Екоактивисти опитаха да съсипят с червен прах оригинала на Конституцията на САЩ

Сградата и галериите на Националния архив на САЩ бяха евакуирани
15 фев 2024 06:39, Александър Попов
22
Екоактивисти опитаха да съсипят с червен прах оригинала на Конституцията на САЩ

Сградата и галериите на Националния архив на САЩ бяха евакуирани, след като двама протестиращи изсипаха червен прах върху защитното стъкло на оригинала на американската Конституция, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Инцидентът е станал около 14:30 ч., съобщават от Националния архив. Не са причинени щети на оригиналния документ.

На видеоклип, публикуван в "Екс", се виждат двама мъже, покрити с червеникаво-розов прах, които стоят пред защитното стъкло, зад което се помещава Конституцията на САЩ.

"Решени сме да подклаждаме бунт", казва един от тях. "Всички ние заслужаваме чист въздух, вода, храна и климат, подходящ за живот."

След това полицията ги отвежда.

"Не искаме края на цивилизацията, но това е пътят, по който вървим в момента", предупреди групата за Declare emergency, която пое отговорност за акцията в "Екс", като публикува видеоклип с инцидента.

На сайта на организацията се заявява, че нейната цел "е да се започне национален диалог, да се наложат законодателни промени и да се вдъхнови вълна от гражданска съпротива по целия свят, за да се смекчат най-лошите последици от климатичната катастрофа".

"Националният архив е убежище за основополагащите документи на нашата нация. Те са тук, за да могат всички американци да ги видят и да разберат принципите на нашата нация", се казва в изявление на архивиста на САЩ Колин Шоган. "Приемаме подобен вандализъм много сериозно и ще настояваме извършителите да бъдат преследвани с цялата строгост на закона."

Очаква се сградата да бъде отворена за посетители днес.

През последните години екоактивисти извършиха посегателства срещу обекти на изкуството, предимно в Европа, за да привлекат внимание към климатичните промени, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
еко талибан преди 2 месеца
Как точно ще плучат чист въздух чрез унищожаване на предмет с историческа и културна стойност, само те си знаят. Добрата новина е е, че за разлика от гейропейските държави, в Америка така ще ги плющят че ще засвирят като на Радецки сирената.
15
0
 
1
 
! Отговори
Pin преди 2 месеца
Платени циркаджии. Охрана се вижда, че е предварително подготвена за сценката. Сценаристите са по интересни, тези дето ще спечелят огромни суми от "борбата с промяна на климата"!
14
2
 
4
 
! Отговори
ПР ра ви е зле преди 2 месеца
Тия псевдо еколози ги спонсорират тия дето замърсяват за да кажат ето тия еколози са профани и терористи. Ние правим песцициди и дълбаем шистов газ за вса за благото ние сме добрите...
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се кастрират в знак на протест. Ама всичките. Тамън ще се икономиса от употреба и производство на презервативи. То не бе заливане на картини с бои, супи и тн. То не бе залепяне за асфалта. Предават 5-6 наведнъж и другите ще изчезнат заедно с асфалта и лепенките. Както някой по долу е казал-не протестират срещу бомбите с обеднен уран, или да отидат в Индия и Китай там замърсяват брутално въздуха. Ама в Европа по лесно евротолерастите не смеят да км теглят един здрав бой.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Всички ние заслужаваме чист въздух, вода, храна и климат, подходящ за живот." Туй ще да е вероятно някоя добра психиатрия, извън големия град. Пратете ги хората, те заслужават.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези екоактивисти защо не протестират срещу бомбите,които се използват при военни действия и най-много замърсяват?Къде бяха като даваха снаряди с обеднен уран?Или не им се плаща да протестират за това?Лицемери!Да си хващат парцалките и да ходят да протестират пред някой вулкан!Вулканите най-много замърсяват,а ще има и още след като заради такива лицемери загиват невинни,а те си затварят очите и даже искат още.Кръвожадни сектанти!!!
10
0
 
10
 
! Отговори
застреляйте ги преди 2 месеца
да не се мъчат със замърсените въздух, вода, храна и климата, неподходящ за живот. слабите духом са винаги готови за разрушително физическо въздействие.
9
1
 
17
 
! Отговори
идиотите нямат свърш преди 2 месеца
Тия просто плачат за Гулаг!Да бачкат на две смени по 12 часа,да ядат чорба от рибешки глави с две филии хляб от грах,и да ходят по голяма нужда веднъж в седмицата!
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия направо да ги екстрадират в русия, да живеят там.
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еко талибаните са плод на един мизантроп с едни нпо-та!
6
2
 
21
 
! Отговори
заключение преди 2 месеца
значи тези дето пишат , драскат или мажат с червена боя по ссср паметниците в България са екоактивисти . а казват че у нас нямало будни хора .
5
1
 
27
 
! Отговори
Стария Джо преди 2 месеца
Тук в САЩ подобна проява се счита за престъпление срещу нацията и може да отнесеш като нищо едни 20-30 години на чист въздух и био диета.
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До кога ще се занимаваме с тези безумни терористи? Трябва всеки път да бъдат пребивани брутално и после моментално за 10г в затвора. Какъв е този неумен начин за протест д с опитваш да съсипваш картини и други произведения за д а покажеш колко те вълнуват климатичните промени. Тотални иииидио..Ти. Бой доноткат и ше престанат
3
2
 
7
 
! Отговори
G преди 2 месеца
Малки цветарки. Жужат ли жужат.
2
1
 
27
 
! Отговори
Либерастията преди 2 месеца
Е болест.
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оригиналът? Тия амеронеграта все по-глупави стават. Ще ти сложат оригинал там. Тия болни ли са, *** ли са? И ония още по-***.. сипали боя на стъкло някакво. То така се оставят документите да ги пипат с мазните си ръце който дойде, нали? Поне да напишат, че е бял бил. На ония цветните не им се отдава четенето. Може да го е сбуркал с тоалетна хартия.