Младите са все по-нещастни, дори децата страдат от "криза на средната възраст"

Младите в САЩ са по-нещастни от тези в България
20 мар 2024 18:37, Нели Христова
68
Младите са все по-нещастни, дори децата страдат от "криза на средната възраст"
Снимка: Pixabay/SplitShire

Младите хора стават по-малко щастливи в сравнение с по-възрастните поколения. Те страдат от "еквивалента на криза на средната възраст", разкриват глобални изследвания, докато водещият лекар на Америка предупреждава, че "младите хора наистина се борят".

Д-р Вивек Мърти, генерален хирург на САЩ, каза, че разрешаването на деца да използват социални медии е като да им дадете лекарство, което не е доказано безопасно. Той каза, че провалът на правителствата да регулират по-добре социалните медии през последните години е "безумен".

Мърти говори с The Guardian, когато новите данни разкриха, че младите хора в Северна Америка сега са по-малко щастливи от по-възрастните, като се очаква същата "историческа" промяна да последва в Западна Европа.

Влошаването на благосъстоянието на хората под 30 години измести САЩ от топ 20 на най-щастливите нации, разкрива Световният доклад за щастието за 2024 г.

След 12 години, през които хората на възраст от 15 до 24 години бяха оценени като по-щастливи от по-възрастните поколения в САЩ, тенденцията изглежда се е обърнала през 2017 г. Разликата също се стесни в Западна Европа. Смята се, че същата промяна може да се случи през следващата година или две

Мърти описа констатациите в доклада като "червено знаме, че младите хора наистина се борят в САЩ и сега все повече по света". Той каза, че все още чака да види данни, които доказват, че платформите на социалните медии са безопасни за деца и юноши, и призова за международни действия за подобряване на социалните връзки в реалния живот за младите хора.

Докладът за световното щастие, годишен барометър на благосъстоянието в 140 нации, координиран от Центъра за изследване на благосъстоянието на Оксфордския университет, Галъп и мрежата за решения за устойчиво развитие на ООН, показа "смущаващи спадове на младежкото щастие, особено в Северна Америка и Западна Европа", каза проф. Ян-Еманюел Де Неве, директор на Центъра за изследване на благосъстоянието и редактор на изследването.

"Да мислим, че в някои части на света децата вече преживяват еквивалент на криза на средната възраст, изисква незабавни политически действия", каза той.

Намаляващите резултати за благосъстоянието за Северна Америка (в група, която включва Австралия и Нова Зеландия) "противоречат на добре установената представа … че децата започват по-щастливи, преди да се плъзнат надолу по U-кривата към криза на средната възраст, преди благосъстоянието да тръгне отново нагоре", добави Де Нев.

Британците под 30 години са на 32-ро място в класацията, след нации като Молдова, Косово и дори Ел Салвадор, който има едно от най-високите нива на убийства в света.

За разлика от това, британците над 60 години попаднаха в топ 20 на най-щастливите по-възрастни поколения в света. По-рано този месец мнозинството британски тийнейджъри казаха на анкетьорите, че очакват животът им да бъде по-лош от предишното поколение.

САЩ паднаха с осем места в общата класация на щастието до 23-то място, но когато бяха попитани само хората под 30 години, най-богатата нация в света се класира на 62-ро място – след Гватемала, Саудитска Арабия и България. Ако се вземат предвид мненията само на хора на 60 и повече години, САЩ са 10-ата най-щастлива нация.

"За САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия щастието е намаляло във всички възрастови групи, но особено за младите, дотолкова, че младите сега, през 2021-23 г., са най-малко щастливата възрастова група", се казва в доклада . През 2010 г. младите са били по-щастливи от тези на средна възраст.

Докладът не разкрива причините за промените, но те идват на фона на нарастващата загриженост относно въздействието на нарастващото използване на социалните медии, неравенствата в доходите, жилищната криза и страховете от войната и изменението на климата върху щастието на децата и младите хора.

Мърти каза, че юношите в САЩ прекарват средно по пет часа на ден в социалните медии, а една трета остават будни до полунощ през делничните нощи на своите устройства. Той призова за законодателство "сега", за да се намалят вредите за младите хора от социалните медии, включително ограничаване или премахване на функции като бутони и безкрайно превъртане.

