Пеефски преди 3 месеца
Бате Джо ако ти построя паметник на мястото на ПСА, ше ме искараш ли от Магнитния списък ? Голем съм евроатлантик и лижа с език черджетата пред входа на всички посолства !
29
1
 
9
 
! Отговори
John McKenzy преди 3 месеца
I "trust" Joe 0,00001 %. That's one big nothing !
28
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лекарят на Бялата къща официално декларира, че интелектуалното състояние на Бидона и сега из6лючва възможността той да изхълнява функциите на Президент, ... камо ли да изкара още един мандат!
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предстои са бъдат осъдени едни лица от обкръжението за злоупотреба с безпомощен дементен старец, който е принуден да повтаря, каквото му шушнат в ухото, понеже самият не е способен на свързана мисъл.
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма измислено лечение за деменция - единствено се задълбочава! Човек губи способност за правилна преценка на заобикалящата действителтост! Всеки наш ало-ало майстор, за 5 минути ще убеди Бидона защо е толщова важно да му хвърли пачка долари през балкона!