Социалните мрежи са опасни колкото и цигарите

95% от младежите използват смартфон и приложения
Обновена: 18 юни 2024 15:25 | 18 юни 2024 15:24, Инна Ангелова
16
Социалните мрежи са опасни колкото и цигарите
Снимка: Pixabay

В САЩ алармират, че социалните мрежи са опасни и водят до пристрастяване точно толкова колкото и цигарите. Ето защо главният хирург на САЩ призова Конгреса да се въведат предупредителни стикери, които да предупреждават за вредата от използването им.

Д-р Вивек Мърти каза пред New York Times, че социалните медии са фактор, допринасящ увеличаване на проблемите с психичното здраве сред младите хора. Статистиката показа, че над 95% от младежите не само в Америка, но и в цял свят, са силно зависими от смартфони и приложениятс към тях.

„Време е да изискаме предупредителен надпис за използването на социалните медии. В него трябва да се посочва, че те са свързани със значителни вреди за психичното здраве“, призова д-р Мърти, цитира bTV.

Специалистът е на мнение, че освен на децата, на родителите също трябва да се напомня, че платформите не са безопасни. Той признава, че използването само на предупредителни стикери няма да помогне като цяло, но няма и да навреди. Той го определя като “необходима стъпка” и дава пример с тютюневите изделия.

“Има редица доказателства от проучвания, че предупредителните надписи върху тютюневите продукти повишават информираността и променят поведението на хората“, пояснява д-р Мърти.

Всъщност не е ясно колко бързо могат да бъдат въведени тези предупредителни надписи в социалните мрежи, тъй като законодателната дейност в Конгреса е доста тромава, дори да се постигне съгласие между партиите. Преди това се правят множество изслушвания в Конгреса ползите от тези промени, а след това се разработва и съответното законодателство.

Изданието припомня, че последният федерален закон, насочен към защита на децата от интернет съдържание е приет през 998 години - шест години преди основаването на Facebook. За да се съобразят с федералните разпоредби, компаниите за социални медии вече забраняват на децата под 13 години да си създават профили, но много от тях лесно заобикалят това правило.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от САЩ
Спад в подкрепата за Тръмп преди изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Факт, така е. Но не са толкова опасни за младите, колкото за дъртите. Дъртите са също толкова податливи на зомбиране. Лошото е, че това е едничкото им развлечение. Другото лошо е, че не ползват мрежите по предназначение, а за клюки и фейкове.
13
0
 
5
 
! Отговори
Доктор Дулитъл преди 3 седмици
Много по-опасни са, водят до смърт по пътищата и повсеместно оглу-пяване.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Паци, не е редно да съдиш за другите по твоите деца. Също е проява на лошо възпитаание да ги излагаш толкова показно. Имай малко свян и се скрий!
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 9, абсолютно си прав. Сега си изкопай пещера и се скрий поне на 50 м под земята. Там ще си на сигурно място и 5Г няма да те хване! Поредни мал оимник, който се изживява на пророк! От написаното си личи, че и средно едвам си завършил!
10
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 седмици
"Има редица доказателства от проучвания, че предупредителните надписи върху тютюневите продукти повишават информираността и променят поведението на хората Също така има доказателства, че на никой БУКВАЛНО не му пука за картинките на цигарите :) Габор Мате ще ви го обясни много по-добре от мен :) Успех със стикерчетата :) Къде искате да си ги залепим? На зад ни ците е добро място, нали?
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вредата идва от РАДИАЦИЯТА която излъчват смартфоните, когато го държиш включен около тялото си. 5Г е радиация, която спира на атомно ниво функциите на движение на молекулите в капилярите от Артериите към Лимфата и обратно от Лимфата към Вените. Органите ти престават да работят. Същото както когато носиш стискащи чорапи, които ти спират кръвообръщението в краката и ти се появяват разширени вени и тялото ти се изпълва с мъртви клетки!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
последният федерален закон, насочен към защита на децата от интернет съдържание е приет през 998 години - шест години преди основаването на Facebook.????
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ъхъ?! И как точно са опасни колкото цигарите? Вредят на белият дроб, свързани са с различни видове рак и други физически заболявания? Не ползвам нито една социална медия, освен LinkedIn (професията ми го изисква) и го правя веднъж седмично, по задължение. Не ми харесват, смятам ги за вредни, но казаното в статията е неимоверно изхвърляне.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Четох, четох социални мрежи... Па ми се допуши една цигарка...
5
2
 
8
 
! Отговори
ЩЕ ПУСНАТ ЛИ БАНЕРИ? преди 3 седмици
--== ЦРУ сериозно вреди на вас и вашето здраве! ==-- :)
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А наркотиците са полезни.
3
6
 
18
 
! Отговори
Паци преди 3 седмици
95% от младежите са тотални дe6uлu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По тази логика водата е опасна колкото цигарите защото човек ако пие прекалено много вода може да умре.
1
4
 
15
 
! Отговори
ами да преди 3 седмици
Колкото и да са тъnи американците в случая са прави. Водят до пристрастявания и зависимости и от до отдалечаване от реалността