В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата

Байдън обеща да затвори границата, ако Сенатът се споразумее
Обновена: 28 яну 2024 15:58 | 28 яну 2024 15:55, Александър Попов
195
В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Месеци преди президентския вот през ноември в САЩ Джо Байдън обеща да затвори границата с Мексико, ако Сенатът се споразумее за затягане на мерките.

Двете партии готвят проектозакон, който би дал право на държавния глава да затвори границата в случай на голям наплив на мигранти. Текстът е критикуван както отляво, така и отдясно. Байдън обаче заяви, че ако сенаторите го приемат, ще го ратифицира и приложи незабавно.

Втвърдяването на реториката му сега е в противовес на позициите му преди и опит да спре критиките, отправени от съперника му Доналд Тръмп.

Казусът с щата Тексас вдигна напрежението в страната през последните дни.

Върховният съд на САЩ забрани на Тексас да блокира нелегалните мигранти с бодлива тел, Тексас отказа и заяви, че случващото се е нашествие в САЩ, а президента се проваля в една от основните си задачи - да предпазва щатите от нахлуване на вражески сили.

Републиканците твърдят, че в момента мексиканските картели контролират границата и внасят който решат, включително срещу заплащане. Тексас има хитро решение на проблема - когато влезнат мигранти, които евентуално искат да отидат в Ню Йорк (кметовете демократи на Ню Йорк и Чикаго обявиха своите градове за т.нар. “Градове убежища”), те просто биват качени на автобус и закарани до града. И докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да почнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти, Тексас просто реши да намали натиска като мобилизира националната гвардия и положи бодлива тел по границата.

Междувременно Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул, съобщи CNN.

Епицентърът на враждата между тексаските и федералните власти е градчето Ийгъл Пас - там тече спора за юрисдикцията над тази част от границата между САЩ и Мексико.

На 26 януари, петък, изтече вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части на района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: САЩТексасмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И от къде ще взимат щатите ниско пратена работна ръка? Такава икономика се поддържа с мигранти, а хамериканците не ще го работят това. Зелените карти са смешна работа
13
9
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 месеца
Актуален въпрос - Чий е Тексас ?
12
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тръм ще спечели изборите освен ако не ги фалшифицират отново
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На 26 януари, петък, изтече вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, но Тексас не се съгласи да отвори Шелби Парк за федералните гранични патрули. В отговор на принуждението, Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул.
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственото правилно решение е бодлива тел 5 метра и ток по нея.
9
13
 
57
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 3 месеца
Време е за Тексаска народна република.Референдум и да се отделя от САЩ.И без това тексасците отдавна го искат.В Аляска местните индианци искат отделяне от САЩ и да се върнат обратно в Руската федерация към която принадлежаха преди 150 години.А ако се вдигнат и клошарите в САЩ които са милиони незнам разпада им е неминуем.
8
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този в ЕС кипи заради мигранти но фондерлаен упорито се крие и мълчи ,и нашите телевизии мълчат ,явно са получили устна заповед
7
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Губернаторът на Тексас отказа да изпълнява противоречащите на Конституцията на щата разпореждания на Върховния пиндостански съд, а на границата между ФАЩ и Мексико се вее знамето на "Вагнер".
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това споделяне е вид източване на бюджета-идва братовчед ми пиша го нелегален и сгъвам едни пари защото е у дома
5
2
 
1
 
! Отговори
ЧУК И ГЕК преди 3 месеца
ЧУУУК.... И ГЕЕЕК....
4
2
 
53
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Ще хукнат още по-масово преди съвсем да им затворят пътя. А това със споделяне на жилища е виц на деня. Може да принудят да речем звезди в киното или пък политиците, те не живеят в апартаментчета, имат бая място за гости.
3
3
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да почнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти," .............по върховете са се добрали най-големите сдуханяци от човешкия вид. Тея са напълно побъркани, абсолютно са скъсали с реалността!!!
2
9
 
28
 
! Отговори
PUT IN преди 3 месеца
АЗ СЪМ ВИНОВАТ... АРЕСТУЙТЕ МЕНЯ... ХА ХА ХХААА....
1
3
 
65
 
! Отговори
Британски учЕн преди 3 месеца
Mексиканците бързат да емигрират преди да дойде Тръмп на власт и да завърши стената.