—пирането на ракетната атака на »ран струвало над 1 млрд. долара

»зраел прихванал две трети от ракетите, съюзниците - останалите
18 апр 2024 19:30, јниси€ »ванова
97
—пирането на ракетната атака на »ран струвало над 1 млрд. долара
—нимка: Ѕ√Ќ≈—, архив

»зраел и неговите съюзници спечелиха аплодисменти за това, че отблъснаха безпрецедентната атака на »ран в събота вечерта.

Ќо операци€та, продължила не повече от н€колко часа, дойде с висока цена и сочи чистите разходи за противовъздушна отбрана, докато нации като »ран подобр€ват своите способности за дронове и ракети.

”сили€та на »зраел и американските, британските, френските и йорданските военни веро€тно струват около 1,1 милиарда долара, според –еем јминоах, бивш бригаден генерал и главен финансов съветник на началника на израелската арми€.

„“ова е прогнозната цена за осует€ване на атака от такъв мащаб“, каза той пред Bloomberg. јминоах, който също беше член на борда на Israel Aerospace Industries Ltd., една от основните отбранителни компании в страната, цитира изчислени€, които е направил за бро€ на ракетите прехващачи, които »зраел би тр€бвало да изстрел€.

ќще по темата

»зраел е отговорен за цели две трети от прeхващани€та, докато неговите съюзници са извършили останалото, каза пред журналисти в ср€да «вика ’аймович, бивш командир на израелските сили за противовъздушна отбрана.

»зраелските военни съобщиха, че »ран е изстрел€л около 170 дрона, 30 крилати ракети и 120 балистични ракети. —амо последните са проникнали в израелското въздушно пространство и то в „много малки количества“, според военните. ƒроновете и крилатите ракети б€ха прeхванати, преди да стигнат до »зраел.

ќпераци€та включваше координаци€ между »зраел и мрежата на неговите съюзници от радарни обекти, установки за изстрелване на ракети, военни кораби и въздушни бази в Ѕлизки€ изток.

—јў за€виха, че са унищожили над 80 безпилотни летателни апарата и най-малко шест балистични ракети, изстрел€ни от »ран и …емен, където са базирани хутите - въоръжена групировка, финансирана от “ехеран.

Ќ€кои от отбранителните ракети, с които разполагат —јў, струват по 2 милиона долара на брой и в случаите две или три се изстрелват по вс€ка идваща цел, за да се увеличат шансовете т€ да бъде свалена, каза ƒжеймс —тавридис, пенсиониран адмирал от ¬ћ— на —јў, в свой коментар за Bloomberg. Ќай-скъпите израелски прехващачи, известни като Arrow 3, струват около 3 милиона долара всеки.

ќще интересни анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


97
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
81
0
 
0
 
! ќтговори
„ичо Ѕл€д преди 1 месец
»мат пари угаждат си!!
80
9
 
0
 
! ќтговори
G преди 1 месец
¬ първи€ месец след началото на войната с ’амас, палестинците изстрел€ха над 10000 ракети сглоб€вани в гаражи, които железни€ купол отрази. Ќе знам защо н€кой си мисли, че 200 ракети са изтощили потенциала за защита на »зраел. ѕо дроновете никой не стрел€ с ракети от ѕейтриът, там си има други начини за свал€не, дори с изстребители. ƒронът лети с 200км/ч, вдигаш 5 изстребител€ и ги правиш на мармалад тези мопеди.
79
4
 
1
 
! ќтговори
√еле преди 1 месец
¬ първи€ месец след началото на войната с ’амас, палестинците изстрел€ха над 10000 ракети сглоб€вани в гаражи, които железни€ купол отрази. Ќе знам защо н€кой си мисли, че 200 ракети са изтощили потенциала за защита на »зраел. ѕо дроновете никой не стрел€ с ракети от ѕейтриът, там си има други начини за свал€не, дори с изстребители. ƒронът лети с 200км/ч, вдигаш 5 изстребител€ и ги правиш на мармалад тези мопеди.ѕрочети още на: https://dnes.bg/usa/2024/04/18/spiraneto-na-raketnata-ataka-na
78
2
 
6
 
! ќтговори
–авносметката преди 1 месец
≈дна, струваща 3 млн. долара отбранителна еврейска ракетка с/у един атакуващ ирански дрон, на цена от около 100 долара.
77
0
 
6
 
! ќтговори
¬ъъ прос че преди 1 месец
- Ќ€какви хил€ди евтини светещи фойерверки, изстрел€ни нощем, не могат ли да объркат и да изчерп€т набързо ресурса на тази скъпа противовъздушна система? » след това да има залп от истински ракети?
76
0
 
6
 
! ќтговори
 ой какво има преди 1 месец
Ѕен€мин Ќетан€ху ако спре да воюва отива в затвора за престъплени€, а а€толаха на »ран вкарва в затвора, дори осъжда на смърт престъпници. »ма гол€ма разлика и в това кой какво има в тези страни. ≈дните имат много напечатани хартийки, гол€€€м международен гръб и подкрепа, а другите имат много петрол, независима военна, €дрена и устойчива на санкции икономика. ≈днаквото е, че и двете страни са подвластни на крайни верски формации, макар и различни, но фанатични по характер.
75
8
 
