Може ли Байдън да победи Тръмп, залагайки на абстрактни лозунги?

Досега той не е успял да убеди избирателите, че икономиката на водещата световна сила се подобрява
10 яну 2024 21:48, Елка Василева
56
Може ли Байдън да победи Тръмп, залагайки на абстрактни лозунги?
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън, който води кампания за преизбиране преди всичко срещу предшественика си Доналд Тръмп, който е негов най-вероятен съперник на изборите през ноември, досега не е успял да убеди избирателите, че икономиката на водещата световна сила се подобрява. Така че може ли президентът да победи съперника си, като заложи на лозунги като защитата на американската демокрация?

Въпреки по-добрите от очакваното данни за заетостта, най-ниската инфлация от началото на 2021 г. и успешното излизане от пандемията от КОВИД-19, Джо Байдън има един от най-ниските рейтинги на популярност за президент на САЩ по-малко от година преди изборите: според социологическите проучвания той е с изравнен рейтинг с или дори леко изостава от Доналд Тръмп, посочва Франс прес.

В изявление американският президент призна, че цените са "все още твърде високи за твърде много американци" и най-вече, че много избиратели, включително в собствената му партия, го смятат за твърде стар, заради възрастта му от 81 години, за втори мандат, който ще продължи до 20 януари 2029 г.

Други слаби места за Джо Байдън са миграцията на мексиканската граница, подкрепата за войната на Израел срещу “Хамас“ в Газа, която разделя партията му, Конгресът, който блокира искането му за допълнителни средства за Украйна, и загубата на подкрепата на част от младите избиратели, афроамериканците, латиноамериканците – все обществени групи, които го бяха извели до победа през ноември 2020 година.

И тъй като президентът избягва да отваря дума за многобройните правни проблеми на своя предшественик - четири обвинения в престъпления и риск от затвор - той се лишава от оръжие срещу милиардера републиканец.

Дотолкова, че "ако изборите се проведат утре, президентът Байдън ще ги загуби", казва пред АФП Уилям Галстън, експерт от изследователския център института “Брукингс“ (Brookings Institution).

Още повече, че според същия анализатор президентският лагер "не се старае достатъчно", за да наблегне на добрите икономически постижения на САЩ, макар средната и работническата класа в мегаполисите да продължават да страдат от инфлацията в цените на храните, жилищата и енергията.

Байдън обаче предприе фронтална атака срещу Доналд Тръмп, критикувайки опитите му да преобърне резултатите от изборите през 2020 г., като определи тазгодишния вероятен своеобразен реванш за Белия дом като битка за спасяване на американската демокрация и нейните институции, посочи в. "Файненшъл таймс".

В речта си в петък във Вали Фордж, щата Пенсилвания, близо до историческо място, свързано с американската Война за независимост от края на XVIII в., произнесена за отбелязване на третата годишнина от щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година, стопанинът на Белия дом сравни "езика" на Доналд Тръмп с този на "нацистка Германия", обвинявайки го, че е "готов да пожертва нашата демокрация, за да получи властта" през ноември.

"Той казва, че кръвта на американците е била замърсена, като използва точно същия език, който е бил в употреба в нацистка Германия", заяви Байдън. "Това е езикът на нацистка Германия", изтъкна държавният глава. "Как се осмелява? За кого, за бога, се мисли?", попита риторично Байдън.

Осъждайки действията на милиардера републиканец по време на историческия щурм от неговите привърженици на Капитолия на 6 януари 2021 г., Байдън предупреди за "крайната" заплаха за американските демократични институции, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом на 20 януари 2025 година.

Президентът дори стигна дотам, че заяви, че преди три години "почти бяхме загубили Америка" - водещата световна сила, където, по думите му, "демокрацията е свещена кауза" от около 250 години.

Пенсилвания, където Байдън е роден и е живял през ранното си детство, също е ключов колебаещ се щат, който Тръмп спечели през 2016 г., но Байдън си върна през 2020 г. - и който той отчаяно иска да задържи през ноември.

Експертът на института “Брукингс“ Уилям Галстън съветва, че за да се измъкне от този хлъзгав коловоз на абстрактни лозунги Байдън ще трябва да проведе "силна кампания", като пътува до ключови щати и участва в телевизионни дебати, за да докаже на избирателите, че не е "нито твърде стар, нито сенилен".

"Предизборният екип на президента Байдън ще се надява международното положение и икономиката да се стабилизират", в противен случай той рискува да води "тежка битка на изборите", предупреждава анализаторът.

