САЩ се надява за прекратяване на огъня в Газа до 4 март

Идеята е да се постигне примирие преди Рамазан
27 фев 2024 07:20, Анисия Иванова
6
САЩ се надява за прекратяване на огъня в Газа до 4 март
Снимка: БГНЕС/EPA

Американският президент Джо Байдън заяви, че се надява прекратяването на огъня в Газа да започне в началото на следващата седмица, предаде АФП.

"Моят съветник по националната сигурност ми каза, че сме близо, но все още не сме приключили. Надеждата ми е, че до 4 март ще видим прекратяване на огъня", каза американският президент по време на посещението си в Ню Йорк.

На фона на разрастващата се хуманитарна криза в палестинската територия представители на Египет, Катар, Съединените щати, Франция и други страни действат като посредници между Израел и Хамас, стремейки се към спиране на сраженията и освобождаване на израелските заложници, държани в Газа.

„През уикенда в Париж се срещнаха представители на няколко страни, сред които не беше управляващата в Газа Хамас, и стигнаха до разбирателство за това как биха изглеждали основните контури на заложническата сделка за временно прекратяване на огъня", заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

След срещата в Париж египетски, катарски и американски експерти се срещнаха през последните дни в Доха за разговори, на които присъстваха и представители на Израел и Хамас, с надеждата да постигнат примирие преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Източник от Хамас заяви пред АФП, че са били предложени "някои нови поправки" по спорните въпроси, но "Израел не е представил никаква съществена позиция по условията за прекратяване на огъня и изтегляне от ивицата Газа"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: САЩГазаДжо Байдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
МОШЕ(ник) преди 2 месеца
Аз не вярвам до 4 март да спре огънят в Газа. Струва ми се нереалистично Израел да успее да изтрепе всички палестинци дотогава. Най-вероятно ще има отсрочка от САЩ - една печатница с ракети, милиони бездомни, наркомани и всякакви психопати, масови и серийни убийци. А нещо санкции за Израел ще има ли, той е сред най-демократичните терористи.
5
1
 
1
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Ако си пишем истината кр авария подклажда огъня, както и в уср. Всъщност , благодарение на излишно чувство за вина израелците получават права да си правят, каквото решат, вкл . и да убиват ,безотчетно, другите,които ще получат такива права, от криворазбраната цувилизация ще будат ус раинците, които ще бъдат издържани до живот. Защото така!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз може да се надявам на шестица от тотото, но президентът на щатите трябва да е по-сериозен.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Надяват се да спре огъня като наливат бензин това не е двуличие а триличие подкрепят етническа чистка затварят очи на холокоста
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България град Бобов дол се изтезават хора като животни и никой не реагира, попитайте поне какво ми правят, как ме изтезат!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Големи ислямисти се оказаха ДП на САЩ.