НАТО се възмути на Тръмп: Подкопава сигурността

Бившият президент окуражава Русия да нападне страните членки
11 фев 2024 23:00, Нели Христова
76
НАТО се възмути на Тръмп: Подкопава сигурността
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в неделя предупреди срещу реторика, която "подкопава сигурността", след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще насърчи Русия да атакува членовете на НАТО, които не са се издължили напълно. „Всяко предположение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава цялата ни сигурност, включително тази на САЩ“, каза Столтенберг в изявление. Тръмп заплаши в събота, че ако бъде преизбран за американски президент, няма да защитава членовете на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения, и дори отиде по-далеч, казвайки, че би "насърчил" Русия да ги атакува, ако не са й се издължили.

Бившият президент на САЩ редовно критикува съюзниците на Северноатлантическия пакт за недостатъчно финансиране на Алианса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по-рано в неделя също осъди коментарите му като "безразсъдни". „Трансатлантическият алианс е в основата на сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците в продължение на 75 години“, каза Мишел в мрежата X. „Безразсъдните изявления за сигурността на #NATO и солидарността (член 5) служат само на интересите на Путин“ и „те не носят повече сигурност или мир на света“, добави той. „Напротив, те отново подчертават необходимостта #ЕС спешно да доразвие своята стратегическа автономия и да инвестира в своята отбрана“, продължи той.

Член 5 гласи, че ако страна от НАТО стане жертва на въоръжено нападение, всеки член на Алианса трябва да разглежда акта като нападение срещу цялата групировка и да предприеме мерки за оказване на помощ на страната, която е под заплаха.

Тръмп направи изявлението си за НАТО, след като оказа натиск върху републиканците в Конгреса да блокират законопроект за предоставяне на нова помощ на Украйна. Белият дом реагира остро на изказванията на Тръмп. „Насърчаването на нашествия срещу нашите най-близки съюзници от кървави режими е ужасяващо и необосновано“, каза говорителят на Белия дом Андрю Бейтс в събота вечер.

Столтенберг в неделя отбеляза също, че това "подлага американските и европейските войници на повишен риск". "Очаквам, че независимо кой ще спечели президентските избори, САЩ ще останат силен и отдаден съюзник в НАТО", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Доналд преди 2 месеца
С едно изречение от забележете, кандидат-президент, показа кой кого управлява и всичките марионетки напълниха гащурите. Какво повече да се анализира?
61
0
 
0
 
! Отговори
мислител преди 2 месеца
Никога не забравяйте, че именно НАТО бутна една много по-голяма и мощна структура, СИВ, в която бяхме и ние. Сега Русия много се перчи, но тя е почти наполовина от СИВ в икономиката си. Просто европейците са по-умерени в изказванията си, затова изглеждат понякога слаби, но считам, че и американците се боят от идеята, дори само Германия да се сдуши с Русия, което би било пагубно за света...
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мачкай Дони, бай дрън е разклатен. Нато ли ,на ти Нато
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Г-н Столтенберг, НАТО, както ви е известно, е ОТБРАНИТЕЛНА военна организация. Украйна не е член на НАТО, т.е. вие доброволно давате тази помощ на държава, която е поискала помощ от вас. Да ви е плащала вноски за защита - не; да ви плаща помощта от скъпо въоръжение - танкове, БТР,БРДМ-и - не, мини, снаряди, РС, Пейтриът много скъпи ракети - не! И накрая Конгресът, не Тръмп, ви тегли шута и ви остави вие да си плащате войната. Т.е.САЩ ви казва: Пичове, спирайте войната, наиграхте се! Ваша воля.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПУТИН СЕ Е РАЗБРАЛ С ДОНИ ДА МУ ПОДАРИ ВСИЧКИ ПУДЕЛИ/ЛИТВА ЛАТВИЯ ЕСТОНИЯ БЪЛГАРИЯ МАКЕДОНИЯ АЛБАНИЯ /ДА СЕ ПРЕВЪЗПИТАТ И ОТНОВО ДА СТАНАТ РУСКИ РОБИ
57
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
- Юдео-ционистите да не гръмнат показно Доналд Тръмп, както направиха преди близо 61 години с президента Джон Ф. Кенеди?
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Давай Дони идвай по бързо ,че бай дрън не се чувства добре и залита. Почна и да забравя, сега е момента да поемеш поста.
55
8
 
2
 
! Отговори
Dodo преди 2 месеца
Колко неадекватни коментари на заблудени фенове на източните страни.
54
2
 
