«ащо ключови арабски страни заеха страната на »зраел?

…ордани€ и —аудитска јраби€ са помогнали на еврейската държава
ќбновена: 16 апр 2024 07:03 | 16 апр 2024 07:03, ≈лка ¬асилева
116
«ащо ключови арабски страни заеха страната на »зраел?
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

Ќападението на »ран мобилизира подкрепа за »зраел, включително от ключови арабски държави, които критикуват офанзивата в √аза. » това не е изненадващо, казват наблюдатели.

ќще по темата
»ран изстрел€ повече от 300 дрона и ракети към »зраел в събота вечер. Ќападението беше в отговор на атаката срещу комплекса на иранското посолство в ƒамаск в началото на април, за което “ехеран обвин€ва »зраел. —јў и ¬еликобритани€ подпомогнаха съюзника си »зраел в прехващането на ракетите, изстрел€ни от »ран. ‘ранци€ също взе участие, пише ƒойче веле.

—аудитска јраби€ и …ордани€ са помогнали на »зраел?

»нтересното е обаче, че подкрепа за »зраел дойде и от военновъздушните сили на …ордани€. јман отвори въздушното си пространство за израелски и американски изтребители, като освен това свали и дронове, които са навлезли в йорданското въздушно пространство. “ƒържавите от ѕерсийски€ залив, включително —аудитска јраби€, може също да са изиграли рол€, тъй като на техните територии се намират западните противовъздушни системи, самолети за наблюдение и зареждане с гориво, които биха били жизненоважни за усили€та", отбел€зва британското издание "»кономист". Ќ€кои израелски коментатори приеха това като знак, че араби и израелци могат да работ€т съвместно и »зраел не е напълно сам в Ѕлизки€ изток.

"Ќападението на »ран също така мобилизира нова международна подкрепа за »зраел, включително от ключови арабски държави, които критикуваха офанзивата в √аза, но въпреки това подкрепиха израелски€ военен отговор на нападени€та с дронове", потвърди в из€вление в недел€ ƒжулиан Ѕарнс-ƒейси, директор на програмата за Ѕлизки€ изток и —еверна јфрика в ≈вропейски€ съвет за външна политика.

…ордани€ например е силно критична към военната кампани€ на »зраел в √аза. ¬секи пети човек в …ордани€ е от палестински произход, включително и кралицата на страната, и през последните н€колко седмици там се провеждат все по-агресивни протести срещу »зраел.

¬ същото време обаче …ордани€ има обща граница с »зраел, пази джами€та јл јкса в …ерусалим, който е изключително важно м€сто за мюсюлмани, христи€ни и евреи, и редовно работи заедно с израелските власти, макар и често задкулисно.

ќпасен баланс за …ордани€ и —аудитска јраби€

…орданските власти, които см€тат —јў за важен съюзник, тр€бва да балансират между всички тези интереси, политическата си стабилност и собствената си самозащита. …ордани€ побърза да за€ви, че помагайки на »зраел, т€ всъщност защитава себе си. "Ќ€кои обекти, които навл€зоха в нашето въздушно пространство снощи, б€ха прехванати, защото представл€ваха заплаха за наши€ народ и градове", за€ви йорданското правителство в из€вление.

—аудитска јраби€ също се налага да балансира между собствените си интереси, международните съюзи и реалната политика с изказвани€та си за войната в √аза.

Ѕогатата държава от ѕерсийски€ залив беше готова да нормализира отношени€та си с »зраел преди нападени€та на ’амас на 7 октомври, които доведоха до смъртта на близо 1200 души в »зраел. Ќо след като »зраел започна военната си кампани€ в √аза, където според ћинистерството на здравеопазването, ръководено от ’амас, през последните шест месеца са били убити над 33 000 души, тези планове б€ха отложени. —аудитското правителство приветства призивите за прекрат€ване на огън€ в √аза и критикува поведението на »зраел там. ¬ътрешни лица обаче редовно признават, че в частен план саудитците все още са заинтересовани от подобр€ване на отношени€та с »зраел.

