САЩ са представили пред ООН проект за примирие в Газа

Това заяви Антъни Блинкен
21 мар 2024 11:14, Стела Стоянова
14
САЩ са представили пред ООН проект за примирие в Газа
Снимка БГНЕС, архив

„САЩ разпространиха проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която призовават за незабавно прекратяване на огъня, свързано с освобождаването на заложниците в Ивицата Газа“.

Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен по време на поредната си обиколка из Близкия Изток, съобщи „Гардиън“.

Ключовият поддръжник на Израел - САЩ - наложи вето на предишни гласувания в Съвета за сигурност на ООН относно почти шестмесечната война, като през февруари възрази срещу използването на термина "незабавно" в проекта, представен от Алжир.

През последните седмици обаче Вашингтон засили натиска върху своя съюзник, като същевременно настояваше, че бойците на Хамас трябва незабавно да освободят заложниците, взети от бойците по време на атаките срещу Израел на 7 октомври.

"Е, всъщност ние всъщност имаме резолюция, която сме представили в момента и която е внесена в Съвета за сигурност на ООН, която призовава за незабавно прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците, и силно се надяваме, че страните ще я подкрепят", каза главата на американската дипломация в Саудитска Арабия.

"Разбира се, ние подкрепяме Израел и правото му да се защитава ... но в същото време е наложително цивилните граждани, които са в опасност и които страдат толкова ужасно - да се съсредоточим върху тях, да ги превърнем в приоритет, да защитим цивилните граждани, да им осигурим хуманитарна помощ", добави Блинкен.

Представители на САЩ преговаряха за алтернативен текст, след като в края на февруари блокираха алжирска проекторезолюция, призоваваща за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" в Газа.

Според дипломатически източници тази алтернатива, която се фокусира върху подкрепата за 6-седмично примирие в замяна на освобождаването на заложниците, е имала малък шанс да получи одобрение./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: САЩГазапримирие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
ЛЪГАЛИ СА НИ И преди 1 месец
ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ЛЪЖАТ И ДА ХВЪРЛЯТ ПРАХ В ОЧИТЕ НИ С ЕДНА ЦЕЛ : ДА ОПРАВДАВАТ ВОЙНИТЕ И МОБИЛИЗИРАНЕТО НА ПУШЕЧНОмесо ЗА ФРОНТОВЕТЕ ! ЗАЩОТО В МЪТНА ВОДА РИБА ЛОВЯТ И В МЪТНА ВОДА ПОТЪВАТ ВСИЧКИТЕ КРАЖБИ : НЕ ХИЛЯДИ ДОЛАРИ ИЛИ РУБЛИ ИЛИ ЛЕВОВЕ ИЛИ ЕВРО ИЛИ ДИНАРИ, НЕ МИЛИОНИ, НЕ МИЛИАРДИ, А ТРИЛЬОНИ ! ТРИЛЬОНИ ОТКРАДНАТИ ОБЩЕСТВЕНИ ФОНДОВЕ !!! И ВОЙНИТЕ ГЪЛТАТ ТРИЛЬОНИ И ТАКА СЕ ПРИКРИВАТ И ОТКРАДНАТИТЕ ТРИЛЬОНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ !!! ТАКА ЧЕ, в 2026 МОЖЕ ДА ОБЯВЯТ, ЧЕ НЯМА ВЕЧЕ ПЕНСИИ...
13
2
 
0
 
! Отговори
Русия е заета преди 1 месец
Иначе щеше да се включи като в Сирия и всичко щеше да е ОК!
12
0
 
0
 
! Отговори
Това ако е план пак преди 1 месец
здраве му кажи! Не звучи като дългосрочно решение и въобще не звучи като план. Звучи ми като техническо прекъсване, таймаут някакъв, докато си съберат мислите, до колкото ги има все още в главите на тези, който са отговорни за външната политика на САЩ.
11
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
А проект за примирие в Украйна защо няма?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А проекта за Украйна кога бря )вероятно кога дойде, Тръмп, и няма оръжие нема пари ))
9
1
 
2
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Натискат хубаво, ама не където трябва. Натиска трябва да е върху терористите от Хамас, ятаците и финансорите им, които започнаха непровокирана война с Израел. Хиляди клаха, стотици отвлякоха. Да сложат оръжието, да освободят отвлечените и тогава пак ще има мир. Докато арабите го нарушат.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мародерите от САЩ оставиха изрел да униюожи Газа 95 % и сега предлагат мир ??? нещастн ни ци мръсни
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Хамас им е все тая, какво казал някакъв американски чиновник, който до оня ден е гласувал срещу тях. А Израел няма друго решение, освен да продължава войната с услужливата помощ на САЩ. Надежда няма за заложниците и за клетите палестински деца.
6
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Не съм чул нито 1 човек от Газа да се разграничи от това к се случи Октомври . Дори напротив , площадите бяха пълни с хора празнуващи - сега да не мрънкат !
5
2
 
3
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Последно? Нали подкреояха ге но цида от стана на нантанаху. От друга страна хвърлят помощи от самолети. Вечните спасители лицемери
4
1
 
3
 
! Отговори
Капитан Америка преди 1 месец
Аз не съм лицемер.Много повече съм от това.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краварското лицемерие край няма. Именно те наложиха вето няколко пъти на подобна резолюция а същевременно доставяха оръжие за ционистите. Сега вече стана неудобно толкова време да са част от геноцид и взема да се правят на по-католици от папата.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво невероятно лицемерие само. Газа вече е почти разрушена, има над 30 000 жертви от израелските бомбандировки, а САЩ чак сега (след като наложиха вето на много други резолюции за спиране на огъня) представят план за примирие. Това е ниско даже по техните стандарти.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Примирие може да се осъществи м/у 2 воюващи субекта, а тук имаме едностранен геноцид.