Тръмп обеща мащабна "операция по депортиране", каза скандални думи за Русия

Според Белия дом подобни думи са "ужасяващи и необмислени"
11 фев 2024 07:06, Александър Попов
251
Тръмп обеща мащабна "операция по депортиране", каза скандални думи за Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Тръмп, който се надява на завръщане в Белия дом, приветства провала на законодателството, насочено срещу мигрантската криза на границата между САЩ и Мексико, и същевременно се закани, че ако бъде преизбран, ще проведе мащабна "операция по депортиране" още в първия ден от мандата си.

Смъртта на двупартийния законопроект в Сената на САЩ тази седмица подчертава желязната хватка на бившия президент върху Републиканската партия. Нейните представители се съгласиха с желанието му да откаже Байдън от победа в областта на имиграцията.

"Нека не забравяме, че тази седмица имахме и друга огромна победа, която всеки консерватор трябва да отпразнува. Разгромихме катастрофалния законопроект за отворените граници на измамника Джо Байдън", заяви Тръмп на митинг в Южна Каролина, предаде АФП.

"Цялата група свърши чудесна работа в Конгреса. Ние го смазахме", добави той.

Под натиска на Тръмп, който иска да се възползва от предполагаемата слабост на Байдън по отношение на имиграцията, републиканските законодатели изглежда решиха, че ще предпочетат да спрат всякакви реформи по границите до изборите през ноември.

Тръмп, чиято първа президентска кампания включваше като централен план изграждането на "голяма, красива стена" на границата между САЩ и Мексико, днес заяви, че депортирането на мигрантите ще бъде една от първите му задачи.

"В първия ден ще прекратя всяка политика на отворени граници на администрацията на Байдън и ще започнем най-голямата операция по вътрешна депортация в американската история. Нямаме друг избор", подчерта бившият президент.

Законопроектът на Сената за границите включваше помощ за Украйна и Израел, но след като републиканците го отхвърлиха в сряда, спасителната програма за съюзниците на САЩ се оказа мъртва.

Сега горната камара на парламента разглежда пакет за външна помощ, който напълно отделя помощта от граничния въпрос.

Пакетът на стойност 95 млрд. долара, който ще бъде обсъден следващата седмица, включва финансиране на борбата на Израел срещу бойците на Хамас и на ключов стратегически съюзник - Тайван. Лъвският пай обаче ще помогне на прозападна Украйна да попълни изчерпаните си запаси от боеприпаси, оръжия и други жизненоважни нужди, тъй като навлиза в трета година на война.

Тръмп често изразява опасения относно помощта за Украйна и НАТО, като смята за несправедливост Съединените щати да се ангажират със защитата на други страни на 31-членния алианс.

Тръмп отиде и по-далеч за страните, които не си плащат сметките - би насърчил Русия да ги нападне

Днес той отиде още по-далеч, като заяви, че би "насърчил" Русия да нападне всяка страна членка, която не е изпълнила финансовите си задължения.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви снощи, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска" и че подобно поведение е "престъпно", предаде Асошиейтед прес.

"Президент на голяма страна се изправи и ме попита: "Добре, сър, ако ние не платим (повече пари за отбрана - бел. ред.) и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?" Аз му отговорих: "Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска", каза Тръмп пред евентуалните си избиратели.

Тръмп обяви това на предизборна среща в Конуей, в американския щат Южна Каролина. Той е един от двамата останали претенденти за президентската номинация на Републиканската партия за изборите тази година. Срещу него е единствено бившата постоянна представителка на САЩ при ООН Ники Хейли.

Реакцията на Белия дом

Според Белия дом подобни думи са "ужасяващи и необмислени".

"Да насърчаваш инвазии на територията на нашите най-близки съюзници от страна на пагубни режими е ужасяващо и необмислено - това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс относно думите на бившия президент. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
2
 
! Отговори
Всъщност... преди 2 месеца
Тръмп говори основно за огромните и неоправдани разходи на САЩ за които Байдън постоянно лобира и за неконтролираното навлизане на мигранти в страната . По официални данни ДВА МИЛИОНА И ПОЛОВИНА за миналата година и още толкова предишната , срещу 400 ХИЛЯДИ по времето на Тръмп.... Ама за да отклонят вниманието байдънчетата врещят за разни "руски влияния" и се опитват да отстранят Тръмп с разни изфабрикувани дела и калпава пропаганда. БАЙДЪН И СИНА МУ ХЪНТЪР СА ЗА ЗАТВОРА.... а не за Белия Дом.
193
0
 
