САЩ ще отговорят на убийството на американски военни в Йордания

Иран отрече да е замесен в нападението с дронове
29 яну 2024 10:44, Елка Василева
44
САЩ ще отговорят на убийството на американски военни в Йордания
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън каза, че САЩ "ще отговорят" на атаката с дронове, при която бяха убити трима и ранени още десетки американски военнослужещи в Йордания близо до границата със Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Байдън обвини подкрепяни от Иран групировки за първите човешки жертви на американските въоръжени сили след месеци на подобни атаки срещу американски военни в Близкия изток на фона на войната между Израел и "Хамас" в Газа.

Американският президент, който беше на посещение в щата Южна Каролина, помоли за минута мълчание в памет на загиналите по време на проява в местна баптистка църква.

"Имахме тежък ден миналата нощ в Близкия изток. Изгубихме три смели души при атака срещу една от нашите бази", каза той. След минутата мълчание Байдън добави: "И ще отговорим".

На фона на нарастващ риск от регионална ескалация американски служители се опитват да установят конкретната групировка, отговорна за нападението, но засега се знае само, че става дума за някоя от подкрепяните от Иран групировки, посочва АП.

"Без съмнение ще потърсим сметка на всички отговорни в момент и по начин, който ние изберем", каза снощи Байдън.

"Ще предприемем всички необходими действия, за да защитим САЩ, нашите войски и нашите интереси", каза на свой ред американският министър на отбраната Лойд Остин.

Междувременно иранското постоянно представителство към ООН посочи в изявление, че Техеран по никакъв начин не е замесен в атаката с дронове, при която бяха убити трима американски военнослужещи в Североизточна Йордания, близо до границата със Сирия, предаде иранската официална телеграфна агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

В изявление, разпространено от агенция, се казва: "Иран няма връзка и няма нищо общо с нападението срещу американската база."

В изявлението се добавя: "Има конфликт между американските сили и съпротивителни групи в региона, които отвръщат на удара с ответни атаки." (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
Разбира се - друго не може да се очаква от САЩ и не мисля, че някой е очаквал нещо друго от тях..Тяхната политика на насилие, отмъщения, всяване на страх не е никак от вчера - остатък от додемократичните им периоди, значи..Вместо да лекуват болестта, те се нахвърлят на симптомите и да се чудим ли тогава, че децата им се избиват за отмъщения, че насилието във филмите им е на пиедистал,че хората тръгват след безнадеждния Тръмп само за да са по-далеч от днешните им политици?! - Демокрация или Не
40
0
 
1
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 2 месеца
Кравари сме. Пасем копейки.
39
1
 
5
 
! Отговори
бай Пешо преди 2 месеца
да де, ама да не се окаже, че дроновете са изстреляни от Израел, а?
38
3
 
8
 
! Отговори
Импичмънт преди 2 месеца
Байдън не е демократичен ! Той е ЛГБТ тиранин ! Носи цялата вина ! Импичмънт и въжето го чака ! Прахосва националния бюджет за зловредни войни ! ЛГБТ диктатор ! Импичмънт !
37
2
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
СМЪРТ ЗА ВАС САТАНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТЪ.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във всяка война участващите страни си планират броя жертви, това военните го знаят и си траят. Но идат избори и Байдън трябва да издуе мускули в мощното си младо тяло.
35
3
 
10
 
! Отговори
аха преди 2 месеца
От много палене на огньове тук и там, САЩ накрая ще подпалят собствената си черга. Съвсем близо са. А както се оказва, отвикнали са и да воюват. Разни хути, сирийци и други подобни ги правят за смях.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Краварите са били убити в нелегална американска база в окупираната част на Сирия. Убитите и ранените са били закарани до американската база в Йордания! Това което пишете ***.бг е пълна лъжа
33
3
 
13
 
! Отговори
Имп Маврикий преди 2 месеца
Русия даде стотици хиляди жертви за две години и не се отказват. Американците при първите хиляда и ще почнат огромни протести. Америка не може да воюва. Дай им само с ракетки. Но така нищо не става.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да вземат да ги пратят на южната граница вместо да стоят по бази из целия свят. 6 милиона души са пресекли само за последните 3 години
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тексас пречат на плановете на Байдън, вкарва в САЩ 5 милиона емигранти предимно наркорапространители.Печели изборите, след това ги праща по света тези емигранти те вече са обучени да се бият, да защитават неговите интереси по света . така САЩ ще си върне Империалнито величие.
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сащ не могат да се справят с шепа терористи ,но имат мерак за Русия да победят )
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те търсили нефт, кякой случайно ги убил
28
3
 
12
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 2 месеца
СМЪРТ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОИСКИ ИЗВЪН САЩ.
27
3
 
11
 
! Отговори
Айде хаирлия да е! преди 2 месеца
Тая година трима, догодина-3 хиляди и така до милионите.
26
3
 
28
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
какво правят на 20 000 км от територията кои ги е канил каква е тази ам базакрадат петрола от суверенни страни където се появят идва смърт-та
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Сирия, не в Йордания, вземете си оправете заглавието. Йордания отрича да се е случило на нейна територия, американците незаконно са си направили база в Сирия, ударена е базата им която е близо до границата с Йордания и до Ирак.
24
5
 
28
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
САЩ дасе изтеглят от окупираните земи по света и няма да умират.
23
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво правят американски военни в Йордания? Това нали е суверенна държава?
22
4
 
13
 
! Отговори
Трима? преди 2 месеца
Слабичко. Но сигурно това е само началото. От дронове трудно ще се спасят. А служещите в армията на САЩ са професионални войници, служат за да получават заплати, не за да ги убиват. Подобни случаи ще накарат кандидатите за армията на САЩ да се замислят.