Предизборният екип на Тръмп реагира остро на речта на американския президент, като заяви, че именно "измамникът Джо Байдън" и "радикалната левица" атакуват демокрацията и "въоръжават" правителството срещу политическите си опоненти, отбелязва "Файненшъл таймс".

(Алексей Маргоевски, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едва ли. Този път няма протести на BLM, локдаун т.е. номера с писмата по пощата, а и едва ли ще гласуват за видимо неадекватен човек.
39
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Байдън трябва да победи - та съвсем да се затрие Америка (САЩ). Маските и на Израел, и на Украйна също трябва да паднат - да ги видят всички хора какви жестоки нацисти са...
38
1
 
1
 
! Отговори
Какво следва преди 3 месеца
Остава открит въпросът къде е било куфарчето с кодовете за стратегическите ракети на САЩ докато секретарят по отбраната Лойд Остин е бил в болницата а Байдън е празнувал Коледа и Нова година. За света ще е по-добре ако дядо Байдън вече отиде да си гледа пенсията.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Байдън Губи тези избори! Хората Не желаят войни!
36
1
 
3
 
! Отговори
Тихомир преди 3 месеца
Хмм Байгън, скоро не са го пускали по ТВ-то как пада от самолет, от стълба, как се препъва преди да достигне подиума или как го подминава, или как се обърква в алеите на Белия дом. Явно добри хапове са му предписали, или просто не пускат правилните клипове.
35
1
 
2
 
! Отговори
Слабо,мнооо слабо преди 3 месеца
Друго си е Кукунела Снайпера ХристовЪ да изплиска легенЯ с възхвала и преклонение към вожда си Бай Дрън Абстрактни с пълен памперс,съвсем друго е Електронния Калкулатор да се опитва да достигне висините на словото и дълбочината на изказа на твореца гений НелченценценцетУ!Аматьорска статия,просто копи пейст оттук оттам... :)
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Влезе ли демократ в Белия дом започват войните. Цялата кампания на Байдън беше колко е лош Тръмп, а той просто не започна нови войни.
33
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Американският актьор Робърт де Ниро заля с критики републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп.Доналд Тръмп е жалък, той е куче, с'виня, мошеник, скапан актьор, противен тип, който не знае за какво говори, който не проучва темите, по които говори, на когото не му пука за нищо, който не плаща данъците си, това каза актьорът по адрес на Тръмп в програма на телевизия "Фокс нюз".ха-ха
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
че тойне знае къде се намира
31
9
 
16
 
! Отговори
Бай Х преди 3 месеца
Няма нормален човек който би гласувал за Байдън!
30
4
 
8
 
! Отговори
Може, може преди 3 месеца
Може, може с измама всичко може!
29
1
 
3
 
! Отговори
Batman oт преди 3 месеца
Gotham City ли е това! Пускайте го преди обяд, защото вечер сънувам лоши сънища!
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що да не може? И в САЩ, като у нас е пълно с неграмотни промити про'с'таци.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нима очаквате очаквате абстрактна мисъл от човек, на когото му подават пищови кога да става, кога да сяда, и с кого да се ръкува на официални събития?
26
1
 
1
 
! Отговори
Баба чичолина преди 3 месеца
Ще победи набора,стига да не забрави лозунгите!
25
2
 
13
 
! Отговори
Dabe преди 3 месеца
Нещо не споменаваме за лаптопа на синчето наркоман където има запис с думите " парите са за големият началник" или това не е част от изравнения рейтинг с Тръмп? Които впрочем води с 53% срещу 38% почти "равни" както сте написали .Абе капка чест ли няма в главите/сърцата ви бе *** ?Всички виждаме че е това свърши утре как ще пишете и кой ще ви вярва ,***.
24
2
 
13
 
! Отговори
Руси преди 3 месеца
Време е света да се мобилизира ,защото ако продължи тая глупост отиваме на затриване. Такива льольовци да приключват щото има още 3 дена живот ,а си мисли че е световен лидер. Време е нещата да си дойдат по местата.
23
3
 
5
 
! Отговори
Вивек - Президент преди 3 месеца
обеща да извади САЩ от НАТО и от останалите там зелени и ваксинационни идиотщини
22
2
 
14
 
! Отговори
стига бе преди 3 месеца
И в какви дебати да участва Байдън? Той не може да каже едно изречение, ако не му е написано предварително. Как ще дебатира по дадена тема, освен ако някой не му подсказва отстрани.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама недеите така ,що искате да ми отнемете шоуто с мига в които дементния старец се напикава на трибуната на сената.-Ти нямаш сърце,,,ти не знаеш що е болкати нямаш душа