Докладът за световното щастие проследява субективното благосъстояние, като използва собствените оценки на респондентите за техния живот и техните положителни и отрицателни емоции. За пореден път Финландия, Дания и Исландия са първите три най-щастливи страни.

Юка Сиукосаари, посланик на Финландия в Лондон, каза, че нацията му е успяла да създаде "инфраструктура на щастието", включително "безопасна и сигурна среда", достъпни възможности за хората да изразяват себе си културно и относително равни доходи. "Всичко започва с високи нива на доверие между гражданите и нашите институции", каза той.

Коста Рика и Кувейт бяха нови участници в топ 20. Германия падна от 16-то на 24-то място. Афганистан и Ливан останаха двете най-малко щастливи нации. Страните, които се радват на нарастващо щастие, включват много африкански нации, Камбоджа, Русия и Китай. Сърбия регистрира най-голям ръст на щастието.

Благополучието в детството и емоционалното здраве може да са най-добрият показател за удовлетвореността от живота на възрастните, установи докладът. По-ранни изследвания стигат до извода, че юноши и млади възрастни, които съобщават за по-висока удовлетвореност от живота, печелят значително по-високи нива на доходи по-късно в живота, дори счетоводно f или разлики в образованието, интелигентността, физическото здраве и самочувствието.

Лорд Лейард, член на Лейбъристката партия в парламента на Обединеното кралство и съредактор на доклада, каза, че благосъстоянието на децата трябва да бъде голям проблем на общите избори, които се очаква да се проведат тази година. "Нуждаем се от ангажименти да надградим екипите за подкрепа на психичното здраве и да ги направим универсални в цялата страна. А житейските умения трябва да се преподават във всяко училище", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: младежиСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
ЛЪГАЛИ СА НИ И преди 1 месец
ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ЛЪЖАТ И ДА ХВЪРЛЯТ ПРАХ В ОЧИТЕ НИ С ЕДНА ЦЕЛ : ДА ОПРАВДАВАТ ВОЙНИТЕ И МОБИЛИЗИРАНЕТО НА ПУШЕЧНОмесо ЗА ФРОНТОВЕТЕ ! ЗАЩОТО В МЪТНА ВОДА РИБА ЛОВЯТ И В МЪТНА ВОДА ПОТЪВАТ ВСИЧКИТЕ КРАЖБИ : НЕ ХИЛЯДИ ДОЛАРИ ИЛИ РУБЛИ ИЛИ ЛЕВОВЕ ИЛИ ЕВРО ИЛИ ДИНАРИ, НЕ МИЛИОНИ, НЕ МИЛИАРДИ, А ТРИЛЬОНИ ! ТРИЛЬОНИ ОТКРАДНАТИ ОБЩЕСТВЕНИ ФОНДОВЕ !!! И ВОЙНИТЕ ГЪЛТАТ ТРИЛЬОНИ И ТАКА СЕ ПРИКРИВАТ И ОТКРАДНАТИТЕ ТРИЛЬОНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ !!! ТАКА ЧЕ, в 2026 МОЖЕ ДА ОБЯВЯТ, ЧЕ НЯМА ВЕЧЕ ПЕНСИИ...
42
0
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 1 месец
Ами за това толкоз много селски тарикати искат капитализъм. Той е брутален и егоистичен. До вчера дядо му бил потуркьо на село, но днес той е или ИТ, или меринджей. Тохаджиите са мастър шеф, а едни други жени са инфлуенсъри. И са толкоз ниско интелигенти, че нямат грам емпатия към друго страдащо същество. Когато, обаче те уж страдат ще проглушат света.
41
0
 
1
 
! Отговори
Е преди 1 месец
Как младите страдат от криза на средната възраст, когато тя се изразява в това възрастни хора да си спомнят младостта и да искат млади гаджета и приключения. То за младите това е ежедневие. За възрастните не е.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали ни обещаваха, че в капитализма всички ще сме безумно щастливи, свобода на словото, печата, сами ще контролираме живота си, а всичко се оказа пълна лъжа. Децата нямат детство, те нямат къде да играят от презастрояване и коли, отделно ги дебнат всякакви опасности. За съжаление на върха отидоха наглите далавераджии, а не качествените хора.
39
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
Безумни цени на имотите, една количка да напълниш е две стотачки вече, огромни корпорации и много бачкатори, какво щастие бе...като прибавим и дрога, и престъпност
38
3
 