11
 
! Отговори
Нервноатлантик преди 2 месеца
Когато влезнахме в НАТО, сълзите ми текоха от щастие! Обичам Америка и Западния модел, а Кокорчо и Кирчо са моите идоли. Но сега видях как посрещнаха Путин в Риад и усетих топлина отзад. Проверих. Оказа се че леко съм понапълнил гащите. Но няма страшно, сърцето ми е пълно с евроатлантизъм и любов към Запада!
53
2
 
15
 
! Отговори
А у нас преди 2 месеца
ППДБ накрая си стиснаха ръцете с омразните им ГЕРБ и направиха правителство на ротационен принцип и управляват заедно с тях и с ДПС!!! И тези най-морални индивиди сега сменят конституцията за да ограничат президентските правомощия и да си осигурят политическото дълголетие. И докато го правят режат паметници, създават напрежение в обществото, за да не се усетят хората къде всъщност трябва да гледат.
52
3
 
12
 
! Отговори
Бабичката се възмути преди 2 месеца
Изгърмялата бабичка Урсула фон дер лойня помните ли като каза че Русия няма чипове за ракетите Сармат, и затова крадат западни перални и бойлери то руските украйнини за да си правят ракетите - хахахахаха помните ли тези изказвания на тази ненормална бабичка ?!?
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако видите тази жена(В.Нюланд)във вашата страна, гражданската война е на път да избухне". Примери за изминалата година са посещенията й в Судан, Еквадор, Нигер и Пакистан, завършили с началото на размирици. Между другото, Нюланд беше в Турция миналата седмица... Видите ли я в нашата страна, това означава начало на размирици най-малко(за вас иде реч русофобиииии).
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кефи ме как третополовите изчадия се нассирратт само от мисълта за Тръмп. Много добре знаят че единствения им шанс да спрат Тръмп е с измами и фалшиви обвинения. Хората сме с Тръмп, против глобалистката измммммет.
49
1
 
11
 
! Отговори
Никос преди 2 месеца
По - точно кой от НАТО се е възмутил, че не се сещам????А и тея в НАТО са едни кротки хуманисти особено ФАЩ.
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като какъв се изживява Йенс Столтенберг??? Разбирам Тръмп, ако стане президент той може да води каквато иска политика. Но Столтенберг може само да изпълнява заповедите на САЩ и до там. Е той (Столтенберг) говори защото Байден му е наредил...
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изплашеният Доналд Туск и разгневеният норвежец Столтенберг ронят едри сълзи: Mr Trump ни заряза! Сега какво ще правим без пари и без победа! Така е, господа военолюбци! На всяко прасе му идва Коледата!
46
2
 
12
 
! Отговори
Тагарефф е бетон преди 2 месеца
Бай Дрън каза: Имам голямо доверие в Магарефф защото той докато е протестирал изтропвайки се миналата година пред паметника на Съветската армия по време на хей парада, е бил насилствено обладан 10тина пъти от лгбт активисти. Така той на дело се е доказал като атлантик и въплътил нашите евроатлант ценности !!! Не е пожалел и задните си части в името на нашите ценности !!!
45
2
 
4
 
! Отговори
Вставай Донбас преди 2 месеца
Снощи пих водка Вставай Донбас със малък сребарен танк вътре в нея. Махмурлук нет!!
44
3
 
5
 
! Отговори
Рояци дронове преди 2 месеца
Мощна атака срещу пристанища близо до румънската граница:рояци дронове атакуват Рени и Измаил.Рояци атакуващи дронове поразяват цели в района на Рени и Измаил в Одеска област от няколко часа.Все повече атакуващи дронове продължават да идват от морето. "пишат,че има и силна ЕКСПЛОЗИЯ в Орловка + нови цели идват от морето,траекторията е същата...Исмаил/Рени оставаме в убежищата!" - трансфер на местни ресурси."Измаил,групи БПЛА(3-5бр)все още се насочват към вас,останалите(също около 3-5бр)летят към Рени/Орловка.""Измаил е под удари.Все още летят(5 км,20 км и 40 км).Има и прилитане в Болград."
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въздушно-космическите сили на Русия нанасят въздушни удари по Сумска област за втори път за една седмица, днес около 7 управляеми бомби бяха изстреляни по цели в Николаевка, Юнаковка и Хотинка, сред унищожените обекти са складове и предприятие. По-рано ВКС на Русия практически не нанасяха удари по този граничещ с Русия район от страх да не попаднат под атака на системата за противовъздушна отбрана Patriot. Може би нещо се е променило.ч