 онфликтът между »ран и държавите от «алива има дълга истори€

Ќезависимо дали са се намесили от името на »зраел или не, саудитците имат и други причини да са готови да свал€т ирански ракети. Ѕлизки€т изток от десетилети€ е разделен по религиозен признак, като арабските държави от ѕерсийски€ залив и т€хното сунитско мнозинство се противопостав€т на »ран, където мнозинството е шиитско. ѕо принцип враждата може да се разглежда като подобна на по-ранните конфликти в ≈вропа, когато двете основни вероизповедани€ на христи€нството - протестанти и католици, се бореха помежду си.

÷ентралните страни от Ѕлизки€ изток като »рак, —ири€ и Ћиван, чието население е смесица от шиити и сунити, както и от други религии и етноси, са в центъра на конфликта, тъй като както »ран, така и държавите от ѕерсийски€ залив се опитват да укреп€т вли€нието си там.

“ук се намесват така наречените "пълномощници" на »ран. “ази група включва шиитски организации, които »ран подкреп€ финансово, военно, логистично и дори духовно до известна степен. Ѕунтовниците хути в …емен, милициите в »рак и политическата и военна групировка ’избула в Ћиван. √рупировката ’амас също е подкреп€на от »ран, но е изключение, тъй като всъщност е сунитска, както и повечето палестинци.

“ези групировки изстрел€ха ракети към »зраел от …емен, —ири€ и »рак като част от иранската офанзива. Ѕазираните в »рак американски военни свалиха н€кои от тези ракети. Ќе е €сно дали саудитците са прехванали н€ко€, идваща от …емен, но те вече го направиха в кра€ на миналата година.

"«а регионалните играчи, особено за —аудитска јраби€ и …ордани€, които според съобщени€та са прихванали ирански безпилотни самолети, аргументът ще бъде, че те с право защитават суверенното си въздушно пространство", твърди ћасуд ћостаджаби, заместник-директор на програмите за Ѕлизки€ изток в базирани€ в —јў јтлантически съвет. "јко обаче атаките от тази нощ прераснат в по-широк израело-ирански конфликт, регионалните участници, възприемани като защитници на »зраел, може да се окажат мишена и да бъдат въвлечени в регионалната конфронтаци€ (...) ѕредвид мотиваци€та на подобен конфликт е веро€тно регионалните лидери да бъдат подтикнати да действат и с двете страни, за да се сложи край на тази конфронтаци€", заключи той.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


116
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
103
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ое не е било подобаващо ,да ти бръкнат в джоба с милиар и нещо не е подобаващо .јбе ти голем бохем го раздаваш .Ќ€ма по гол€мо отмъщение от това да окрадеш евреин,арменец и габровец .»зпраскаха ги класически :)
102
0
 
0
 
! ќтговори
Sata NATO преди 1 месец
ј защо “ќ«» път не беше подобаващо :)))
101
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ћалко не съм съгласен с твоето твърдение , »ран 100% има атомна бомба в арсенала .«наеш какво казват другаруваи с подход€щи€ лидер ,ние на вас шахеди ,вие на нас най-малкото технологии .Ќе се гъбаркаите с 80 милионна държава ,това не е »рак за които дрънкаха глупости че имал химически оръжи€ ...те ги би€т с ракети они€ отвръщат с автомати .“и€ си зна€т силата и направо натъртиха че следващи€ път ще е подобаващо
100
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнтрополог“е даже не са били мюсулмани персийците или по-точно не в толкова гол€ма степен, най-фанатично е бил налаган исл€ма сред персите, точно от европейците и точно европейците са качили първи€ краен исл€мист на власт там!
99
7
 
3
 
! ќтговори
 ќ, Ќ≈ ! преди 1 месец
«аглавието е подвеждащо! Ќ€ма такова нещо като арабски страни да подкреп€т »зраел. »ма ѕќЋ»“» ј и ситуационни действи€. »зраел е сам, заобиколен от араби. –азчита на €дрените си бойни глави (над 90 по /не/официални данни). Ќо след тази година »ран веро€тно ще се сдобие със собтвени €дрени оръжи€. »ма реални доказателства вече, че 7 от изстел€ните ракети за с ’»ѕ≈–«¬” ќ¬ј Ѕќ…Ќј √Ћј¬ј! —ъответно и седемте са преодолели ѕ¬ќ на »зраел. јко седем такива са с €дрена бойна глава - —»Ћ»“≈ —ј »«–ј¬Ќ≈Ќ».
98
8
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«ащото им писна от –аша.
97
14
 
