Арестуваха американски военнослужещ, издавал военни тайни

Получавал ги чужд гражданин, който твърдял, че живее в Хонконг
8 мар 2024 08:00, Елка Василева
6
Арестуваха американски военнослужещ, издавал военни тайни
Снимка: архив, БГНЕС

Американските власти съобщиха, че са арестували военен анализатор от разузнаването на армията, който е обвинен в заговор да продава отбранителна информация от чувствително естество на чужд гражданин, предаде ДПА.

Военнослужещият Корбейн Шулц е обвинен в "заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана, изнасяне без лиценз на технически данни, свързани с отбранителни продукти, заговор за износ на отбранителни продукти без лиценз и подкупване на държавен служител", се казва в изявление на американското министерство на отбраната.

Шулц е обвинен, че е влязъл в заговор с чужд гражданин, който твърдял, че живее в Хонконг и работи за базирана в чужбина геополитическа консултантска фирма, за разкриване на информация, свързана с националната отбрана на САЩ.

Информацията, споделена с чуждия гражданин, е включвала "документи, свързани с високомобилната артилерийска ракетна система ХАЙМАРС (HIMARS), информация за хиперзвуково военно оборудване, проучвания за бъдещото развитие на американските въоръжени сили, проучвания за големи държави като Китай и резюмета на военни учения и операции", се казва в изявлението на военното ведомство.

Наред с други неща Шулц, който е имал достъп до информация с гриф "Строго секретно", е трябвало да събира и данни, свързани с потенциалните планове на Вашингтон в случай на военно нападение срещу Тайван, се казва в обвинителния акт.

Предполага се, че Шулц е участвал в заговора с чуждия гражданин от юни 2022 г. до вчерашния му арест, като в замяна на документите и информацията военнослужещият е получил най-малко 14 плащания, които възлизат на сума от около 42 000 долара.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Критикът на Вашингтон и лидерът на антивоенната опозиция в САЩ е арестуван."
3
4
 
14
 
! Отговори
ЕДИН преди 1 месец
Този "шпионин" е работил безплатно. 42000 долара са нищожна сума за информацията която е дал,или информацията не е била толкова секретна. Пак пресоляват манджата. ХА ха ха
2
9
 
3
 
! Отговори
Убиват с Честоти преди 1 месец
Трепят масово Българи чрез ромски банди създадени от МВР в цялата провинция!Плащат на роми за да убиват зверски Българи !
1
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все неща, които никога няма да станат в США, но са вече факт в Россия.