1
 
! Отговори
Еребор преди 1 месец
Правила за държ.компост и бачкатораНе гледай в паницата на другия-не си му на акъла и банковата сметка.Не ти е длъжен никой-опъвай каиша и несе обяснявай. Да си държ.компост неудачник не е работа,а Тиха Форма на Гниене т.е личен проблем.Компоста няма мнение той е постояно заменим.Роден си бачкатор-никой не го интересува и вълнува мнението ти.12 часов работен ден,вкл.събота са минимума твоята съдба.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги за предпочитане е личният контакт!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има само Стремеж към щастието както е написнао в конституцията им. Западните общества достигнаха до материялната обезпеченост и сега разбират че не е това пътят. Останалите още не са на този етап.
35
2
 
14
 
! Отговори
Соца преди 1 месец
"През лошия соц.хората са се пенсионирали на 56-58 години и веднага са се отваряли работни места за младите.Апартаментите не са стрували бъбрек и черен дроб, детските градини безплатни , тока и водата евтини .Това е цялата работа"==>>Основното през лошия соц.беше,че не се притеснявахме за утрешния ден.Нямаше опасност нито да те изхвърлят от жилището и да останеш бездомен да живееш на улицата,нито да си легнеш гладен или да тръгнеш гол и бос.А сега на улицата да умираш никой няма да те ритне даже
34
5
 
9
 
! Отговори
Едеоти,сър преди 1 месец
"Човечеството ще живее все по-зле. Аз лично не разбирам хората, които създават деца. Явно не мислят как ще живеят."==>>За да се решиш да имаш дете в днешния свят трябва да си или пъленглупак,който не разбира в какъв свят живее, или егати егоцентрика -създаваш дете за да задоволиш някакви свои си емоционални нужди,смисъл на живота и т.н. и не те интересува какво ще става с това дете в този свят, който е днес и най-вече в този свят, който предстои да бъде утре.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ви излъга, че трябва да сте щастливи? Човек не е роден на тоя свят, за да бъде щастлив.
32
1
 
26
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Над 90% от родителите са оставили възпитанието на децата на дисплейите...
31
1
 
20
 
! Отговори
Психо-екология преди 1 месец
Едно съвременно дете до 15 тата си година е видяло средно по 30 хиляди убийства, 20 хиляди сексуални контакта и стотици хиляди различни извращения в мрежата. Подсъзнанието им е натоварено и препълнено. Въздействието на "картината" от мрежата влия е на подсъзнанието, което е 90% от човешката психика и никой незнае как работи и как влияе на осъзнатото. Вече децата на 3 годинки са спецове с телефона .....
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При един срив в системата, глобална война или зомби апокалипсис, щастието ще е последното нещо за което се сещате.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 38 - А сеаг си представи, че дядо ти е живял през 11-ти век ...
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Абе поне - Още по-зле - ак те убият някого "мистерия". Ако българин защити страната си - "психар псевдо патриот. и псевдо националист" ...
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ако милионер - Повярвай ми .. не се вижда много-много ...
26
3
 
13
 
! Отговори
Ако милионер преди 1 месец
Европеец дойде в България и си купи много скъп имот и реши да живее в България също ще е нещастен в целата сфинцина и мизерия наоколо.
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нарича се модерно робство. Роби сме на някви 'елити' дебиллни хора които нито харесваме нито им вярваме, ама трябва да живеем по техните прищявки. А феодалите станаха прекалено много, идва време за баланс и изравняване
24
2
 
5
 
! Отговори
Абе поне преди 1 месец
Да имаше борба с ДДС измамниците и с мутрорабогодателите които нарушават закона и правата на работниците а сега някой ако се оплаче най много да го пребият мутрите.Чух за такива случеи.Е това държава ли е или оазис за мафията и ад за народа.Какъв патриотизъм бе!