Сняг ще вали тази нощ дори по Черноморието

Ситуацията в Източна България значително ще се усложни
18 ное 2023 13:56, Елка Василева
8
Сняг ще вали тази нощ дори по Черноморието
Снимка: архив, БГНЕС

През нощта под влияние на циклон в западната акватория на Черно море метеорологичната обстановка в Източна България значително ще се усложни. Ще духа бурен и временно ураганен север-северозападен вятър. Атмосферното налягане от запад ще се повишава и след обяд в по-голямата част от страната ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата на НИМХ.

Ще е облачно, с повсеместни валежи, които в повечето райони, дори и по Черноморието ще преминат в сняг. На места количествата ще достигнат до 40-60 mm, локално и повече. В Лудогорието, в Източна Стара планина, Странджа и Сакар ще се образува снежна покривка. В западната половина от страната ще е без съществени валежи, с разкъсвания на облачността.

Минималните температури ще бъдат 0° и 5°, малко по-ниски в котловините на Югозападна България; в София - около 0°.

Утре още преди обяд валежите и в Източна България ще спрат, около обяд и там облачността ще се разкъса и намалее. Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще е силен, а по крайбрежието на морето все още до бурен.

Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, по-ниски в Североизточна България; в София - около 6°.

Над Черноморието преди обяд все още има валежи, но в процес на спиране. Около обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен.

Максималните температури ще бъдат между 6° и 9°. Температурата на морската вода е 10°-16°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Над планините преди обяд все още на места ще има валежи от сняг, но около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа бурен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра - около минус 3°.

В понеделник ще има променлива облачност, без валежи. Ще продължи да духа северозападен вятър, но в повечето райони ще е умерен до силен, с изключение на Югозападна България, където ще е предимно слаб. Температурите ще се повишат, сутрешните - слабо, а дневните с 5-6 градуса.

През нощта срещу вторник вятърът чувствително ще отслабне, а сутринта ще започне да сменя посоката си - от юг-югозапад; ще бъде слаб до умерен, в Източна България - предимно умерен. След обяд от запад ще започнат валежи от дъжд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: прогноза за времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 месеца
С две думи , сняг няма.Чака ни ужас.
4
1
 
8
 
! Отговори
Чудно! преди 5 месеца
А в Бургас, въпреки че през нощта, а и следващата, се очакват 2-3 градуса, така и не пуснаха парното! Иначе редовно се радваме на платените реклами на Топлофикация, но като стана време за парно са се покрили като нещо си в *** и дума не се обелва... Наистина доскоро беше необичайно топло за ноември, но днес трябваше да се пусне.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе тия облаци се раждат от нищото, ей така изведнъж, чудно как става това.
2
4
 
7
 
! Отговори
лелеее преди 5 месеца
ужасТ , и това през зимата :)
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Източна България навлиза леден ветър от северния полюс.