Доц. Огнян Минчев: Америка не иска да плаща за сигурността на Европа

Но не може да си позволи да не я контролира
6 яну 2024 14:10, Нели Христова
84
Доц. Огнян Минчев: Америка не иска да плаща за сигурността на Европа
Снимка: БГНЕС

"Вероятно Тръмп и Байдън ще бъдат отново двамата кандидати, които ще се състезават за президентския пост в САЩ. Двете поляризирани половини на американското общество с надъханите радикални ядра на практика ще определят избора на Америка за следващия президент, което е рисковано за самата Америка и за света като цяло".

Това е мнението на политолога доц. Огнян Минчев.

Пред БНР той подчерта, че поляризацията в американското общество нараства и това продължава повече от десетилетие и половина. Във всяка една демократична система, в която обществото се поляризира в двата края на спектъра, това в определена степен блокира каналите за издигане на лидери в политическото състезание на демократичния процес, обясни той. И добави:

"Вместо голяма част от гражданите да бъдат заинтересовани и да има припокриване в интересите и целите на различните политически сили и личности, които се състезават, поляризацията предоставя политическия избор в ръцете на надъханите, крайните, радикалните партийни ядра. Такава е ситуацията и днес в САЩ. Тя най-добре си личи в огромната популярност, която Доналд Тръмп има в радикалната периферия на Демократическата партия, която в момента е мнозинство в партията".

Според него "умереният Байдън" се явява негласно едно препятствие пред ескалирането на политическия избор в лявата периферия на Демократическата партия. По думите му Байдън има проблеми със своята кандидатура заради възрастта и здравословното си състояние.

В предаването "Събота 150" политологът подчерта, че връщането на Тръмп на власт обещава период на развитие на САЩ, в който не е известно по какъв начин Тръмп ще подходи към проблемите на страната и към световните проблеми. Никой не е сигурен в начина, по който Тръмп ще подходи към промяната и подходите, които ще избере, за да я осъществи, смята той.

"Това са шансовете на Байдън - хората, които са в умерения спектър и които в момента са разочаровани и отдръпнали се от политиката, все пак да решат да отидат да гласуват за по-малкото зло", обясни доц. Минчев.

Според него на този етап не се очертава фигура, която да се пребори с Тръмп при номинациите на републиканците.

Политологът отбеляза още, че ролята на Америка в света не е просто да бъде "световен полицай". Америка има важна роля в системата на международните отношения и ако тя престане да съществува, това ще означава катастрофа за американските икономически интереси и много голям вакуум в международните отношения, в който ще се настани хаоса, предупреди той.

"От една страна Америка не иска да плаща за сигурността на Европа, но от друга страна тя не може да си позволи да не контролира Европа, защото в Европа лежат основни предпоставки за американската национална сигурност. Войната в Украйна е много добър пример за това. Ако САЩ отсъства, Русия ще получи картбланш да прави в Европа неща, които ще бъдат в пряк разрез не само с интересите на европейците, но и с интересите на самата Америка. Именно в тази дилема ще се намира всеки американски президент", обясни политологът.

Според него е крайно време Европа да се вземе в ръце и да реши дали има общи проблеми на своята сигурност и да се опита да се споразумее с Америка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
Брей преди 3 месеца
И този е един аналлизатор...
79
3
 
2
 
! Отговори
Назарбев преди 3 месеца
[Според него е крайно време Европа да се вземе в ръце и да реши дали има общи проблеми на своята сигурност и да се опита да се споразумее с Америка.]-Кога ще пратим този дебелак в фронта на Мринка -барем руските богатири го пратят до другя бг наемник
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ си знаят работата, велика държава:))
77
1
 
2
 
! Отговори
До икономист преди 3 месеца
Явно че не си наясно с икономиката - съветвам те да не коментираш икономически въпроси. Тръмп наложи тарифи на вноса на китайски стоки които потребителите плащат защото това само увеличи цените на стоките. тръмп подписа срамното споразумение с талибаните за изтегляне при положение че Афганистан имаше редовно правителство. и отдавна нито сащ нито президента и не диктуват цените на петрола на световният пазар.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НЯМА ДА ИМА СИГУРНОСТ В ЕВРОПА
75
1
 
0
 
! Отговори
проблемаоги преди 3 месеца
До 74 Мамин пазарен спец а къде е България?Пусни кожляка и мисли,ако има с кАкво!
74
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Икономистселски, само "икономистите" в кварталните кафета говорят "с имена", да си придават важност пред сервитутката със средно по милост от техникум за обществено хранене. цифрите, които не цитираш щото явно чукча е писател а не читател говорят за точно обратното. тръмп направи в сащ това което направи алиенде в чили.
73
4
 
5
 
! Отговори
До 69 преди 3 месеца
Че какъв пазар е руския? 75% крайно бедни, 10% горе-долу добре, 10% средна класа и 5% на европейско ниво. Какво ще им продаваш?
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не било трудно да се каже истината. Ние, и без това, знаехме, че Европа е подконтролна на САЩ.
71
1
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 3 месеца
Харесвам политиката на Тръмп да рейдне света икономически. Само за 4 години беше натикал Китай в ъгъла и се наложи Си да подпише срамното споразумение за да се премахнат митата. Овладя петрола и срина цената до $30 долара за барел. Излезе от всякакви зелени, шарени и други сделки. Следващата по сила страна след Китай беше Индия. Прокара американска икономическа линия на производство за 12 месеца.
70
1
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 3 месеца
До Анонименпепи, половин хасковска област още не могат да си приберат вересиите от преди войната, ти говориш за необятен пазар. необятна е само алчността на кацапа
69
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
хм, требва ли целия тоо памфлет да се разбира като "ам рублите свършиха, а от другото посолство си не вдигат телефона"? че тия дето преподаваха научен комунизъм после застраховаха и лепяха лепенки по витрините
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 67. А германците дали мислят като теб? Добре, няма да внасят от Русия, защото всичко имат. А къде ще изнасят? Само лyd би се отказал сам от пазар като руския.
67
0
 
0
 
! Отговори
Aляско Лендлийзов преди 3 месеца
некой тука май питаше за мене?
66
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До63 . И какво ще сътрудничи Германия с Русия. В Русия има само гориво ,а Германия е Европа има всичко включително и гориво. Това е много много старо време Русия да търгува с Германия . То СССР търгуваше само с внос за ГДР от български земеделски продукти . Като балкански кашкавал,яйца, вино , компоти и др
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сата НАТО. Приятел, като даваш епитети на Русия, може би ще ни светнеш кога, какво и от кого е просила? Много е лесно да повтаряш нещо като nanaraл.
64
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Мухаха... "Демократичният процес" е дъвка за про'с'таци!
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами да! И Америка и Европа практически са фалирали. Само инерцията още ги държи съвсем леко над повърхността.
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха сега де! Суверенна ли е Европа или е американска марионетка? Ако беше суверенна, например, Германия бас ловя, че нямаше да се откаже от сътрудничеството с Русия.
61
2
 
3
 
! Отговори
Джо Байдън преди 3 месеца
Америка те ги е длъжна Дъртак упи кан