НАТО се възмути на Тръмп: Подкопава сигурността

Бившият президент окуражава Русия да нападне страните членки
11 фев 2024 23:00, Нели Христова
76
НАТО се възмути на Тръмп: Подкопава сигурността
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в неделя предупреди срещу реторика, която "подкопава сигурността", след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще насърчи Русия да атакува членовете на НАТО, които не са се издължили напълно. „Всяко предположение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава цялата ни сигурност, включително тази на САЩ“, каза Столтенберг в изявление. Тръмп заплаши в събота, че ако бъде преизбран за американски президент, няма да защитава членовете на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения, и дори отиде по-далеч, казвайки, че би "насърчил" Русия да ги атакува, ако не са й се издължили.

Бившият президент на САЩ редовно критикува съюзниците на Северноатлантическия пакт за недостатъчно финансиране на Алианса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по-рано в неделя също осъди коментарите му като "безразсъдни". „Трансатлантическият алианс е в основата на сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците в продължение на 75 години“, каза Мишел в мрежата X. „Безразсъдните изявления за сигурността на #NATO и солидарността (член 5) служат само на интересите на Путин“ и „те не носят повече сигурност или мир на света“, добави той. „Напротив, те отново подчертават необходимостта #ЕС спешно да доразвие своята стратегическа автономия и да инвестира в своята отбрана“, продължи той.

Член 5 гласи, че ако страна от НАТО стане жертва на въоръжено нападение, всеки член на Алианса трябва да разглежда акта като нападение срещу цялата групировка и да предприеме мерки за оказване на помощ на страната, която е под заплаха.

Тръмп направи изявлението си за НАТО, след като оказа натиск върху републиканците в Конгреса да блокират законопроект за предоставяне на нова помощ на Украйна. Белият дом реагира остро на изказванията на Тръмп. „Насърчаването на нашествия срещу нашите най-близки съюзници от кървави режими е ужасяващо и необосновано“, каза говорителят на Белия дом Андрю Бейтс в събота вечер.

Столтенберг в неделя отбеляза също, че това "подлага американските и европейските войници на повишен риск". "Очаквам, че независимо кой ще спечели президентските избори, САЩ ще останат силен и отдаден съюзник в НАТО", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рубероидът лойд остин, тартор на Петоъгълника, отново е в болницата. Този път проблеми с мехуря. В Чичо Томовата колиба ври тенджера с жито...
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами нато да изключи сащ от нато. Ама, а де, страх разпад, развал и трибунал.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По някаква необяснима причина евро шматките са си въобразили, че ще стоят на една маса с хищника и в същото време ще го лупат, а той ще се прави че не забелязва... Всички знаем кой ще бъде лупан накрая...
19
19
 
9
 
! Отговори
Вызраждане преди 3 месеца
Ние подкрепяме тавариш Трамп и се надяваме Россия да послуша съвета му и да нападне клета майка България. Дано!!!
18
2
 
17
 
! Отговори
Ню Йорк е гето преди 3 месеца
Всъщност, основното в речта на Тръмп беше прекалените и разточителни разходи на байдънската администрация и неконтролирания наплив на безполезни и неграмотни мигранти дето вече задушават американското общество. САЩ вместо да си харчи парите СИ да подобрява живота на народа си ги дава за войните на чужди нации. Вчера имаше един репортаж за Ню Йорк. Наплива на мигранти е ЕЖЕДНЕВЕН. По разпореждане на Байдън и партията му всеки мигрант получава всяка седмица пари брой и се настанява в дом.БЕЗПЛАТНО
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще им обръщат пак джобовете на щастливите кокошки от евро колхоза. Като им е страшно ще плащат до откат. Къде ще ходят... Толкова им е акъла. Лузъри.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еййй, едни хора изкараха милиони, дрънкайки пропаганда. Ама като има кой да им се връзва. Тръмп ще им спре кранчето, щото му е писнАло само щатите да се вътрят за кинти за отбрана. Или 2, а вече може би 3 % разходи за отбрана, или ВТО - Виж Там Оправяй се.
15
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
да пожелаем успех на тръмп и путин да настане наи после мир по света
14
1
 
