Борел възмутен: НАТО не може да зависи от хумора на Тръмп

Нека бъдем сериозни, призова той
Обновена: 12 фев 2024 13:24 | 12 фев 2024 12:48, Нели Христова
122
Борел възмутен: НАТО не може да зависи от хумора на Тръмп
Снимка: БГНЕС

"НАТО не може да бъде алианс a la carte", заяви в ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, след като бившият американски президент Доналд Тръмп омаловажи ангажимента на страната си към сигурността на Европа.

"Нека бъдем сериозни. НАТО не може да бъде военен съюз, който работи в зависимост от хумора на президента на САЩ", подчерта Борел.

Тръмп заяви, че би "насърчил" Русия да атакува членове на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения в исторически най-крайното му изказване срещу военния съюз, към който той отдавна се отнася скептично.

На политически митинг в Южна Каролина, разказвайки за неуточнена лидерска среща на НАТО, Тръмп описа разговор с колега държавен глава:

"Един от президентите на голяма държава стана и ме попита: "Е, господине, ако не платим и бъдем нападнати от Русия, ще ни защитите ли?". Аз отговорих: "Вие не сте платили, просрочили ли сте задълженията си? Не, не бих ви защитил. Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си искат. Трябва да си плащате сметките."

Президентът на САЩ Джо Байдън заклейми като "ужасяващи и опасни" коментарите на Тръмп, омаловажаващи ангажиментите на САЩ към НАТО. Байдън предупреди на 11 февруари, че бившият президент възнамерява да даде на руския лидер Владимир Путин "зелена светлина за още война и насилие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
11
 
! Отговори
Ееее преди 2 месеца
За да клатиш требва да платиш, какво не е ясно в стоково паричните отношения засегнати от президента Тръмп?
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен, к.82 Тези от ЕС се оказаха не анонимни, а нагли. Оставете го деди Борел, Господ отдавна си го търси. Една ракета Пейтриът струва около 5-6 млн.USD. Украинците изгърмят на ден по 30 ракети, т.е. месечно около 4,5-5,4 млрд.USD и искат всеки месец по толкова за ракетите. За снарядите за свръхточната гаубица 777 още 3-3,6 млрд. и т.н. И деди Борел иска тази помощ да бъде безплатна?! Та президент Байдън да не е мин. Тагаренко?
93
1
 
14
 
! Отговори
Pen преди 2 месеца
Хаха ама то НАТО щом зависи от на някой хумора ... значи НАТО е виц ! :)))
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дедо Памперс напълно е изкуфял щом му бяга , че НАТО всъщност е на САЩ , другото е дренаж , проформа . Иначе деда Памперс е изключителво военнолюбив , редовно зорежда памперса .
91
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки да се прибира в къщичката си, да не си пъха носа в чуждите държави и ще се оправят нещата!
90
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама вие от ЕК начело с престарелия Жозеп Б. сте много нахални: Въпросът ви към Тръмп е иезуитски: Биха ли ви защитили САЩ, ако Русия ви нападне? Отговорът на М-р Тръмп е ако вие си плащате за защита от САЩ, тя ще ви защитава, но ако не плащате, защитавайте се сами. Какво неясно има? Вие давате на Украйна 50 млрд.евро да се защитава, а от САЩ искате безплатна защита! Както се казва: Без пари и мама на татко не дава! САЩ безплатно ли да дава ракети Пейтриът и снаряди за гаубица 777 за млрд.USD?
89
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Майка Русия, Ти си провокатор, Русия няма полза да напада някоя държава от ЕС, освен ако не бъдат провокирани и принудени!
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евро колхозът е разколебан. Колхоз означава колективно стопанство...
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много искат да пляскат "рашките", но големия брат зад океана да свърши работата. Да, обаче той не иска.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До МинуващПърво, "колхозите" или тъй наречените ТКСЗ-та, т.е. окрупняване, са точно немско творение, не са руско и това е факт, провери ако желаеш, но това са фактите, а второ, ние не сме имали незадоволени, безработни, бедни, бездомни, наркомани и необразовани хора през соца, също е факт! Това, че западната Гьобелсова пропаганда е работила на пълни обороти, за да излъже колко "зле" и "тиранични" са държавите при соца, ние нямаме вина! Но когато направим сравнение, соца е беше по-добра система
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво ще направи на Тръмп и САЩ този евро льольо ? Освен да се възмущава, да ръкомаха и да нервничи, нищо друго не може да направи. САЩ няма да уйдисват на маниите на европейските чушки да унищожават Русия.
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕВРОКОПЕЛЕТА КОПАИТЕ ОКОПИ ЧЕ РУСКАТА АРМИЯ НАПРЕДВА КЪМ ПОЛША
83
0
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 2 месеца
Хахахах хахаха Хахахах Хахахах Хахахах
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много наивни и глуповати се оказаха европейците.
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Daddy Жозе, не се прави на интересен: ти си зам.председател на ЕК и като такъв много добре знаеш, че ЕС и всяка една държава от него трябва да плаща на НАТО, както и на войските на САЩ, а те са 50% от тези от НАТО за престоя им на техните военни бази на съответната държава. Плащаш - защитават те, не си плащаш или плащаш по-малко - няма защита! Това са правилата на частите на САЩ в Европа.Вие от ЕС можете да дадете на Украйна 50 млрд.евро за една година, а не искате да заплащате за базите на САЩ?
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонименславянин, Слав, славей, слава, слово, славен и още много думи с този корен на думата, мога да ви извадя! Така, че това "слуга" е напълно невярно!
79
4
 
7
 
! Отговори
Майка Русия преди 2 месеца
Когато загърмят Сарматите, в главите на евроатлантичетата в Брюксел ще зазвучи тихо и протяжно Одата на Радостта. Със затворени очи и с усмивка ще посрещнат те този сюблимен миг на спокойствие. Но секунда по-късно ще осъзнаят, че любимият им Европейски химн всъщност е тяхната лебедова песен, ще отворят очи и ще видят слънцата. ЯДРЕНИТЕ СЛЪНЦА!
78
1
 
9
 
! Отговори
Бреза преди 2 месеца
Нищо ние си имаме МагареФФ да ни пази. Ще го сложим на първа линия с татуирана емблема на Азов на челото ще му дадем каска и пушка и ще гледаме сеир. Разбира се ще му изпратим мощни евроатлантически подкрепления Соломон Пасито, Поплювналиев. Лорер евреина, Габриел после Мара общата и те така.
77
2
 
14
 
! Отговори
Урок по история преди 2 месеца
Наполеон влиза в Русия с армия от 700,000 души която надминава милион заедно с поддържащия персонал. Реално той впряга силите на цяла Европа срещу Русия. В армията му има много Поляци други народи. Излизат само 30,000 души. Хитлер, започва операция Барбароса с 3 милиона и 900 хиляди души армия срещу СССР. Русия губи близо 30 милиона души в следствие на ВСВ но все пак успява да отблъсне нацистите. Така че колкото трябва ще загубят, но Русия ще пребъде.
76
3
 
14
 
! Отговори
Майка Русия преди 2 месеца
Срещу Майка Русия се бият цялото НАТО плюс ФАЩ. 40 държави хвърлят ракета след ракета, тянк след танк! Но Майка Русия удържа, търпи. И мина година минаха две и парите се свършиха. Печатат още! Обаче няма производство, в Южна Корея дори снарядите се свършиха! А Майка Русия чака спокойно, достолепно! И малко по малко надига мечешката ***. Още малко и тази *** ще се стовари! А в НАТО ще се чуе писък! Нацистки писък!