7
 
! ќтговори
д-р ƒрегер преди 1 месец
—€, в района картинката е такава: »зраел живее в 21 век. —ј живее в средновековието, дон€къде и …ордани€. »ран живее в н€каква паралелна реалност. Ќо и —аудитска јраби€, и …ордани€ имат значителен елемент на адекватност (особено …ордани€ това), и €сна представа какво ги чака ако откачалките от »ран се разпищол€т в региона. ј иранците така са си постлали, че ако се сготви истински конфликт, палестинците (ти€ от западни€ бр€г поне) също ще са с »зраел. √аза ще си има други проблеми тогава.
96
8
 
7
 
! ќтговори
јнормален преди 1 месец
ƒо јнонимен" Ќе ме вкарвай в истори€" »стори€та по стар партизански обичай се унищожава у нас .  омсомолите стро€ха ∆ѕ гари с каманите от ѕлиска .—ега меринджеийте гор€т историческите сгради или ги остав€т да се срут€т и стро€т молове и офиси ;)
95
10
 
11
 
! ќтговори
√лупости преди 1 месец
ƒо јнонимен ќткъде ,накъде и —аудитска јраби€ ? ѕак лъжете ,де гиди демократи лъжливи !
94
6
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јми слушаите ги ти€ анализатори ,те са за това за да анализират дадена ситуаци€ .»ма анализ на ситуаци€та със —кот –итър ,чуите много добре кво казва ,затвор€т ли евреите Ѕен ’утарион значи работата ще е на ашладисване
93
7
 
4
 
! ќтговори
’е хе преди 1 месец
ƒо јнонимен „е нали са свалени 80 дрона и н€колко ракети ? ќткъде ги изсмуквате 185 ,36 крилати ,балистични и т.п . ?
92
11
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
я пак .—амо една страна е застанала на страната на »зраел . рал€ и е роден във ¬еликобритани€ и н€ма нищо общо с арабите ,подозирам че след това което направи най-умесно е да си събира ¬≈ƒЌј√ј багажа и семеиството и да се перебразира в ЋќЌƒќЌ.Ќарода му го презира,а изгуби подкрепата на арабските държави -въпрос на време е
91
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 90 - ћи ко прави у —аудитска јраби€ ... не стига, че е гей, ами и загубен ...
90
4
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнтрополог 93 - ƒа, вкарайва 3500 годишна истори€, да об€сниш днешните конфликти ... аман ..
89
7
 
9
 
! ќтговори
јнтрополог преди 1 месец
«ащото семитите войуват с персите от хил€долети€, а араби и евреи са с общ произход-семити. ѕерсите пък са от друг клон на исл€ма нещо като враждата от хил€долети€ между католици и православни.
88
8
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«ащото не ги кеф€т нито –аша, нито съюзниците и. Ѕлизко до акъла.
87
12
 
15
 
! ќтговори
 ольо преди 1 месец
 опейкаджиите си защитават маймуните и в ≈вропейската и в јзиатската война.ƒа ход€т да живе€т в ћагадан или √аза.
86
9
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒа, спомн€м си истори€та на един американец, разказваше прежив€ното и как е изб€гал от —ј, за да не му резнат главата на ешафода, защото са били гей двойка с при€тел€ си в —ј, даже се маскирал при преминаване на граничната проверка от страх! “ам живе€т крайни религиозни фанатици, от които дори самите араби от другите държави се страхуваха, сега не знам как е, защото смениха властта преди време там и други хора управл€ват.
85
12
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен, —мешно е да цитираш Ѕисмарк, който е заграбил маса чужди територии, което днес меко наричат "обединение"(хахаха), не е пропуснал и българските граници да ореже, които са на хил€ди километри от него! ј при –уси€ беше обратното, н€кои западн€ци крадоха руски територии, включително и ”крайна е руска територи€ с руско население!
84
4
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«ащото всички са им сърбали попарата.