Ситуацията около Тайван носи най-голям риск от ефект на доминото

Три точки на напрежение ще бъдат следени в Азия през 2024 г.
4 яну 2024 19:15, Анисия Иванова
12
Ситуацията около Тайван носи най-голям риск от ефект на доминото
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Три точки на напрежение ще бъдат следени от близо в Азия през 2024 г. Едната е свързана с Тайван и предстоящите президентски избори, които ще определят отношенията с Китай. Сближаването на Северна Корея и Русия също трябва да се следи и евентуалното развитие на космическите планове на Ким, като там  може да очакваме проблеми, идните месеци. Третата точка е Южнокитайско море, в което САЩ и Китай бяха на косъм от сблъсък. Тези три точки на конфликт са доста различни по отношение на рисковия потенциал, който носят. Ситуацията около Тайван носи най-голям регионален и глобален риск и риск от ефект на доминото, ако има драматично влошаване на ситуацията, това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

През 2023 г. станахме свидетели на развитието на горещи точки и конфликтни зони в Азия. Три от тях са тези, които очакваме да претърпят развитие по посока ескалация през 2024 г., каза Шопов. В Тайван предстоят президентски избори, които ще определят отношенията с Китай, като виждаме, че Пекин се опитва да затегне контрола и ставаме свидетели на по-чести нахлувания в морското и въздушното пространство на Тайван.

Положението със Северна Корея е друга точка, която ще бъде наблюдавана отблизо през 2024 г. През 2023 г. нещата изглеждаха по-спокойни и предвидими, но близките политически и икономически отношения на страната с Русия дават увереност на режима в Пхенян. За Северна Корея военните продажби към Москва са изключително важни от финансова гледна точка. Лидерът Ким през 2023 г. заяви, че има амбиции за поставяне на спътници в космоса с помощта на Русия.

"Там може да очакваме през идните месеци проблеми“, предположи Шопов.

Третата важна конфликтна точка е Южнокитайско море, където САЩ и Китай бяха на косъм от пряк сблъсък. Виждаме поведението на държави като Филипините и Виетнам, които са склонни да изоставят политиката си на търпение към Китай.

"Аз изброявам тези три точки на конфликт, като на пръв поглед те изглеждат групирани, но те са доста различни по отношение на рисковия потенциал, който носят. И е важно да кажем, че все пак ситуацията около Тайван носи потенциално много повече риск – регионален и глобален – и съвсем реалистичен ефект на доминото, ако станем свидетели на драматично влошаване на ситуацията.“

Не бива да се изключва вероятността от нови конфликти в региона. Като има потенциален риск от разпалване на тлеещ конфликт или приливане на конфликти, които са на границата между Близкия изток и Централна Азия.

На 13-ти януари ще се проведат президентски и парламентарни избори в Тайван. Гостът обясни, че в кампанията партията, която е близка с Китай, нарече този вот „въпрос на война и мир“. Изборите за президент в страната биват спечелени от кандидата, който събере най-много гласове в един тур. Тази система дава превес на прогресивния кандидат на управляващите, тъй като про-китайско настроената опозиция е в две различни партии с двама отделни кандидати.

Гостът очаква, ако данните от проучванията се потвърдят и прогресивната партия спечели изборите да видим продължение на сегашната политика на Тайван – на пълзящо дистанциране от Китай.

"Моето лично очакване е, че това е по-вероятния изход (победа на прогресивната партия). Най-малкото, защото през последните месеци на практика нямаше нито едно проучване, което да сочи доминираща подкрепа за някой от другите кандидати. Тайван е една от най-добре функциониращите демокрации в Азия и в такива системи изборите носят елемент на неяснота и потенциална изненада. Но по-скоро везните клонят към победа на управляващите и на Уай и съответно продължаване на нарастващото напрежение, свързано със страната.“

Очаква се на изборите в Индия тази година да няма изненади, като Моди най-вероятно ще задържи властта. Той овладя управлението на страната до такава степен, че международни организации и наблюдатели поставят под въпрос демократичния статут на Индия, като шведска организация за изследване на демокрацията определя страната като електорална автокрация, тъй като след избирането на управляващи има много малко работещи механизми за техния контрол.

"Един трети мандат на Моди, според мен все повече ще поставя въпросителни пред една част от западните партньори, за това колко страната може да си позволи да отиде в непазарна и авторитарна посока", допълни гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Светът е собственост на САЩ и никой няма право да мърда.
11
3
 
1
 
! Отговори
крундел преди 3 месеца
за какво китайците да "нападат" тайван - там има 100+ км море, а и "печалбата" ще е един остров с мразещо ги население и без никакви ресурси, както и без най-важното - фабриките за подложки за чипове, които тайванците ще взривят преди китайците да ги овладеят, като могат просто да направят едно сво в сибир, просто ще изчакат още 300+ хиляди могилизирани и 2+ милиона инвалиди и остатъка от бронираната техника да замине, след това кой ще ги спре?
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важно е кой реди доминото. Но не е Путин.
9
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Да не сьм ти дедо мраз бойковисти долу
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никакъв сблъсък за Тайван няма да има.Американците се опитват да прикоткат Китай и ако си докарат самолетоносачите и подводниците да пазят Тайван не е ясно какво ще опазят но може и някой супер кериър да стане перманентен риф.Няма да рискуват те винаги играят на сигурно.Китайците имат най-разнообразни ракети правени за да потопяват големи кораби.Вярно доста по-лоши са от американските им аналози но пък имат много хиляди балистични и квазибалистични ракетки с наземно и въздушно базиране.Правят си
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То и сега е трайно в Сибир. Но на Путин не му се верва.
6
3
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 3 месеца
Не се интересувам от руската рубла защото знам ,че големия съюзник и надежден партньор на москва краля императотор слънце царя на северна корея е завършил образованието си в швейцария не в москва.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 4.... а сега кажи какво може да се купи за една рубла в Русия и какво може да се купи за една стотинка в България..
4
7
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 3 месеца
Абе ти верно ли верваш в дедо мраз още не дай си боже да се разклати уол стреет китай пада като домино ти да не мислиш,че китай е съюзник на путин те искат да го ликвидират, а цар долар кога фалира ,че от 1945 г. го обявявате във фалит а рублата е една стотинка горе доло да ме насочиш да купувам рубли ха ха ха
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 2... грешиш... Китай ще се настани трайно между Канада и Мексико и то с руска помощ..
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сблъсъка с Тайван ще отпадне според друга прогноза . Китай ще се настани трайно в Руската зона от Урал на Изток
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо сблъсъкът на косъм между Китай и краварника не е станал в Карибско море, например, а чааак в далечното китайско море...