2
 
! ќтговори
јлекс преди 1 месец
≈,и? ѕарите не са проблем за »зраел.ƒа му мисл€т скъсаните перси.–акетите,които изстрел€ха,не растат в гората.
74
2
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јз писах след контраатаката на »ран колко струват ракетите и по колко пуска се прав€т за приоритетна цел, но ми слагахте минуси... ѕак ще го напиша - евреинът ще остави майка си да умре, но н€ма да се охарчи. «атова »сраел мълчи като детероден орган. » не може да достигне »ран, защото »сраел разполага само с изстребители, бомби и танкове. Ѕалистични и крилати ракети тр€бва да вземе/закупи от сащ, но това струва пари. ћного пари. ј »ран има ракети за 2-3 „uфyтлaндии, максимум за 5.
73
13
 
2
 
! ќтговори
ЅќЋЎќ… “≈ј“Џ– преди 1 месец
»–јЌ ,  ≈ —» ѕЋј“» ћј—–ј‘ј........
72
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈стесвено че е струвало и ще струва по н€колко пъто следващи€ път . олко е цената на един дрон-даже подозирам че са ги пуснали без боините глави –ќћќ÷»» ј =на отметката виждаш петно =незнаеш какво е и незнаеш кво носи =а тр€бва да реагираш ..а колко е цената на ракета ѕатриот..Ќаправо ги пратиха директно в топ 10 на преебаните обчарчета
71
2
 
2
 
! ќтговори
аноним преди 1 месец
ћного жалко,че та€ година може би,ще останем без Ѕожествен огън,за ¬еликден!
70
0
 
5
 
! ќтговори
’м преди 1 месец
Ѕез €дрено оръжие не може да бъде унищожен —одом(»зраел)! ј€толасите да си куп€т от ћалки€  им.
69
0
 
3
 
! ќтговори
—понсор преди 1 месец
 о им пратим Ѕќ ќ, Ў»Ў», √Ќќћј, Ѕќ… » ≈¬ и ѕ–ќ—“ќ  » –ќ за министри, те ще ги ќЅ≈—я“!
68
0
 
5
 
! ќтговори
—понсор преди 1 месец
Ѕогатите  анадци и управник ни пратиха и Ќ»ўќ Ќ≈ —“јЌј от  –јƒ≈Ќ≈! √ледах филм за »–јЌ!Ќови влакове/вагони също/! ј у нас- европейски€ брак! ѕредлож иха пари на доброволна екскурзо водка в музей и т€ отказа! ўото е от “≈’≈–јЌ, а не от крадлива —ќ‘»я!
67
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»наче разрушени€ н€ма. ј дали н€маше да изл€зат по-евтино?
66
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
до ѕфф: „овече, от на «еленски дрогата ли си ползвал или намери нещо още по-добро?  ажи, може да завъртим бизнес.
65
12
 
6
 
! ќтговори
ѕфф преди 1 месец
“ова, което направи »ран беше театро за пред клетите иранци, защото хората им ще се запитат защо е толкова слаб »ран, а това води до см€на на правителството. »ран е информирал три дни преди това —јў, и то доста подробно, каква ще е атаката, колко точно дронове и ракети ще изстрел€ и след колко часа ще достигнат до израелска територи€. “ова е книжна война, защото »ран е книжна сила. ƒа не мислите, че »ран ей така ще реши изненадващо да удр€ »зраел? ћоже, ако иска да се самоубие.
64
2
 
14
 
! ќтговори
—прели са те чушки преди 1 месец
јма нашите *** са конролирани от  оз€к 16 бе ! —прели са те чушки € вижте военната база летище Ќеватим какво е останало от не€ аааа???? ≈дни €ми само самолетите на еврейте сега тр€бва да излитат като хеликоптери униожен е и американски военне самолет ! ¬сички от свръхзвуковите ракети на »ран са достигнали безпроблемнно целите си ! —вал€ли са дроновете който са предназначени за изтощаване и заблуда на ѕ¬ќ“ќ . јћј “ј ј  ј“ќ Ќяћј ¬ќ≈ЌЌ» —ѕ≈÷»јЋ»—“» ” Ќј— ƒј —¬≈“Ќј“ ”ћЌ»“≈ ћ»—»–ќ÷»
63
2
 
7
 
! ќтговори
Ѕай „еп преди 1 месец
Ѕраво, бравоооо!!! ƒа започнем да събираме капачки за подпомагане на следващото спиране на атаките.
62
1
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“ук н€кои "разбирачи" казват, че 1 млрд не бил проблем, което дон€къде е в€рно, но забрав€т, че това е само цената на изразходваните ракети и пр. —ъвсем €сно се вид€ с ”крайна, че на «апада му липсват производствени мощности, за да произвежда необходимите количества, а когато те свършат (с още н€колко атаки от »ран положението ще стане критично), със зелените хартийки нищо не можеш да свалиш.