Боинг 737 кацна аварийно след като един от прозорците му се счупи

На кадри се вижда дупка в самолета
6 яну 2024 10:05, Нели Христова
29
Боинг 737 кацна аварийно след като един от прозорците му се счупи
Снимка: Twitter

Прозорец се счупи на пътнически самолет Боинг 737-9 MAX на Alaska Airlines, летящ от Портланд, Орегон до Онтарио, Калифорния, причинявайки загуба на налягане в кабината и принуждавайки пилота да направи аварийно кацане обратно на международното летище в Портланд в петък вечерта.

На борда на самолета са пътували 174 души и шестима членове на екипажа, предава Ройтерс.

Публикации в социалните мрежи показват как прозорец и част от страничната стена на самолета липсват.

Пътниците на борда на самолета разказват, че са чули силен взрив и са видели дупка в стената на самолета, където прозорецът е бил издухан на височина от 16 000 фута. Съобщава се, че дете, седящо близо до прозореца, е било издърпано от засмукването и ризата му е била разкъсана. Някои пътници загубиха и телефоните си, които бяха изсмукани от самолета, предаде KPTV.

Самолетът Боинг 737-9 MAX е бил сертифициран от Федералната авиационна служба (FAA) през ноември 2023 г., само два месеца преди полета, според записите на FAA, достъпни онлайн.

Национален съвет по безопасност на транспорта на САЩ обяви, че разследва случая с полета.

Боинг 737 Max е един от най-популярните модели самолети в света, но съпътстван от поредица проблеми с безопасността и противоречия. През 2018 и 2019 г. две фатални катастрофи с 737 Max убиха общо 346 души в Индонезия и Етиопия. Катастрофите бяха свързани с дефектна система, наречена MCAS, която избута носа на самолета надолу без контрол на пилотите.

737 Max беше забранен в световен мащаб за 20 месеца, най-дългото спиране в историята на авиацията, а американският производител "Боинг" беше изправен пред разследвания и съдебни дела.

През 2021 г. "Боинг" се съгласи да плати 2,5 милиарда долара за уреждане на наказателни обвинения, че е укрил важна информация за MCAS от регулаторите и обществеността. Компанията направи промени в MCAS и други системи, и 737 Max получи разрешение да лети отново в края на 2020 г. Инцидентът на полет 1282 на Аляска повдига нови въпроси относно безопасността и надеждността на 737 Max.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Май трябва да пусна тото, аз летях с Бойнг 737 Макс на Район еър до Мюнхен и обратно. Като след това Егейските линии ме тарашиха с 400 лева за двепосочев билет София - Атина се отказах от летенето, ще си карам из европа с кола и това е, ако трябва 1-2-3 пъти да преспивам някъде.
18
0
 
6
 
! Отговори
Така е преди 3 месеца
Защото съкратиха американските инженери и преместиха разработките в Индия. Или Бхарат ли беше абе сещате се какъв е резултата.
17
1
 
19
 
! Отговори
ХоХо преди 3 месеца
Този модел Боинг 737-9 MAX се оказа , че е с много фабрични дефекти. Ако беше някой руски самолет нашите ..... давци щяха да ореват орталъка !
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако беше руски самолт, статията щеше да е с друго заглавие, на първа страница и една седмица нямаше да я свалят.
15
0
 
6
 
! Отговори
бл преди 3 месеца
"Съобщава се, че дете, седящо близо до прозореца, е било издърпано от засмукването и ризата му е била разкъсана." ... Хлапето е натиснало големия червен бутон под вратата на който пише "Не натискайте този бутон!".
14
0
 
10
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Това си е баш един от тайните имърджънси изходи на 737max-а откъм порта, м/у имърджънситата над крилото и реар изхода, по принцип не се ползва в тези конфигурации (но може да се направи обратно на изход ако се преконфигурира самолета) и е перманентно запечатан / скрит... Явно нещо го е отворило или активирало...
13
0
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 3 месеца
Ти със сигурност си голяма част бе cMeшко
12
5
 
8
 
! Отговори
ПОСРАПУТИН преди 3 месеца
ОБВИНЯВАТ МЕ СПРАВЕДЛИВО! САБОТИРАХ САМОЛЕТА ЗА ДА ПОДКОПАЯ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЖО БАЙДЪН АМА ПАК НЕ МИ СЕ ПОЛУЧИ!!! ОЧАКВАХ ЖЕРТВИ АМА УВИ НЯМА ПЪЛЕН ПРОВАЛ!! СЪЩОТО КАТО СЕЛОТО КОЕТО БОМБАРДИРАХМЕ ЗА ДА ГО ПРИПИШЕМ НА УКРАЙНА АМА ПАК ПЪЛЕН ПРОВАЛ ЖЕРТВИ НЯМАШЕ!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимна преди 3 месеца
От летяща кошница, какво друго да очакваш.
10
10
 
2
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
До Анонимен в САЩ едва ли има липса а кадри за БГ съм сигурен ! тук голяма част от народа не става за НИЩО така или иначе ....
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Новите инженери, физици, а тепърва и лекари ще почнат да дават "плодове"! Тепърва всички ще го ядем от липсата на кадри, но каквото сме си надробили него ще си го смучеме!
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ги забраняват тези некачествени кочини за експлуатация,краварите самолети не могат да правят
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Американците щели да ги гонят от Ирак . Правителството ги неще вече . След ирак идват Украйна а после и България . Като в Афганистан .
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някоя заблудена украинска ракета ще да е... Или пък руска. Един дявол знае.
5
0
 
26
 
! Отговори
Къв прозорец ве? преди 3 месеца
Това си е цела врата!
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига сте писали глуупости. Очевидно е че е аварийна врата и не се е счупила, а се е отворила
3
5
 
29
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
Боинг имат страхотни проблеми последните 10тина години ! убиха и 350 човека в 2 зверски катастрофи ....съвсем очевидно програмата 737 МАКС е тотално компроментирана но понеже става въпрос за мн пари а БОИНГ са част от Военно - промипленияв комплекс на САЩ им се прощава всичко !
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глей ся за каква открита корупция в световен мащаб става въпрос : Боинга е най-популярен и в същото време имал проблеми с безопасността и противоречия пък е сертифициран...
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айфон 15 мах и Боинг 737 мах - никога ! :)))