Борел възмутен: НАТО не може да зависи от хумора на Тръмп

Нека бъдем сериозни, призова той
Обновена: 12 фев 2024 13:24 | 12 фев 2024 12:48, Нели Христова
122
Борел възмутен: НАТО не може да зависи от хумора на Тръмп
Снимка: БГНЕС

"НАТО не може да бъде алианс a la carte", заяви в ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, след като бившият американски президент Доналд Тръмп омаловажи ангажимента на страната си към сигурността на Европа.

"Нека бъдем сериозни. НАТО не може да бъде военен съюз, който работи в зависимост от хумора на президента на САЩ", подчерта Борел.

Тръмп заяви, че би "насърчил" Русия да атакува членове на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения в исторически най-крайното му изказване срещу военния съюз, към който той отдавна се отнася скептично.

На политически митинг в Южна Каролина, разказвайки за неуточнена лидерска среща на НАТО, Тръмп описа разговор с колега държавен глава:

"Един от президентите на голяма държава стана и ме попита: "Е, господине, ако не платим и бъдем нападнати от Русия, ще ни защитите ли?". Аз отговорих: "Вие не сте платили, просрочили ли сте задълженията си? Не, не бих ви защитил. Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си искат. Трябва да си плащате сметките."

Президентът на САЩ Джо Байдън заклейми като "ужасяващи и опасни" коментарите на Тръмп, омаловажаващи ангажиментите на САЩ към НАТО. Байдън предупреди на 11 февруари, че бившият президент възнамерява да даде на руския лидер Владимир Путин "зелена светлина за още война и насилие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този зеленчук Борел какво очаква. Да не би случайно да вярва, че САЩ ще изпратят армиите си да се бият срещу руснаците... Хаха че са глуповати европейците е известно, но че са откровени лунатици не беше ясно. Няма да се учудя ако сега в нямането започнат да събират пари, че да отговорят на "изискването" за 2та %та. Обаче после ще им ги вдигнат на 4% и пак ще са в неизпълнение .... Луда работа. Европейците нямат никакво чувство за хумор.
74
1
 
11
 
! Отговори
До 72 преди 2 месеца
Така е.Западните лидери гордо нарекоха конфликта с Русия война на изтощение, но изглежда, че самите те бързо се изчерпват. Как да не изпаднеш в самоубийствено настроение и депресия?
73
4
 
4
 
! Отговори
Минуващ преди 2 месеца
В Германия колкото и да не е същото по-зле от Русия е невъзможно да си представим. Там се връща комунизЪма, системата на Гулаг и банани само по Коледа, колкото и някои разведки във форума да се опитват да инсинуират, всички разбират че в Германия е рай посравнение със състоянието на колхозниците. Винаги така е било и така ще остане докато чипа е един и същ.
72
1
 
9
 
! Отговори
ЕС се побъркаха преди 2 месеца
Най-често споменаваните от европейските граждани причини да им се разхлопа дъската са притесненията, свързани с военните операции в Украйна, влошаването на стандарта на живот и мрачните перспективи за бъдещето.Тук си струва да припомним, че именно Европа, подбудена от САЩ, инициира икономическия развод с Русия, в продължение на 10 години активно участва в превръщането на Украйна в неонацистка антируска държава, и към момента продължава да я снабдява с оръжие.
71
4
 
11
 
! Отговори
До 68 преди 2 месеца
В Русия е Путин, и това стига засега! Този човек и екипът му изкараха Русия от блатото и я спасиха от абсолютно разграбване. Това коеъо за съжаление се случи при нас.
70
4
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
- Юдео-ционистите да не гръмнат показно Доналд Тръмп, както направиха преди близо 61 години с президента Джон Ф. Кенеди?
69
2
 
12
 
! Отговори
А междувременно преди 2 месеца
До такава степен напредва Немската ДЕиндустриализация, че се налага да съкращават масово. Но в опит да намалят социалната цена наместо да съкратят 20% от работната сила просто намаляват работното време на всички с 20%! С идеята да е паралелно на намаляването на производството което също скоро ще стигне 20%! Ауфвидазеен Дойчланд!
68
0
 
8
 
! Отговори
до преди 2 месеца
Е не всички могат като Октавиян , Луи 14 ти...Великите лидери са изключение от правилото, отколкото нормалното състояние.Вие какво искате, всеки път в САЩ да е Рейгън, във Франция Де Гол и в Англия Чърчил.Няма как.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро говорих с комшия работещ дълго време в Германия, на въпроса как е в Германия, отговора беше, Германия не е това което беше, нещата не вървят на добре. Спад в икономиката, криза в политиката, затвориха заводи и там криза с работната ръка, заплатите отиват за ежедневни нужди, хората го усещат, но си мълчат.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 64. Мозъчната.
65
0
 
1
 
! Отговори
До 56 преди 2 месеца
А ти за Терзиев гласува нали? Дядовците бяха в ДС и репресираха нашия народ. Бащите, бивши агенти от ДС, получаваха куфарчета и приватизираха държавни предприятия за жълти стотинки, а после ги разпродаваха. А децата изпраха парите от разрушената Българска икономика като стартираха АйТи бизнесчета за по няколко милиона и се големеят мислейки си че Бизнес Парк в София е Калифорния. Сега тези внучета почнаха и да ни управляват.
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 58 Кое например комрад, кажи сега да разбера :))) Коя част от мен ми липсва... :)))
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тоя и в нато ли работи вече?
62
3
 
11
 
! Отговори
Бавно и спокойно преди 2 месеца
бавно и спокойно Крайната земя ще се върне отново в пределите на Руската империя където е била от векове...ако не вярвате, питайте стратега путин! янките няма да се облажат от природните богатства на тая земя, братушките не дават!
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Байдън, ти колкото даде на Путин, Тръмп и половината не може да направи даже да остане до края на живота си в Белия дом.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече втора година украинската армия (или това което е останало от нея) воюва по методите които са учили техните Сирски и Залужни някога в съветските военни академии - напред, в атака, на всяка цена, с цената на каквито и да е жертви. Това са най-лошите практики от ВСВ, сега сме 21 век, руската армия вече не воюва така. Руската армия вече отдавна знае, че не трябва така, тези хора трябва да се върнат от фронта, трябва да раждат деца, да строият икономиката на Русия.
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Войниците от 47-а механизирана бригада "Магура" на ВСУ, които напреднаха по време на настъплението преди няколко седмици до покрайнините на Вербовое са попаднали в "огнен чувал" между Работино и Вербовое и в голяма си част са били унищожени от оръдия и реактивна артилерия, както и от тежки огнехвъргачни системи на противника. За няколко часа са унищожени 3 хиляди украински войници.
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 56. Не знам защо се мъчиш. Не ти излизат нещата. Много нещо ти липсва.
57
3
 
6
 
! Отговори
Потресен съм преди 2 месеца
Даоставим тоя алкохолизиран чичко на страна.Потресен съм от ниското ниво в Българската политика. Първо пробиотика Кирчо дето две изречения не може да върже, после Гълъб ли беше врабче ли беше някакво дето кквото му казаха това подписа и направи. И накрая инсталираха на ротационен принцип някаква с мозък на амеба и това безгръбначно Наведенков, което буквално му се виждат конците как ги дърпат. А за капак на манджата плазмодия Тагаренко. Тая държава запАда пред очите ни.
56
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВИС и СИК са създадени от твоите другарчета комунистите, какво се оплакваш комрад :))