Американската армия свали дрон над Червено море

Той е свален при самоотбрана
6 яну 2024 22:45, Стела Стоянова
34
Американската армия свали дрон над Червено море
Снимка БГНЕС, архив

Американските военни свалиха дрон рано в събота над Червено море в международни води близо до няколко търговски кораба, съобщи Пентагонът.

Централното командване на САЩ заяви в публикация в социалните медии в събота, че „безпилотен летателен апарат, изстрелян от райони на Йемен, контролирани от подкрепяните от Иран хути, е бил свален при самоотбрана“ от USS Laboon, разрушител от клас Arleigh Burke. Никой не е пострадал. Инцидентът е станал в южната част на Червено море „в близост до множество търговски кораби“, се казва в съобщението.

Laboon е част от ударна група на самолетоносачи, разположена в региона малко след избухването на войната между Израел и Хамас, свалила преди това дронове, за които се смята, че са изстреляни от бунтовниците хути.

Инцидентът дойде само няколко дни след като група от 12 държави, ръководена от САЩ, предупреди бунтовниците хути в Йемен да не продължат атаките си срещу корабите в Червено море.

Бунтовниците са нанесли над 100 удара с дронове и ракети срещу цели в Червено море и Израел от избухването на войната на 7 октомври, според данни на Пентагона. Хутите казват, че са насочени към Израел и свързаните с Израел плавателни съдове, за да настояват за спиране на офанзивата в ивицата Газа, където Израел воюва срещу бойците на Хамас. Атаките застрашават транзитен маршрут, който осигурява до 12 процента от световната търгови Това накара САЩ да създадат многонационална военноморска група за защита на корабоплаването в Червено море. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хе,американска армия ,да не са свалили някоя сврака
24
3
 
7
 
! Отговори
свети цон кай хой преди 3 месеца
каква "самоотбрана" на 10000 километра от собствената ти територия?
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом краварите са успели да го свалят, значи дрона си е бил техен американски
22
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
леле победа, цял дрон са свалили, невиждано нечувано
21
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Велико постижение- свалили дрон. Руската армия свали вчера над Черно море 8 укро-ракети "Нептун", насочващи се към Крим. И никой нищо не писа.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Таня. Да не сте били в един клас с оня комсомолски секретар външния миниосер, че дрънкате едни и сщи безмислици,
19
1
 
3
 
! Отговори
Вова преди 3 месеца
Ти да видиш!
18
2
 
9
 
! Отговори
Браво преди 3 месеца
На американските хуни!!!!
17
11
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 месеца
А после всички разбрали че дронът е бил собственост на малолетен йеменски тиктокър снимащ видео за канала си. "Опасния" инцидент силно напомнял на свалените "шпионски" балони над САЩ , които се оказаха изтървани от небрежен служител на Дисниленд. Огнева мощ способна да унищожи осем ескадрили от изтербители била използвана и в двата случая. За свалянето на дрона била използвана и тактическа ракета с топлинно насочване и свръхпрецизен радар направляван от ИИ... Няма оцелели.
16
5
 
19
 
! Отговори
А1 преди 3 месеца
Американската армия има право да е навсякъде по света!Може да атакува всяка държава без притеснение и разрешение!Тя винаги е права,а не като лошата Русия!
15
16
 
17
 
! Отговори
Таня преди 3 месеца
Хубаво е да се покаже, че има сила, която не може да бъде преодоляна и ще гарантира мир.
14
14
 
10
 
! Отговори
До 13 преди 3 месеца
Няма нужда да ходя аз. "Про сти те" хути има разказват пр ости приказчици на самозабравилите се янки, смятащи, че са господари на света.
13
16
 
12
 
! Отговори
За пореден път преди 3 месеца
американската армия е унизена от едни хора хванати от гората, които палят огън за да си опекат нещо за ядене.
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Boi po kravarite tova sasluzavat
11
17
 
13
 
! Отговори
АСКОВСКИ КАУНъ преди 3 месеца
Малка равносметка на "тридневната" 19-месечна спецоперация в Украйна: Досега демилитаризирани поне 600 000 души башибозук (в най-добрия вариант за ПРусия, включително 14 потвърдени от Русия генерала (без аналог във военната история), смазан и унизен черноморски флот (включително ликвидиране на командира му + потапяне на флагмана Москва), видеоплатформи препълнени с кадри с хиляди единици горяща руска бронетанкова техника, унизени пред целия свят "безаналогови" ВВС, които Украйна не допуска да играят почти никаква роля в спецоперацията, унизена пред целия свят безаналогова ПВО, която украинците
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 11 Тя армията е там и на Сащ и на Израел ... може да пробваш да е атакуваш. Ама ти освен с дуппе с друго не виждам с какво :))) Като иранците си бля бля бля айде действайтее създатели на хаоса ...
9
7
 
12
 
! Отговори
наташа преди 3 месеца
До Това е велико!-ОДИ СИ ОБЪРНИ ЛЕВОВЕТЕ ВРУБЛИ
8
18
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 3 месеца
Самолетоносачи...... и накрая само едни дрон! Бах ти амерската армия....
7
12
 
12
 
! Отговори
И кво стана преди 3 месеца
Иеменците изстреляли 100 дрона, а башхамериканите свалили един!???? С всичките им "технологии", а иемниците, хората от гората хванати, но си ги бомбят както си знаят с по стотина дрона..
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 5. Кви неадекватни стандарти та бият по глъвътъ бе ?