0
 
! Отговори
До 205 преди 2 месеца
Значи на всички им стана ясно, що за абен съпруг си, щом имаш такава жена.
192
2
 
5
 
! Отговори
Вызраждане преди 2 месеца
Ние подкрепяме тавариш Трамп и се надяваме Россия да послуша съвета му и да нападне клета майка България. Дано!!!
191
1
 
6
 
! Отговори
eeeeee преди 2 месеца
И този ли е на Нурофен.
190
1
 
2
 
! Отговори
ира преди 2 месеца
аБЕ ТОЗИ И бОКО ДА НЕ СА БРАДЧЕТА ЧЕ ЕДИНСТВЕНО ГЛУПОСТИ БЪЛВАТ .ЧВВНО ЕДНА МАЙКА ГИ Е РАЖДАЛА И ВЪЗПИТАВАЛА ДА СА ***
189
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин го каза директно на Тъкър Карлсън - никой президент на САЩ не може да реши нищо преди са се консултира с "екипа си"! Буш му казал "Аз съм съгласен, но екипуът ми не е!". Така че и двамата дядковци са иделни за президент!
188
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя Тръмп е като моята жена - устата му няма връзка с главния!
187
0
 
2
 
! Отговори
КОЧО-2 преди 2 месеца
...Гледа им сеира и точи зъби...
186
1
 
14
 
! Отговори
КОЧО преди 2 месеца
И двамата са за пенсия-Тръмпович и Байданович.Пълен таш.к са.А оня тарикат Путинович им гледа сеира.И тези,първите двама, не могат да се усетят,че стават за смях.
185
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп казва ясно следните думи,които Туск и дъртата curve Фрау Урсула преиначават: Плащате пари да ви защитаваме, ОК, защитаваме ви, не давате пари, нека Путин ви гази! За нас, българите това означава: нека турските изтребители ви защитават! ББ защо даде вмирисания си *** на потурнака Пеевски?
184
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп разбира Русия и затова няма да има проблеми, когато той дойде на власт. Но сегашните русофоби само създават войни и ядат бой
183
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Каза скандални думи за Русия..." - Caшe, ама съвсем сте се изпонacpaли в редакцията, а? След Карлсон и Мъск, сега и бай Тръмп ви натика тесления сап у газo! Maй премийките от "Козяк" ще секнат.
182
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 90-те години,на такива прийоми им викахме ,,рекет".Но не се разбра коя членка на НАТО се ослушва толкова,че Дони ще ги прехвърли в ,,отстрешния лагер"? Да не е Албания?
181
4
 
9
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 2 месеца
Тръмп или Байдън..... Който и да спечели, американския народ ГУБИ. Защото едно единсствено нещо остава винаги непроменено в управлението на САЩ - Администрацията . А за тази администрация е много удобно шеф да им е някой дъртофелник, *** с блокирал мозък и алцхаймер като бонус дето докато каже нещо... и вече го е забравил. Защо изхвърлиха Десантис от Изборите ? ... Ами не е достатъчно дъърт и е все още с акъла си. Какво ще го правят ? Само излишно напрежение в държавната администрация.....
180
5
 
10
 
! Отговори
За българите нищо преди 2 месеца
196 Анонимен Демек казва, плащай си мира. Който не плати, бой. Нещо като мутра. . . , ново! Обмяна опит с България!
179
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демек казва, плащай си мира. Който не плати, бой. Нещо като мутра.
178
10
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Америка ще избира за президент между откровен рекетьор, който гледа на страните по света като американски касички и човек с напреднал стадий на деменция. Тази страна я чака упадък.
177
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лизaчите на сащисаните са нищо друго освен пaразити и сащ като се оттърси от тях, те пак ще се вкопчат като кърлежи и ще трябва сащ да си ги чисти, а не някой друг. Може и с азот, както се чу наскоро.
176
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еднорога пак е в потрес с дрисливите си *** "коментари", мисли че е хванал Сорос за шлифера и че може да дерибейства навсякъде, въпреки че е не мърдал никъде с центовете от фондацията, обаче се оказа че сега на глобалглиста света ще му стане тесен.
175
8
 
9
 
! Отговори
Сера на Тръмп преди 2 месеца
Въпроси