9
 
! Отговори
Ямуксикли преди 3 месеца
Уставка веее...
13
2
 
1
 
! Отговори
Пак Сталин преди 3 месеца
Разбира се, това не е безумието на другаря Сталин, а тънка игра. Сигурен съм, че и Сталин, и *** са разбирали прекрасно, че няма да дават заеми. И капиталистите няма да се съгласят на толкова малко плащане за ленд-лиз. Това означава, че сега няма да се налага да плащате абсолютно нищо.Но посланикът в САЩ Новиков не разбра това. За което беше уволнен позорно от посланически пост по-малко от шест месеца по-късно. Не заради скрития антисталинизъм, той щеше да напише миризливите си мемоари много по-късно. За професионална некомпетентност.
12
5
 
1
 
! Отговори
Пак Сталин преди 3 месеца
Логиката е много проста. През 1946 г. Съединените щати подписаха акт за окончателните плащания по Lend-Lease с Великобритания. И те простиха почти всичко. *** взе същия процент от дълга от доставките, които американците установиха за британците. И го умножих по нашите обеми.Излязоха същите сто и седемдесет милиона долара, доста справедливи дори от международна гледна точка. Те бяха предложени на американците с някаква скрита подигравка. С въпрос, какво ще кажете за плана Маршал за СССР?
11
12
 
1
 
! Отговори
Сталин иамериканците преди 3 месеца
В мемоарите си той ще напише, че Сталин е бил стар, уморен човек, със слаба памет и напълно невеж в дипломатическите въпроси. Затова вместо да се съгласи с разумните искания на американците, той започна да говори за някакви си сто и седемдесет милиона долара, вместо почти три милиарда.И тогава той попита Маршал кога Америка ще предостави на СССР отдавна обещания заем за възстановяване на националната икономика. Шест милиарда долара ?
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия всичките "западни лидери" май нямат връзка с кораба-майка а ?
9
9
 
26
 
! Отговори
Евроатлантици преди 3 месеца
скоро ще ви се стесни около вратът в България
8
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тръм е хитър бизнесмен. Ще изнудва изпростяялите извропейци за пари срещу несъществуваща заплаха.
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чудесно за Европа ,вместо на плаща на ФАЩ , да дава тези средства за собствената си отбрана и интерес! Русия напада Европа само в главите на американците. Ако някой от НАТО трябва да се притеснява, че Русия ще го нападне , то това е ФАЩ. Ако излезе ЕС от НАТО , то Америка остава да разчита само на Израел, сойто ще е фира за 0 време ако НАТО не съществува..,Америка ще бъде нападната ,не само от Русия , а от Китай и всички страни в Близкия изток + Турция, поне!!!
6
6
 
11
 
! Отговори
Защо лицемерничат преди 3 месеца
като елементарни махленки? Онова, което е казал Тръмп е имало за цел да внуши на страните членки на НАТО, че за да функционира, тази организация се нуждае от средства. Затова всеки трябва редовно да плаща вноските си. В противен случай не е сигурно дали организацията ще успее да реагира своевременно и ефективно в случай на нападение. Това е искал да каже и го е направил под формата на шега.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашите тагаренковци плащат всичко и не получават нищо. Така че няма кой да ни нападне.
4
14
 
26
 
! Отговори
слава Путину !!! преди 3 месеца
Няма по-голям НАТО-вец от Путин - Столтенберг ряпа да яде... - Путин обедини и консолидира организацията, увеличи членовете и с още две, а границата между Русия и НАТО се увеличи с 1 300 километра засега. Показа на целия свят каквo реално e ZФашизъм и мисля, че заслужава някакъв орден или медал за заслуги...
3
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важно е да се отбележи , че всички войни се започват от ФАЩ и като негови партньори , ЕС често е съставен да се включи в кампании ,където не искат и не са напълно в неговия интерес. Обикновено печелят само Американците и дивидентите са за тях - общо взето за това ЕС не дава такива пари като Америка, защото те си правят каквото искат за да печелят оръжейните им компании! Отдавна е време ЕС да се събуди и да си направи собствена армия!!! Стига сме били колонии на ФАЩ!